Συναγερμός για τον νέο ιό που σκοτώνει

Σε ετοιμότητα είναι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) για το νέο στέλεχος κορονοϊού, το οποίο προκαλεί πνευμονία, έχει αυξημένο ποσοστό θανάτων και έως σήμερα έχει εμφανιστεί στη Σαουδική Αραβία, στη Γερμανία, στη Γαλλία και τη Βρετανία. Τον νέο «πονοκέφαλο» της ΠΟΥ παρακολουθεί και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στην Ελλάδα, παρότι δεν έχει καταγράφει κάποιο περιστατικό στη χώρα μας.

Το νέο στέλεχος κορoνοϊού (NCoV) απασχολεί τις Αρχές Δημόσιας Υγείας σε όλο τον κόσμο από τον Σεπτέμβριο του 2012, οπότε διαγνώστηκαν τα πρώτα κρούσματα λοίμωξης σε ασθενείς και ταξιδιώτες που προέρχονταν από την Αραβική Χερσόνησο. Εως και τις 15 Μαΐου του 2013 έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 40 κρούσματα λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού, από τα οποία τα 20 οδήγησαν σε θανάτους. Από τις αρχές του Μαΐου, μάλιστα, έως σήμερα έχουν καταγραφεί 21 κρούσματα, από τα οποία τα εννέα απέβησαν θανατηφόρα. Τα πρόσφατα κρούσματα σχετίζονται με επιδημία που ξεκίνησε από μονάδα υγείας στην ανατολική Σαουδική Αραβία. Εως σήμερα τα περισσότερα περιστατικά παγκοσμίως έχουν αναφερθεί από τη Σ. Αραβία, δύο από τη Γερμανία, δύο από Γαλλία και τέσσερα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο νέος κορονοϊός προέρχεται από οικογένεια ιών στην οποία ανήκει ο ιός του SARS, αλλά σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία και δεδομένα -ευτυχώς- δεν έχει δείξει ικανότητα να μεταδίδεται εύκολα και αποτελεσματικά από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα με τον ιό της γρίπης. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι σε εγρήγορση, καθώς ο στόχος είναι να απομονωθεί άμεσα οποιοδήποτε ύποπτο κρούσμα.

Οι επαγγελματίες υγείας δεν θα πρέπει να λησμονούν την πιθανότητα συλλοίμωξης με άλλον ιό, όπως ο ιός της εποχικής γρίπης, και με την κλινική υποψία για κάποιο κρούσμα συστήνεται η επιδημιολογική διερεύνηση όλων των επαφών του ασθενούς έως και 10 ημέρες προτού εκδηλώσει συμπτώματα. Οι επαφές αυτές θα πρέπει να αναζητηθούν, να ενημερωθούν και να εξεταστούν εργαστηριακά για τον ιό. Επίσης, θα πρέπει να ενημερώνεται το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ (τηλ. Επικοινωνίας: 2105212054).

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα