Αποκαθίσταται σταδιακά η τουριστική εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και ήδη αύξηση κατά 15% παρατηρείται στις τουριστικές κρατήσεις από την Αγγλία για την προσεχή τουριστική σεζόν, όπως προκύπτει από διεθνή τουριστική έκθεση που διεξάγεται στο Λονδίνο.
Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι, σε ό,τι έχει να κάνει με τους τουριστικούς προορισμούς που είναι ευθέως ανταγωνιστικοί προς την Ελλάδα, το ποσοστό αύξησης των κρατήσεων κινείται χαμηλότερα. Πιο συγκεκριμένα, η Ισπανία εμφανίζει αύξηση των κρατήσεων κατά 11%, ενώ η Τουρκία περιορίζεται σε μονοψήφιο ποσοστό.
Μάλιστα, όπως τόνισε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία εγκαινίασε τα ελληνικά περίπτερα στη Παγκόσμια Τουριστική Εκθεση του Λονδίνου, «η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός δεν διάγει κρίση».
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης θεωρεί ότι είναι εφικτή η επίτευξη του στόχου για 17.000.000 αφίξεις το 2013 υπό την προϋπόθεση ότι στην Ελλάδα θα υπάρχει πολιτική σταθερότητα και ασφάλεια.
Να σημειωθεί ότι η υπουργός και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Νίκος Καραχάλιος παρουσίασαν στο Λονδίνο τη στρατηγική επικοινωνίας του τομέα του τουρισμού, που βασίζεται στην ιδέα της «διαχρονικής και αιώνιας Ελλάδας», με το σύνθημα προς τους δυνητικούς επισκέπτες να είναι το «Καλωσορίσατε Σπίτι».
Ενδιαφέροντα ήταν επίσης και τα ευρήματα της ειδικής έρευνας για τη βρετανική αγορά, η οποία συμπεριλήφθηκε στην παρουσίαση. Ειδικότερα, ενώ σε ποσοστό πάνω από 80% οι Βρετανοί που επισκέπτονται τη χώρα δηλώνουν εξαιρετικά ικανοποιημένοι και πρόθυμοι να επιστρέψουν ή να συστήσουν τη χώρα ως τουριστικό προορισμό, επισημαίνονται ζητήματα, όπως η ελλιπής προβολή του ευρύτερου προορισμού από διαφημιστικά φυλλάδια ξενοδοχείων ή η περιορισμένη αναφορά σε εναλλακτικές επιλογές τουρισμού.

