Ιρλανδία: Ψαλίδι στο δημόσιο!

Διαψεύδονται οι προσδοκίες όσων πίστευαν ή όσων ήθελαν να πείσουν Ιρλανδούς και Πορτογάλους ότι σύντομα, εντός του 2013, οι δύο χώρες θα έβγαιναν από το τούνελ της αυστηρής λιτότητας και των μνημονίων. Η ιρλανδική κυβέρνηση φαίνεται ότι πέφτει έξω στις εκτιμήσεις της, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε μετωπική σύγκρουση με τα συνδικάτα. Κι αυτό, γιατί, ενώ είχε αποκλείσει τις μειώσεις μισθών στο δημόσιο, κάτι που είχε συμφωνηθεί με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων, τώρα το αφήνει ανοικτό ως ενδεχόμενο. Οπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Τζέιμς Ράιλι, οι μισθολογικές μειώσεις θα γίνουν, αν χρειαστεί, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν καθοριστεί για την περιστολή των κρατικών δαπανών βάσει των προϋποθέσεων που τέθηκαν για τον δανεισμό της από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Υπό το νέο σκηνικό φαίνεται ότι απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση της λεγόμενης συμφωνίας Κρόουκ Παρκ, η οποία είχε επιτευχθεί το 2010 και απέτρεψε το μεγάλο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων. Το υπουργείο Υγείας της Ιρλανδίας, στο οποίο αντιστοιχεί σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των κρατικών δαπανών, ανακοίνωσε περικοπές δαπανών ύψους 500.000.000 ευρώ φέτος, αλλά, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έως τώρα έχει καλυφθεί το 22% του καθορισμένου στόχου.

Το κλίμα επιδεινώνεται και στην Πορτογαλία μετά την εκτίμηση της ομάδας ειδικών που έχει συσταθεί από την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ότι το πορτογαλικό έλλειμμα θα κυμανθεί μεταξύ 6,7% και 7,1% του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο, δηλαδή πολύ υψηλότερα από τον στόχο του 4,5% που έχει τεθεί από τους διεθνείς πιστωτές. «Εάν αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν ληφθεί δεν επαρκούν για την επίτευξη του στόχου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,5% στα τέλη της χρονιάς» αναφέρει σχετική έκθεση. Βασική αιτία της απόκλισης είναι η πτώση των φορολογικών εσόδων με υποχώρηση των εισπράξεων φόρων κατά 3,5% το πρώτο επτάμηνο του 2012. Η τρόικα βρίσκεται ήδη στην Πορτογαλία για την πέμπτη επιθεώρηση της πορείας του προγράμματος λιτότητας που συνοδεύει το δάνειο των 78 δισ. ευρώ, το οποίο έλαβε η χώρα τον Μάιο του 2011. Το πορτογαλικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 3% φέτος, ενώ η ανεργία ίπταται στο 15%.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα