Επανεξέταση του αφορολόγητου ορίου προς τα πάνω, μείωση των φορολογικών κλιμακίων με στόχο την ελάφρυνση των ασθενέστερων εισοδημάτων και ενιαία φορολογική αντιμετώπιση κάθε εταιρικής δραστηριότητας προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.
Σε ομιλία του στο 8ο ετήσιο φορολογικό συνέδριο, ο κ. Μαυραγάνης επανέλαβε ότι, για να προσελκύσει η χώρα επενδυτές, πρέπει να έχει ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. «Αποφεύγοντας τυπολατρικές και γραφειοκρατικές ρυθμίσεις, εξετάζεται ενιαίος τρόπος φορολόγησης των εταιριών» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Με όσο πιο χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο από το 2013 να οδηγεί στην εφαρμογή «πόθεν έσχες» για όλους τους φορολογουμένους, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα πετύχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Οσοι δεν συμμορφωθούν και δεν δηλώσουν την περιουσία τους, κινητή και ακίνητη, σε Ελλάδα και εξωτερικό θα διαπράττουν αδίκημα που θα θεωρείται ποινικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αυστηρότητα της ποινής που θα τους επιβάλλεται. Με τον τρόπο αυτόν στόχος είναι να επιτευχθεί πιο δίκαιη φορολόγηση και να πάψουν τα γνωστά υποζύγια (μισθωτοί – συνταξιούχοι) να συνεισφέρουν στα δημόσια έσοδα περισσότερο από άλλες κατηγορίες φορολογουμένων (ελεύθεροι επαγγελματίες), των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία δεν συνάδουν με τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Αναφορικά με το αφορολόγητο, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να προτείνει στην τρόικα, που θα βρίσκεται στην Ελλάδα στις 24 Ιουλίου, ένα μοντέλο σταδιακής επαναφοράς του κατώτατου ορίου στα 8.000 ευρώ, από 5.000 ευρώ που είναι σήμερα. Ταυτόχρονα θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω όλες οι επιμέρους κατηγορίες αφορολόγητων ορίων που υπάρχουν για συνταξιούχους άνω των 65 ετών, για νέους κάτω των 30 ετών και για οικογένειες με ένα, δύο ή περισσότερα παιδιά. Με την προϋπόθεση ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός μπορεί να αντέξει την επιβάρυνση, εξετάζεται και η κατάργηση όλων των έκτακτων εισφορών. Ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι μέτρα σαν κι αυτό της επιβολής έκτακτης εισφοράς «δεν συνάδουν με την αρχή της ισότητας των φορολογουμένων και θα επανεξεταστούν».
Ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) και η άμεση κατάργησή του πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι επίσης θα υπάρχει ως ξεχωριστή διάταξη στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα είναι έτοιμο πιθανότατα τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, έχει ήδη ξεκινήσει αξιολόγηση των φοροαπαλλαγών, η περικοπή των οποίων θα γίνει με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια, ενώ επίσης σχεδιάζεται να αντικατασταθεί το χαράτσι στα ακίνητα από έναν ενιαίο φόρο στην ακίνητη περιουσία.