Μια νέα εξέταση αναπνοής, που προς το παρόν βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, φαίνεται ότι μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια την ύπαρξη καρδιακής ανεπάρκειας. Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα τεστ, το οποίο ελέγχει τα μικροσκοπικά σωματίδια που βγαίνουν με την εκπνοή των ασθενών κι έτσι εντοπίζει άμεσα το πρόβλημα.
Κατά τη μελέτη, οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα από την εκπνοή 41 ατόμων, από τα οποία τα 25 νοσηλεύονταν στην κλινική Κλίβελαντ με οξεία αντιρροπούμενη καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ τα υπόλοιπα δεν παρουσίαζαν καμία ένδειξη καρδιολογικών προβλημάτων. Το μοριακό και χημικό περιεχόμενο των δειγμάτων αναλύθηκε με την τεχνολογία της «μαζικής φασματοσκοπίας» και έπειτα από δύο ώρες οι επιστήμονες είχαν στα χέρια τους τα αποτελέσματα.
Οπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, η εξέταση εντόπισε με ακρίβεια όλους τους ασθενείς. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι «η γρήγορη πλην αυστηρή ανάλυση των εκατοντάδων λεγόμενων πτητικών οργανικών ενώσεων που υπάρχουν στην εκπνοή ασθενών που νοσηλεύονται, αποδείχτηκε έγκυρη σε ποσοστό 100% σε ό,τι αφορά την καρδιακή ανεπάρκεια».
Ωστόσο, επισημαίνουν παράλληλα ότι η εξέταση δοκιμάστηκε σε μικρή ομάδα ατόμων, γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν κι άλλες δοκιμές, σε μεγαλύτερο δείγμα ατόμων, ώστε να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα που παρουσίασε μέχρι σήμερα και σύντομα να αποτελέσει εξέταση ρουτίνας, που θα αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε επείγοντα περιστατικά.
«Κάθε άνθρωπος έχει ένα “αποτύπωμα αναπνοής”, που καθορίζεται απ’ ό,τι συμβαίνει στον οργανισμό του και τον διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους», εξηγεί ο βασικός συντάκτης της έκθεσης δρ Raed Dweil από το Ινστιτούτο για την Αναπνοή της Κλινικής Κλίβελαντ. «Το συγκεκριμένο “αποτύπωμα” μας δείχνει πάρα πολλά πράγματα για τον ασθενή, από τις ασθένειες που μπορεί να έχει μέχρι τις ουσίες στις οποίες έχει εκτεθεί. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο ο νέος τομέας της ανάλυσης της αναπνοής είναι πολλά υποσχόμενος, ενώ επιπλέον είναι μια μη επεμβατική προσέγγιση, άρα απολύτως ακίνδυνη».
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη


