«Οτιδήποτε έχουμε πει ισχύει»

Σε ξεκάθαρη δέσμευση ότι όσα έχουν καταγραφεί στο κείμενο της προγραμματικής σύγκλισης των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ισχύουν στο ακέραιο προχώρησε χθες από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, περιγράφοντας το πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός έστειλε επίσης σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση εντός και εκτός Ελλάδας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες, μίλησε για γρήγορες αλλά προσεκτικές αποκρατικοποιήσεις, ενώ προειδοποίησε τους εταίρους μας ζητώντας τους να σταματήσουν προκλητικές δηλώσεις που χαλάνε την εικόνα της χώρας.

«Οι Ελληνες ενωμένοι μπορούν να πετύχουν τα πάντα. Παρά τις δυσκολίες θα πετύχουμε. Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε» είπε ο κ. Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός άφησε να διευκρινιστούν συγκεκριμένες πολιτικές στις ομιλίες που θα κάνουν οι υπουργοί του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, η ρήση του ωστόσο ότι «όσα έχουμε πει ισχύουν» έδειξε ότι το «όχι» στη μείωση μισθών και συντάξεων και στις απολύσεις στο Δημόσιο θα αποτελέσει σημείο στρατηγικών επιλογών της νέας κυβέρνησης.

Αρχίζοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κοινωνική πραγματικότητα, με αναφορές στο προσωπικό του πρόβλημα υγείας: «Ολο αυτόν τον καιρό μού δόθηκε η ευκαιρία να σκεφτώ ότι δεν βλέπουμε μόνο με τα μάτια. Βλέπουμε πιο μακριά και πιο καθαρά με το μυαλό και την καρδιά. Πρόγραμμα δεν είναι μόνο οι μεταρρυθμίσεις και οι γκρίζοι αριθμοί. Είναι οι άνθρωποι και η κοινωνία. Αυτούς υπηρετούμε. Δεν μπορεί να υπάρχουν άστεγοι και άνθρωποι που τρέφονται από συσσίτια. Δεν μπορεί να πολλαπλασιάζονται οι αυτοκτονίες. Δεν μπορεί να μη νιώθουν ασφαλείς οι συμπολίτες μας. Αυτά είναι που συμβαίνουν γύρω μας και πρέπει να τελειώσουν» είπε.

Ο κ. Σαμαράς αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα βγάλουν την Ελλάδα από την ύφεση και θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια.

Σιδηρόδρομοι, απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας, παραγωγικό τμήμα της ΔΕΗ, ορυχεία, εταιρίες υδάτων, συμβάσεις παραχώρησης υποδομών σε περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια, όπου δεν θα παραχωρηθεί ιδιοκτησία αλλά μόνο η εκμετάλλευση, ήταν όσα ονομαστικά ανέφερε ο κ. Σαμαράς στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, δεσμευόμενος ωστόσο για διατήρηση των δικτύων σε δημόσιο έλεγχο. «Δεν βλέπουμε τις αποκρατικοποιήσεις ταμειακά, αλλά αναπτυξιακά. Οποιος τα πάρει θα πρέπει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Στέλνουμε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Είμαστε μια χώρα που μπορεί να κάνει άλματα και να γίνει φιλική προς επενδύσεις. Μόνο η επένδυση δημιουργεί θέσεις εργασίας, που είναι το νούμερο ένα σήμερα ζητούμενο» είπε ο κ. Σαμαράς.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με τον κ. Σαμαρά να δηλώνει ότι, πέρα από το Ελληνικό, θα αξιοποιηθεί ολόκληρη η περιοχή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν την ώρα που κόβονται μισθοί και συντάξεις να καταπατείται και να λεηλατείται η περιουσία του Δημοσίου».

Κατά την ομιλία του ο κ. Σαμαράς μίλησε επανειλημμένως για επαναδιαπραγμάτευση. «Θέλουμε να έλθουμε σε συμφωνία με τους εταίρους μας, γι’ αυτό ζητάμε τροποποιήσεις στα σημεία που επιτείνουν την ύφεση» είπε ο κ. Σαμαράς, ενώ αίσθηση προκάλεσε το άνοιγμα σε κόμματα που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση, τα οποία κάλεσε να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια. «Οσα μας χωρίζουν στην πραγματικότητα είναι πολύ λιγότερα από όσα ακούγονταν προεκλογικά Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανακυκλώσουμε σήμερα προεκλογικές διαμάχες. Αυτά τελείωσαν» είπε χαρακτηριστικά.

Οπως κατέδειξε η ομιλία του κ. Σαμαρά, νούμερο ένα στόχος της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ανάσα στην αγορά, με οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να αποδώσει άμεσα. Ο πρωθυπουργός μίλησε για αντικατάσταση των μέτρων που οδηγούν σε απολύσεις στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, ενώ εξειδικεύοντας μίλησε για αναμόρφωση των κανόνων του «Τειρεσία», επίσπευση διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών επιχειρήσεων από και προς το Δημόσιο, τακτοποίηση αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων σε περισσότερες δόσεις αλλά και επέκταση του επιδόματος ανεργίας για έναν χρόνο, ακόμα και στους αυτοαπασχολουμένους.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης προκειμένου να παταχθεί η φοροδιαφυγή και αναφέρθηκε σε κίνητρα για επιστροφή καταθέσεων, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά. Φωτογράφισε μάλιστα ξεκάθαρα φορολογική αμνηστία για όσους φέρουν πίσω καταθέσεις οι οποίες δικαιολογούνται από παλαιότερα εισοδήματα.

Αναφερόμενος σε γενικότερες διαρθρωτικές αλλαγές του πολιτικού συστήματος, ο πρωθυπουργός μίλησε για πετσόκομμα στα προνόμια των βουλευτών, όπως τα αυτοκίνητα και οι διπλές συντάξεις στους νέους βουλευτές, αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και τη βουλευτική ασυλία, και μείωση του αριθμού συμβούλων υπουργών.

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά σε θέματα εγκληματικότητας και ασφάλειας του πολίτη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ασφάλεια είναι υποχρέωση της Πολιτείας, ενώ πρόσθεσε ότι άμεσα ξεκινάει ο κοινοβουλευτικός διάλογος για το μεταναστευτικό και την απόδοση ιθαγένειας.

Αναφερόμενος, τέλος, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο κ. Σαμαράς μίλησε για σύντομη αλλά προσεκτική ανακήρυξη της ΑΟΖ, ενίσχυση δεσμών με παραδοσιακούς συμμάχους και αναζήτηση νέων, και ανάκτηση του σταθεροποιητικού ρόλου της χώρας σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα