Θύελλα για Μηταράκη! Θέλει να κλείσει την ιστορική “Μακεδονία”

Με λουκέτο κινδυνεύει η ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία», εάν δεν εγκριθεί στο προσεχές διάστημα το επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσής της, με αποτέλεσμα 130 εργαζόμενοι να βρεθούν στον δρόμο.

Παρότι η εφημερίδα επέζησε πολλών και διαφορετικών κρίσεων στα 102 χρόνια έκδοσής της, φαίνεται ότι αδυνατεί να τα βγάλει πέρα με το ελληνικό κράτος και τους εκπροσώπους του, όπως ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, που αποδεικνύεται πολέμιος των προσπαθειών που κάνει η επιχείρηση να σταθεί στα πόδια της.

Ο προναφερόμενος, ανίδεος όσον αφορά την κρισιμότητα των στιγμών για ολόκληρη τη Μακεδονία, επικαλείται διάφορα νομικά προβλήματα και κωλυσιεργεί σχεδόν για ένα εξάμηνο. Αρνείται πεισματικά να βάλει τις τελικές υπογραφές για την υπαγωγή της επιχείρησης σε εγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης-διάσωσης που ζήτησε η ιδιοκτησία της εφημερίδας, προκειμένου να μπορέσει να πάρει δάνειο και φορολογική ενημερότητα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 20.000.000 ευρώ, εκ των οποίων 9.000.000 «βάζει» ο μέτοχος και 11.000.000 η Ε.Ε. Τα 11.000.000 ευρώ θα πάνε κατευθείαν (χωρίς να περάσουν από την επιχείρηση) για να αποπληρωθούν τα χρέη της εταιρίας προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ο μέτοχος έχει ήδη καταβάλει τη δική του συμμετοχή των 9.000.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στην ιστορική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης παραμένουν απλήρωτοι για δυόμισι μήνες, ενώ το τελευταίο διάστημα πληρώνονται έναντι, έπειτα από κινητοποιήσεις.

Ηδη οι εργαζόμενοι στη «Μακεδονία» έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 30% στις αποδοχές τους, έχουν δει 60 συναδέλφους τους να υποχρεούνται σε εθελούσια έξοδο και άλλους 13 να απολύονται.

Με τον πρωθυπουργό να αναζητά επενδύσεις και επενδυτές από την Κωνσταντινούπολη έως το μακρινό Πεκίνο και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να ισχυρίζεται ότι καταβάλλει προσπάθειες να απορροφηθούν περισσότερα κοινοτικά κεφάλαια, μια καθ’ όλα βιώσιμη ελληνική εταιρία, όπως η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ Α.Ε., βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο απειλεί να την «εκτελέσει». Και όλα αυτά, επειδή οι αρμόδιοι στο υπουργείο Ανάπτυξης αδιαφορούν για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το Ελληνικό Δημόσιο έναντι της Ε.Ε. και έναντι της επιχείρησης. Αυτοί που θα έπρεπε να λειτουργούν δραστήρια στη νέα δύσκολη φάση της χώρας συνεχίζουν δυστυχώς να συμπεριφέρονται με τον τρόπο που συμπεριφέρονταν και στην προ κρίσης εποχή. Αποτέλεσμα είναι να καταδυναστεύουν στην πράξη κάθε υγιή, νόμιμη, διαφανή και έντιμη προσπάθεια στο επιχειρείν.

Το ατελείωτο ταξίδι

Από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2009 το εκδοτικό συγκρότημα (εκδίδει τις εφημερίδες «Μακεδονία», «Μακεδονία της Κυριακής», «Θεσσαλονίκη» και «Σπορ του Βορρά»), διαβλέποντας το αρνητικό για όλες τις επιχειρήσεις ΜΜΕ μελλοντικό τοπίο, ενήργησε έγκαιρα με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και τη συνέχιση της έκδοσης των εφημερίδων του. Εκπόνησε, λοιπόν, ένα πλήρες, ενδελεχές και απολύτως ρεαλιστικό επιχειρηματικό σχέδιο με στόχο να αντιμετωπίσει την επερχόμενη τρικυμία.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ Α.Ε. υπέβαλε το 2010 επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσής της ως προβληματική επιχείρηση, στο πλαίσιο του ν. 3299/2004 και της Κοινοτικής Οδηγίας 2004-C 244-02.

Το σχέδιο αξιολογήθηκε, εγκρίθηκε από την Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή στις 21/6/2011, έγινε αποδεκτό από τον τότε αρμόδιο υφυπουργό και εστάλη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., η οποία ενέκρινε πλήρως την αναδιάρθρωση της εταιρίας, εξέδωσε και δημοσίευσε στις 5/12/2012 την τελική εκτελεστική απόφασή της, υπογράφοντος του επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια. Δηλαδή για μία διετία το σχέδιο πέρασε από κάθε στάδιο ελέγχου και αξιολόγησης, τόσο από τις ελληνικές Αρχές όσο και από τις ευρωπαϊκές, και εγκρίθηκε. Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια αυτής της διετίας όλα τα στοιχεία του φακέλου επικαιροποιούνταν, ώστε να αποτυπώνουν επακριβώς την πραγματικότητα σε κάθε φάση αξιολόγησής του.

Ωστόσο, για περισσότερο από πέντε μήνες (αρχές Δεκεμβρίου 2012 έως και σήμερα) η εφημερίδα «ταξιδεύει» προς την Ιθάκη, χωρίς να φτάνει ποτέ! Πέρα από κάθε λογική και με πρόσχημα, κάθε πιθανή ή απίθανη δικαιολογία, το πρόγραμμα δεν προχωρεί, έχοντας κολλήσει στα γρανάζια του μηχανισμού του υπουργείου Ανάπτυξης, του ίδιου υπουργείου που το είχε εγκρίνει και είχε δύο φορές… δεσμευτεί στην Ε.Ε. για την υλοποίησή του!

 

Παρά τις δεσμεύσεις και την διακομματική στήριξη

Υπέρ της επιβίωσης και της ανάπτυξης του ιστορικού δημοσιογραφικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ τάσσονται οι οργανώσεις Θεσσαλονίκης των πολιτικών κομμάτων. Σε ενημερωτικές συναντήσεις που είχαν με τους εκπροσώπους εργαζομένων οι τοπικές ηγεσίες των κομμάτων της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα που δίνουν για την επιβίωση της μοναδικής καθημερινής εφημερίδας της Βόρειας Ελλάδας και τη διάσωση των 130 θέσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας της Νέας Δημοκρατίας Μηνάς Σαμαντζίδης δεσμεύτηκε ότι θα μεταφερθεί στα όργανα της Ν.Δ. το αίτημα των εργαζομένων να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης και υλοποίησης του προγράμματος. Εξέφρασε δε την ελπίδα «να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, πάντα μέσα στο πλαίσιο όσων προβλέπει η σχετική νομοθεσία».

Η αντιπροσωπία του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενη από τον γραμματέα της Ν.Ε. Χρόνη Μακρίδη, τον Αντώνη Σαουλίδη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, τον Χρήστο Παπαστεργίου, μέλος ΚΠΕ, τον Παντελή Κουκουλεκίδη, μέλος ΚΠΕ, και τον Λεωνίδα Δημητριάδη, γραμματέα ΠΑΣΟΚ Κιλκίς, μετά την ενημέρωση που είχε από τους εργαζομένους της «Μ» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εκδοτικό συγκρότημα, δεσμεύτηκε ότι «τα αρμόδια κομματικά και κοινοβουλευτικά όργανα του Κινήματός μας θα διερευνήσουν και θα αναδείξουν τα θέματα που τέθηκαν, ζητώντας από τον αρμόδιο υφυπουργό την άμεση λύση τους».

Η αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσσαλονίκης, αποτελούμενη από τους βουλευτές Λίτσα Αμμανατίδου, Γιάννα Γαϊτάνη, Τάσο Κουράκη και Δέσποινα Χαραλαμπίδου, τον συντονιστή της γραμματείας Νίκο Σαμανίδη, το μέλος της γραμματείας Δημήτρη Δημητριάδη και τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου Στράτο Κερσανίδη, εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για την επιβίωση της εφημερίδας και τη διάσωση των 130 θέσεων εργασίας δημοσιογράφων, τεχνικών και υπαλλήλων. «Ως μοναδική ελπίδα φαίνεται η υπαγωγή σε εγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης-διάσωσης που ζήτησε η ιδιοκτησία της εφημερίδας. Παρ’ όλα αυτά, ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μηταράκης κωλυσιεργεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να ζουν υπό καθεστώς ανασφάλειας, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο κλεισίματός της. Μια πολύ κακή εξέλιξη, τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τον ημερήσιο Τύπο της Θεσσαλονίκης, που μετά το κλείσιμο και του καθημερινού “Αγγελιοφόρου” κινδυνεύει να μείνει χωρίς καθημερινή εφημερίδα» διαπιστώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο συντονιστής της Π.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Δημητρακάς, μετά τη συνάντηση της αντιπροσωπίας του κόμματος με εκπροσώπους των εργαζομένων, επισήμανε: «Είναι απορίας άξιο πώς δεν αξιοποιείται ο χρόνος από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης για την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης του εκδοτικού συγκροτήματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, με δεδομένο ότι υπάρχει η θετική γνωμοδότηση της Κομισιόν από τις 5/12/12 για την αίτηση αναδιάρθρωσης της εταιρίας και μάλιστα όταν το πρόγραμμα λήγει το 2013 και αυξάνεται ο κίνδυνος να καταστεί αναποτελεσματικό. Απορίας άξιον είναι επίσης που δεν έχει δοθεί ούτε μία γραπτή απάντηση προς την εταιρία αναφορικά με τους λόγους της καθυστέρησης αυτής. Εμείς ως ΔΗΜ.ΑΡ. ήδη προχωρήσαμε μέσω της κοινοβουλευτικής μας ομάδας σε σχετική ερώτηση προς τον κ. Μηταράκη».

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα