Νέος Πάπας ένας Ιησουίτης καρδινάλιος

Το ρολόι έγραφε 19.09 όταν ξαφνικά, χθες το απόγευμα, από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιξτίνα άρχισαν να βγαίνουν οι πρώτες τολύπες άσπρου καπνού – σημάδι ότι το Κονκλάβιο των 115 καρδιναλίων είχε εκλέξει νέο Πάπα μέσα σε μόλις ένα 24ωρο από τη στιγμή που κλειδώθηκε, σύμφωνα με το εθιμοτυπικό της Αγίας Εδρας, στο διάσημο παρεκκλήσι του Αποστολικού Μεγάρου!

Το στοιχείο της απόλυτης έκπληξης όμως, που ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής των χθεσινών εξελίξεων στο Βατικανό, δεν αφορούσε μόνο το χρόνο που χρειάστηκαν οι καρδινάλιοι για να επιτελέσουν το έργο τους. Η εκλογή του Αρχιεπισκόπου Μπουένος Αϊρες, καρδιναλίου Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, ως νέου προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έστειλε στον… κουβά και χιλιάδες λάτρεις του τζόγου, που είδαν -μόνο στη Βρετανία- περί τα 12.000.000 ευρώ να χάνονται από τα πονταρίσματα στα «φαβορί» Αντζελο Σκόλα και Πίτερ Τέρκσον. Αλλωστε ο Αργεντινός καρδινάλιος δεν αναφερόταν παρά μόνο… τυπικά στη λίστα των 115 εκλεκτόρων του Κονκλαβίου.

Φραγκίσκος Α΄ λοιπόν το όνομα του 266ου Πάπα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που καλείται τώρα να φέρει εις πέρας μια πραγματικά δύσκολη αποστολή, βγάζοντας από το αδιέξοδο το Βατικανό που τα τελευταία χρόνια, έπειτα από τις αποκαλύψεις των σεξουαλικών και οικονομικών σκανδάλων, έμοιαζε να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. «Ο 77χρονος Φραγκίσκος Α΄ έχει όλα εκείνα τα απαραίτητα προσόντα να τα καταφέρει» σχολίαζαν χθες διεθνείς αναλυτές.

Ποια είναι αυτά; Η ηλικία του καταρχάς, που μαρτυρά ιερωμένο με μεγάλη εμπειρία, αλλά και η θεολογική «ταυτότητά» του (ο Μπεργκόλιο είναι ο πρώτος ιησουίτης Πάπας), η οποία καταδεικνύει άνθρωπο πειθαρχημένο, αποτελούν στοιχεία ικανά για να πείσουν ότι ο νέος ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο και θα προσπαθήσει να οδηγήσει ξανά το Βατικανό σε «απάνεμα ύδατα».

Εκτός από αυτά τα στοιχεία όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φραγκίσκος Αλ , που είναι και ο πρώτος Λατινοαμερικανός Πάπας, από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε το βασικότερο «όπλο» του: την καλή επικοινωνία με το ποίμνιό του! Αφού είπε «καλησπέρα σας» στους συγκεντρωμένους πιστούς που είχαν πλημμυρίσει την πλατεία της βασιλικής του Αγίου Πέτρου, συνέχισε με τη χιουμοριστική παρατήρηση ότι «οι καρδινάλιοι φαίνεται ότι ήλθαν να με αναζητήσουν στην άκρη του κόσμου»! Ακολούθως κάλεσε τους πιστούς σε ενός λεπτού σιγή λέγοντας: «Προσευχηθείτε για μένα και δώστε μου την ευλογία σας».

«Ιησουίτη διανοούμενο» χαρακτήριζε χθες ο «Guardian» τον Φραγκίσκο Α΄, «ο οποίος προτιμά να ταξιδεύει με το λεωφορείο και έχει ουσιαστική επικοινωνία με τους φτωχούς», ενώ ο ρεπόρτερ της βρετανικής εφημερίδας σημείωνε ότι «ο Μπεργκόλιο προέτρεψε τους Αργεντινούς να μην πάνε μέχρι τη Ρώμη για να γιορτάσουν μαζί του, αλλά να δώσουν στους απόρους τα χρήματα που θα ξόδευαν για το ταξίδι τους».

Το μόνο βέβαιο πάντως είναι ότι όντας «πνευματικό τέκνο» του συντηρητικού Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄, ο Φραγκίσκος Α΄ καλείται να ισορροπήσει τις θεολογικές αρχές που πρεσβεύει με τις ανάγκες της εποχής και της πραγματικότητας. Το αν θα το καταφέρει θα κριθεί στο μέλλον…

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα