Οι τρεις θυγατέρες υπεράνω υποψίας με τα εμβάσματα σε ξένες τράπεζες

Στον αστερισμό των λιστών κινούνται το τελευταίο διάστημα η Βουλή και γενικότερα ο δημόσιος βίος της χώρας και, όπως φαίνεται, θα αργήσουν πολύ να τον ξεπεράσουν. Ο πολιτικός σάλος έχει ξεσπάσει περισσότερο για το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ», για το οποίο η Βουλή θα κληθεί γρήγορα να επανεξετάσει τους χειρισμούς των πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων. Ομως, πέρα από τη «λίστα Λαγκάρντ», εξελίξεις θα υπάρξουν σύντομα και με τη λίστα των 54.246 φυσικών και νομικών προσώπων που έστειλαν εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό από το 2009 έως το 2011, δηλαδή την περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα πάλευε με τα «κύματα» και βρισκόταν στα όρια της χρεοκοπίας. Τα πρόσωπα αυτά εξήγαγαν συνολικά πάνω από 22.209.295.375 ευρώ.

Ηδη την προηγούμενη Πέμπτη ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης επιβεβαίωσε ότι έχει διακινηθεί και μαύρο χρήμα, λέγοντας ότι στο 25% των περιπτώσεων διαπιστώνεται αναντιστοιχία με τα δηλωθέντα εισοδήματα, ενώ προανήγγειλε ότι τα στοιχεία του ολοκληρωμένου ελέγχου θα αποσταλούν και αυτά στη Βουλή. Τα σχετικά ηλεκτρονικά αρχεία έχουν διαβιβαστεί στο ΣΔΟΕ και στην υπηρεσία φορολογικών ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», πάντως, από τους μέχρι τώρα ελέγχους το ΣΔΟΕ έχει εντοπίσει και πρόσωπα υπεράνω υποψίας που έστειλαν την περίοδο εκείνη (όχι κατ’ ανάγκη παράνομα) δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό. Κατά τις ίδιες πηγές ξεχωριστό ενδιαφέρον προκάλεσαν τρεις θυγατέρες με «ηχηρά» επώνυμα, ισχυρής επιρροής στα δημόσια πράγματα, που εμφανίζονται να έχουν στείλει τέτοια εμβάσματα.

Η πρώτη περίπτωση είναι από τον χώρο της ενημέρωσης. Κι ενώ φαίνεται ότι η περιουσία του πατρός θα μπορούσε λογικά να δικαιολογήσει τη μεγάλη οικονομική άνεση της θυγατέρας, το σημαντικό είναι ότι η κίνησή της έγινε, εκτός των άλλων, σε μια φάση που με άλλες ενέργειές της υποδήλωνε προσωπική και επιχειρηματική δυσπραγία.

Η δεύτερη περίπτωση είναι από τον χώρο της τέχνης και δη της μουσικής. Η θυγατέρα, μεσαίας ηλικίας και αυτή, διαχειρίζεται εδώ και πολλά χρόνια τη μεγάλη οικογενειακή περιουσία, αλλά προφανώς ερμήνευε με άλλο τρόπο (ή με δική της βούληση) τα πατριωτικά ακούσματα στις πιο κρίσιμες για τη χώρα στιγμές.

Η τρίτη θυγατέρα είναι νεαρής ηλικίας. Παραμένει άγνωστο αν η ίδια είχε επαρκή εισοδήματα που να δικαιολογούν τα ποσά που εμφανίζονται ή αν πρόκειται για κάποια «γονική παροχή» του πατρός, ο οποίος προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο του θεάματος, με πολύ μεγάλη πάντως επίδραση στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης μέσα από τη «μικρή οθόνη».

Οσον αφορά τώρα τη «λίστα Λαγκάρντ», η κλήση των δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη και Γ. Διώτη ως υπόπτων για τέλεση αδικημάτων από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη δημιουργεί νέα δεδομένα στην υπόθεση κι όπως λένε πολλοί πλέον ανοίγει νέος κύκλος, ο οποίος θα πρέπει να απασχολήσει τη Βουλή ξανά σε πολιτικό επίπεδο. Κι αυτό γιατί θεωρείται δεδομένο ότι αν οι κ.κ. Διώτης και Καπελέρης επαναλάβουν στον οικονομικό εισαγγελέα όσα είπαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο φάκελος θα πρέπει να επιστρέψει στη Βουλή, μια και οι εισαγγελικοί λειτουργοί θα έχουν πέσει πάνω σε πολιτικά πρόσωπα.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι και αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να επωφεληθεί της δυνατότητας που δίνει ο Κανονισμός της Βουλής να μετατραπεί σε Εξεταστική. Είχε γίνει κάτι ανάλογο στην υπόθεση των υποκλοπών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ακρόασή τους από τη Βουλή τόσο ο κ. Καπελέρης όσο και ο κ. Διώτης είχαν βάλει στο κάδρο των ευθυνών τους δύο πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, ενώ και ο κ. Βενιζέλος άσκησε δριμεία κριτική στον προκάτοχό του για τους χειρισμούς του.

Κοινοβουλευτικά, πάντως, στο θέμα υπήρξε εξέλιξη. Το βράδυ της Πέμπτης και με δεδομένη την άρνηση Πεπόνη να αποστείλει στη Βουλή τις λίστες η διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε να τον παρακάμψει και να απευθύνει τα σχετικά αιτήματα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε. Η συνεδρίαση μάλιστα στιγματίστηκε από καβγά ανάμεσα στον Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος ανέλαβε να συντάξει το κείμενο, και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος διατύπωσε επιφυλάξεις. Ο κ. Κακλαμάνης τού επιτέθηκε «κατηγορώντας» τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτός είναι που θέλει να μη διαλευκανθεί, αλλά να σέρνεται η υπόθεση για να μπορεί να κρατάει σε ομηρία το πολιτικό σύστημα.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα