Ετσι θα περάσει ο άλλος νόμος για την ιθαγένεια

Σε νέες δοκιμασίες αντοχής της συνοχής του μπαίνει λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ο κυβερνητικός συνασπισμός. Κι αυτό γιατί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία χαρακτήρισε τελεσίδικα αντισυνταγματικό τον νόμο Ραγκούση για την απονομή ιθαγένειας σε μετανάστες και την παροχή δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, φέρνει και πάλι τη Νέα Δημοκρατία σε ιδεολογική σύγκρουση με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν χρονοτρίβησε και προτού καν καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έδωσε εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χαράλαμπο Αθανασίου μέσα σε μία εβδομάδα να έχει έτοιμο και να παρουσιάσει νέο σχέδιο νόμου βασισμένο στην απόφαση του ΣτΕ.

Αν, μάλιστα, ο κ. Αθανασίου «υπακούσει» κατά γράμμα, το νέο σχέδιο νόμου δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί ακόμα και μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, αλλάζοντας για τα καλά την ατζέντα.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η κυβέρνηση θα φέρει άμεσα το σχέδιο νόμου στη Βουλή. «Δεν είναι πλέον θέμα μόνο ιδεολογιών. Υπάρχει απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας. Είναι δυνατόν να μη συμμορφωθούμε;» έλεγε κυβερνητικό στέλεχος την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή. Με την παραπάνω άποψη φαίνεται ότι συμφωνούν και οι περισσότεροι από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. «Η κατάργηση του νόμου Ραγκούση ήταν προεκλογική μας δέσμευση. Το νέο σχέδιο νόμου πρέπει να έρθει άμεσα στη Βουλή, ασχέτως της απόψεως του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. Εύκολα ή δύσκολα, θα περάσει» έλεγε με σιγουριά «γαλάζιος» βουλευτής, ο οποίος είχε διακρίνει ότι Ανεξάρτητοι Ελληνες και Χρυσή Αυγή σε πρώτο στάδιο διάκεινται θετικά σε ένα αυστηρότερο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια.

Η ατμόσφαιρα, πάντως, στη Βουλή δείχνει ότι στο τέλος δεν αποκλείεται και το ΠΑΣΟΚ να κάνει ένα βήμα πίσω. Ούτως ή άλλως, ο «εμπνευστής» του νόμου Γιάννης Ραγκούσης (ο οποίος τηρεί μέχρι στιγμής σιωπή για την απόφαση-κόλαφο στο δημιούργημά του του ΣτΕ) είναι persona non grata για την Ιπποκράτους. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι στους διαδρόμους της Βουλής οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έδειξαν περισσότερη δυσφορία για την αιφνιδιαστική κίνηση του πρωθυπουργού να δώσει εντολή για νέο νομοσχέδιο χωρίς να ενημερώσει το ΠΑΣΟΚ παρά για την ουσία του νέου νομοσχεδίου.

Οπως και να ’χει, ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί παρά να νιώθει απόλυτα δικαιωμένος από την εξέλιξη των πραγμάτων. Κι αυτό γιατί είδε την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του νόμου Ραγκούση στη Βουλή το 2010 να παίρνει σάρκα και οστά στην απόφαση του ΣτΕ, η οποία μιλά για απόδοση ιθαγένειας όχι με βάση τυπικά κριτήρια, όπως περιγράφει ο νόμος Ραγκούση, αλλά με βάση τον δεσμό με το ελληνικό έθνος.

Οι λέξεις που χρησιμοποιούσε επίμονα τότε στον λόγο του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν «ενσωμάτωση», «ένταξη» και «ελληνική παιδεία». Η τότε ομιλία του μάλιστα αποτελεί τον οδηγό και πιθανότατα προανάκρουσμα του νομοσχεδίου που θα φέρει η νυν κυβέρνηση στη Βουλή.

«Ολα τα παιδιά από γονείς νόμιμους μετανάστες θα πάρουν ελληνική ιθαγένεια όταν ενηλικιωθούν, με μόνη προϋπόθεση να έχουν τελειώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και να διαλέξουν την ελληνική ιθαγένεια. Με τη ρύθμιση αυτή τους δίνεται προοπτική ένταξης στην ελληνική κοινωνία. Ενσωματώνουμε τα παιδιά, δηλαδή, μέσα από την ημετέρα παιδεία, μέσα από την ελληνικότητα της εκπαίδευσης και ενσωματώνουμε τους γονείς τους μέσα από την προοπτική πολιτογράφησης». Αυτά έλεγε τότε ο Αντώνης Σαμαράς και πιθανότατα αυτά θα φέρει προς ψήφιση και τώρα.

Οσο για τον νόμο Ραγκούση; Ο κ. Σαμαράς είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση (σε πολλά σημεία και προσωπική στον κ. Ραγκούση), λέγοντας ότι μετατρέπει τη χώρα σε μαγνήτη λαθρομεταναστών, καθώς το νομοσχέδιό του παρακάμπτει εντελώς την ελληνική παιδεία και δεν έχει καμία δικλίδα ασφαλείας ως προς την ενσωμάτωση των μεταναστών στην κοινωνία. «Σας το λέω από τώρα. Είναι ο πρώτος νόμος που θα καταργήσουμε όταν γίνουμε κυβέρνηση» έλεγε τότε ο κ. Σαμαράς.

Αυτός, πάντως, που είχε υποστηρίξει με πάθος την αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε αλλοδαπούς ήταν το νυν στέλεχος της Ν.Δ. και τότε βουλευτής του ΛΑΟΣ Θ. Πλεύρης, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές αποτελεί βασική δημόσια λειτουργία και ότι το δικαίωμα αυτό το έχει επιφυλάξει ρητά ο συντακτικός νομοθέτης για τους Ελληνες πολίτες.

Οταν ο (ωρυόμενος) Ψαριανός αποκαλούσε «βλαμμένους» αυτούς που αντιδρούσαν!

Τα πρακτικά της ίδιας συνεδρίασης όμως αποτελούν και οδηγό για τη στάση που θα τηρήσει η ΔΗΜ.ΑΡ. Ηταν τότε που ο Φώτης Κουβέλης ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ (πριν από τη δημιουργία της ΔΗΜ.ΑΡ.) είχε υπερθεματίσει στην ορθότητα του νόμου και ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός αποκαλούσε «βλαμμένους» όσους αντιδρούσαν. Ο διάλογος εντός της Ολομελείας είναι χαρακτηριστικός:

ΓΡ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Θέλω να πω κάτι τελευταίο. Χώρα και πολιτισμός με βάθος δεν φοβάται κανέναν ξένο. Μόνο τον εαυτό της να φοβάται όταν είναι «βλαμμένος». Ευχαριστώ πολύ.

Κ. ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Τι είναι αυτά που λες τώρα; Επιστρέφονται οι χαρακτηρισμοί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Σας παρακαλώ! Κύριε Κιλτίδη, δεν έχετε κανέναν λόγο.

Κ. ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Να διαγραφούν αυτά που είπε.

ΕΛ. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Τι είναι αυτά που λέει τώρα για τον πολιτισμό… Μας προσβάλλει.

Κ. ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Είναι διαστροφικός και βλαμμένος ο συνάδελφος, κύριε Πρόεδρε.

Υπέρ της αναγκαιότητας του νόμου, όμως σε σαφώς ηπιότερους τόνους από τον κ. Ψαριανό, ήταν και ο νυν πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φ. Κουβέλης. Στη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου του 2010 ο κ. Κουβέλης είχε κάνει λόγο για ρύθμιση εξαιρετικά αναγκαία για τον τόπο, εγκαλώντας μάλιστα τη Νέα Δημοκρατία για στείρα αντιπολίτευση.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Advertisement 3

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα