Ηταν 12 Ιανουαρίου του 2010, όταν ο ισχυρότατος σεισμός εντάσεως 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε την πρωτεύουσα της χώρας Πορτ-ο-Πρενς ισοπέδωσε κυριολεκτικά τα πάντα, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 300.000 νεκρούς, εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίες και μία πόλη που έμοιαζε με πεδίο μάχης!
Κατά τις ημέρες που ακολούθησαν το βλέμμα της παγκόσμιας κοινότητας ήταν διαρκώς στραμμένο προς την πάμφτωχη χώρα, η οποία εναγωνίως έψαχνε τρόπο να πιαστεί από οπουδήποτε προκειμένου να σταθεί ξανά στα πόδια της.
Μάταια, όπως αποδείχτηκε όμως, καθώς τα βλέμματα του κόσμου στράφηκαν αλλού, όταν έσβησαν και τα φώτα των τηλεοπτικών συνεργείων που κάλυπταν «τα έκτακτα, δραματικά γεγονότα». Στην Αϊτή έφτασε και αποστολή του ΟΗΕ, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση της καταστροφής. Σύμφωνα με καταγγελίες, όμως, ορισμένα μέλη του Οργανισμού -Νεπαλέζοι κυανόκρανοι για την ακρίβεια- είχαν προσβληθεί από χολέρα, ασθένεια που μεταφέρθηκε στη συνέχεια λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής και έλαβε επιδημική μορφή, προσβάλλοντας περισσότερους από 600.000 ντόπιους.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ένας στους 16 Αϊτινούς νόσησε, ενώ η κυβέρνηση της νησιωτικής χώρας κατέγραψε τουλάχιστον 7.750 θανάτους από τον Οκτώβριο του 2010.
Σήμερα οι Αϊτινοί συνεχίζουν τον αγώνα τους, προκειμένου να λάβουν τελικά από τον ΟΗΕ την αποζημίωση δισεκατομμυρίων δολαρίων που διεκδικούν για την επιδημία χολέρας – μια αποζημίωση την οποία όμως αρνείται επίμονα να πληρώσει. Τελευταίο επεισόδιο της υπόθεσης; Το τελεσίγραφο διάρκειας 60 ημερών που έδωσε η κυβέρνηση της χώρας στον ΟΗΕ για την υπόθεση, στο οποίο αναφέρεται ότι, αν δεν πληρωθεί η αποζημίωση, τότε η Αϊτή θα κινηθεί νομικά ενάντια στον Οργανισμό.
Αν και ο ΟΗΕ κατηγορείται ότι από αμέλειά του προκάλεσε τη μόλυνση του νερού στην Αϊτή με χολέρα, εναντίον του έχουν κινηθεί οι συγγενείς των χιλιάδων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την επιδημία, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που αρρώστησαν. Σύμφωνα με τους δικηγόρους των θυμάτων, θα κατατεθεί αίτημα για αποζημίωση ύψους 100.000 δολαρίων για τις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και 50.000 για καθέναν που προσβλήθηκε από την ασθένεια.
Υπεράνω αποζημιώσεων ο ΟΗΕ, λοιπόν; Μένει να το δούμε κατά το επόμενο διάστημα…
Γιώργος Τραπεζιώτης