«Επιδρομή» των Τούρκων

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η ενίσχυση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, και πιο συγκεκριμένα της πολεμικής αεροπορίας, την ώρα που οι αντίστοιχες ελληνικές αντιμετωπίζουν σοβαρά λειτουργικά ζητήματα, λόγω των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

Ειδικότερα, το τελευταίο από τα μαχητικά F-16 που απέκτησε η τουρκική αεροπορία στο πλαίσιο του προγράμματος «Peace Onyx IV» παραδόθηκε από την τουρκική γραμμή παραγωγής και την Turkish Aerospace Industries (TAI) σε συνεργασία με τη Lockheed Martin σε τελετή που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Η τουρκική αεροπορία παρέλαβε 308 μαχητικά F-16 στο πλαίσιο των πέντε φάσεων του προγράμματος. Η τελευταία, που αφορούσε την προμήθεια 30 μαχητικών F-16 Block 50+, είχε αντιμετωπίσει δυσκολίες. Αφορούσε την κατασκευή 14 μονοθέσιων και 16 διθέσιων αεροσκαφών του τύπου. Οι Τούρκοι επιθυμούσαν παράδοση τη διετία 2010-2011, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει η εταιρία, ενώ οι Αμερικανοί ζητούσαν να απαγορευτεί η διέλευση του μαχητικού πάνω από τη νήσο Κύπρο. Τελικά προέκυψε συμβιβασμός και οι Τούρκοι παρέλαβαν αυτά τα μαχητικά έως την έναρξη άφιξης των F-35.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικός εξαγωγικός παράγοντας για την Τουρκία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας, έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια η αμυντική βιομηχανία της γείτονος. Αυτό επισήμανε πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του πρώτου τουρκικού εγχώριου άρματος Altay, και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, η Τουρκία προτίθεται επίσης να παράγει και να εξάγει στρατιωτικά ελικόπτερα, πλοία και άλλο εξοπλισμό τουρκικής κατασκευής. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι το πρώτο άρμα εγχώριας παραγωγής το Altay θα χρησιμοποιηθεί με σκοπό τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή!

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πόλεμο με κανέναν, αλλά σε περίπτωση απειλής κατά της ασφάλειας της Τουρκίας θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Το άρμα αυτό θα ενταχθεί σύντομα στις τεθωρακισμένες ταξιαρχίες και μονάδες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Τα τελευταία χρόνια η τουρκική στρατιωτική αμυντική βιομηχανία συνεχίζει να παράγει εγχώρια προϊόντα για τον τομέα της άμυνας, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τις επιχειρησιακές δυνατότητες του στρατεύματος, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη. Και αυτό την ώρα που η αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, καταρρέει!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα