Ο απόλυτος εκτροχιασμός της ανεργίας συντελέστηκε μέσα στο καλοκαίρι. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), η ανεργία για τον μήνα Αύγουστο συνέχισε τον ανεξέλεγκτο καλπασμό της, φτάνοντας στο 25,4% από 24,8% τον Ιούλιο και 18,4% τον Αύγουστο του 2011, πριν από έναν χρόνο. Πρόκειται για νέο ρεκόρ, που μεταφράζεται σε 1.267.595 ανέργους σε όλη τη χώρα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν έξι στους 10 νέους βρίσκονται χωρίς δουλειά, ενώ από το παραγωγικό δυναμικό της χώρας ένας στους τρεις μένουν εκτός απασχόλησης. Το γεγονός ότι η ανεργία συνεχίζει να κινείται ανοδικά εν μέσω καλοκαιριού τρομάζει το υπουργείο Εργασίας για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει το φαινόμενο κατά τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες, οπότε θα έχει σταματήσει η εποχική απασχόληση.
Ειδικότερα, με βάση την ΕΛ.ΣΤΑΤ., μέσα σε 12 μήνες οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 351.666 άτομα (38,4%), ενώ μόνο σε ένα νμήνα προστέθηκαν στη λίστα της ανεργίας 36.597 άτομα (1,9%).
Χαρακτηριστικό είναι ότι από τον Αύγουστο του 2010, σχεδόν τρεις μήνες μετά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, οι άνεργοι έχουν ουσιαστικά διπλασιαστεί. Τότε ήταν εκτός δουλειάς 644.862 άτομα (ποσοστό 12,8%) και σήμερα έχουν προστεθεί ακόμα 622.733 άνθρωποι. Σε επίπεδο ηλικιακής κατηγοριοποίησης, προκύπτει ότι οι νέοι 15-24 ετών βρίσκονται στην πιο δύσκολη θέση, καθώς η ανεργία έχει φτάσει το ιλιγγιώδες 58% σε αυτή την ομάδα. Το ίδιο άσχημα είναι τα ποσοστά και για τις πιο παραγωγικές ηλικίες. Στην κατηγορία 25-34 ετών η ανεργία φτάνει στο 32,9%, δηλαδή ένας στους τρεις είναι χωρίς δουλειά, ενώ στο 21,5% κυμαίνεται η ανεργία στις ηλικίες από 35 μέχρι 44 ετών. Στις γυναίκες, η ανεργία έχει φτάσει το 29%, ενώ εξίσου υψηλά, στο 22,7%, κυμαίνεται για τους άνδρες.
Σε επίπεδο περιφερειών, τη θλιβερή πρωτιά κατέχουν η Ηπειρος και η Δυτική Μακεδονία, με 28,5% ανεργία. Ακολουθεί η περιφέρεια Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος με 26,4%, ενώ η Αττική βρίσκεται στην τρίτη θέση, με το 25,9% του εργατικού δυναμικού να βρίσκεται χωρίς δουλειά.
Η ΓΣΕΕ, με ανακοίνωση που εξέδωσε, κάνει λόγο για ποσοστό ανεργίας που «αποκαλύπτει το τεράστιο και συνεχώς αυξανόμενο κοινωνικό και πραγματικό πρόβλημα της χώρας, αλλά και την αναγκαιότητα άμεσης και ριζικής αλλαγής της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής». Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αρμόδιου για τα εργασιακά. Ο κ. Στρατούλης σημειώνει ότι «το ποσοστό ανεργίας των νέων, που εξακοντίστηκε στο 58%, αποτελεί ντροπή και αίσχος για τις μνημονιακές κυβερνήσεις και την τρόικα».
«Τη νέα χρονιά θα φτάσει το 35%»!
Ακόμα πιο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) ΓΣΕΕ αναφορικά με την πορεία της ανεργίας στη χώρα. Οπως σημειώνει ο επιστημονικός διευθυντής του ινστιτούτου Σάββας Ρομπόλης, «το 2013 η στατιστική ανεργία θα φτάσει το 29%, που σημαίνει 1.450.000 άνεργοι, ενώ η πραγματική ανεργία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, με ποσοστό κοντά στο 35% που μεταφράζεται σε 1.750.000 ανέργους». Με βάση αυτά τα δεδομένα, για να μπορέσει να επιστρέψει η χώρα σε μονοψήφια ποσοστά ανεργίας, που αποτελεί προϋπόθεση για την τρόικα ώστε να επιτραπεί να αυξηθούν οι μισθοί, θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον μία δεκαετία. Σύμφωνα με το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το 2022 στην καλύτερη, ή το 2025 στη χειρότερη περίπτωση…
Βασίλης Αγγελόπουλος