Το φθινόπωρο διπλός ο ΦΑΠ

Από φθινόπωρο θα σταλούν τελικά τα ειδοποιητήρια για την καταβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010 και για το 2011, τα οποία προγραμματιζόταν να αποσταλούν εντός του θέρους. Η επίσημη δικαιολογία του υπουργείου Οικονομικών για την ετεροχρονισμένη αποστολή των σημειωμάτων είναι η ανάγκη να δοθεί επαρκής χρόνος στους φορολογουμένους για να καταχωρίσουν στοιχεία για την ακίνητη περιουσία τους ή να κάνουν διορθώσεις στο Ε9, μέσω Διαδικτύου.

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον ΦΑΠ του 2010 θα σταλούν τον Σεπτέμβριο σε περίπου 170.000 άτομα, ενώ τα ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ του 2011 θα ταχυδρομηθούν τον Οκτώβριο σε τουλάχιστον 500.000 άτομα.

Η ΓΓΠΣ προχωρά και σε διαχωρισμό των στοιχείων των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που έχουν δηλωθεί από τους έγγαμους φορολογουμένους, ώστε η εκκαθάριση του ΦΑΠ να γίνει ξεχωριστά για κάθε σύζυγο και να αποσταλούν δύο εκκαθαριστικά σημειώματα. Το ΦΑΠ του 2010 θα το πληρώσουν όσοι έχουν ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, ενώ ο ΦΑΠ του 2011 θα επιβληθεί σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Εως το τέλος του Ιουνίου η ΓΓΠΣ αναμένεται να ολοκληρώσει την αποστολή των τελευταίων 475.000 εκκαθαριστικών σημειωμάτων Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και Εκτακτης Εισφοράς Στη Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία για το έτος 2009! Σ’ αυτήν την τελευταία παρτίδα περιλαμβάνονται 165.000 χρεωστικά σημειώματα, από τα οποία προκύπτουν φόροι συνολικού ύψους 30.000.000 ευρώ (80 ευρώ ο μέσος φόρος). Το ΕΤΑΚ του 2009 θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τέλος Αυγούστου. Τα υπόλοιπα 310.000 εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΤΑΚ προβλέπουν μηδενικά ποσά φόρου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) έως τις 31 Ιουλίου. Αλλά το αστείο είναι ότι η πύλη του taxisnet δεν έχει ανοίξει ακόμα!

Οσοι αγόρασαν είτε πούλησαν ακίνητα το 2011 υποχρεούνται να υποβάλουν το Ε9 και να συμπληρώσουν τον αριθμό και την ημερομηνία του συμβολαίου, καθώς και το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα