Φρένο του ΔΝΤ στο πορτογαλικό όνειρο

Αμέσως μετά την έγκριση του ΔΝΤ για την εκταμίευση των 838.800.000 ευρώ προς την Πορτογαλία -μέρος της δόσης των 2,5 δισ.- ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο υποστήριξε ότι η χώρα του βρίσκεται στην τελική ευθεία για την επιστροφή της στις αγορές και την έξοδό της από το μνημόνιο.

Οπως έγινε γνωστό, η πορτογαλική κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να εκμεταλλευθεί το βελτιωμένο κλίμα των αγορών και να επιστρέψει σύντομα σε αυτές. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Λουίς Μάρκες Γκουέντες δήλωσε ότι η κυβέρνηση Κοέλιο έχει εξουσιοδοτήσει την αντίστοιχη Αρχή Διαχείρισης Χρέους να εκδώσει χρεόγραφα. Σύμφωνα όμως με μία έκθεση που συνέταξε το ΔΝΤ και δόθηκε την περασμένη Παρασκευή στην επικαιρότητα, η οικονομική προοπτική της χώρας παραμένει αβέβαιη. «Βραχυπρόθεσμα οι προοπτικές είναι αβέβαιες και μεσοπρόθεσμα παραμένουν σημαντικοί οικονομικοί κίνδυνοι» επισήμανε το ΔΝΤ, τονίζοντας παράλληλα «το τεταμένο κλίμα στην κοινωνία και την πολιτική ζωή» λόγω «της αυξημένης ανεργίας». Το Δ.Σ. του ΔΝΤ έχει κάνει την εκτίμηση ότι την παρούσα διετία 2013-2014 το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας θα αυξηθεί, φτάνοντας το 122% του ΑΕΠ της χώρας.

Την ίδια στιγμή κρίσιμη κρίνεται η κατάσταση και για την οικονομία της Ιταλίας, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013, γεγονός που θα σημάνει τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας, ύψους 7 δισ. ευρώ, αμέσως μετά τις εκλογές. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο υφυπουργός Οικονομικών της χώρας Τζιανφράνκο Πολίλο.

«Η Ιταλία μπορεί να χρειαστεί νέα οικονομικά μέτρα, ύψους 6 έως 7 δισεκατομμυρίων ευρώ» έγραψε η εφημερίδα της Ρώμης «Ιl Messaggero». «Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η Ευρώπη φανεί ευέλικτη στην αξιολόγηση της δημόσιας οικονομίας μας. Διαφορετικά θα πρέπει να βρούμε κάποια επιπλέον χρήματα» δήλωσε ο Τζιανφράνκο Πολίλο. Οι αναλυτές επισημαίνουν όμως κι άλλα δύο σημαντικά στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι, αν υιοθετηθούν νέα μέτρα, θα μπει ταφόπλακα στην οικονομική ανάκαμψη. Το δεύτερο είναι ότι, ακόμη κι αν η Ευρώπη φανεί πιο ελαστική στη σχέση ελλείμματος – ΑΕΠ, υπάρχει πάντα η απρόβλεπτη αντίδραση των αγορών.

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα