H κρίση αγγίζει και τον ευρωπυρήνα!

Στο μικροσκόπιο του Βερολίνου φαίνεται ότι έχει μπει πλέον και η Γαλλία, στην οποία απευθύνει ανοιχτά «προειδοποιήσεις» για τη «δημοσιονομική της υγεία». Η Γαλλία έχει ειδική ευθύνη να πάρει τους κανόνες μείωσης του ελλείμματος πολύ σοβαρά, ακόμη κι αν αυτό είναι παραπάνω από τον στόχο, δήλωνε με νόημα χθες ο πρόεδρος της Γερμανικής Κρατικής Τράπεζας Μπούντεσμπανκ (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν

«Η Γαλλία, όπως και η Γερμανία, έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ευθύνη στην ευρωζώνη και πρέπει να πάρουν σοβαρά τους νέους κανόνες μείωσης του ελλείμματος, που τέθηκαν το περασμένο έτος για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού» είπε χαρακτηριστικά ο Βάιντμαν μιλώντας στον γερμανικό Τύπο, επισημαίνοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας είναι «πολύ πάνω από το 3%».

H αξιοπιστία

Για τον πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ, όμως, η αξιοπιστία των νέων κανόνων σίγουρα δεν θα ενισχυθεί, εάν από την αρχή της εφαρμογής τους οι χώρες χρησιμοποιήσουν το ανώτατο όριο της ευελιξίας που υπάρχει. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στις προσδοκίες να αυξηθούν με τη λογική ότι η νομισματική πολιτική θα καταφέρει να επιλύσει τα προβλήματα» τόνισε ο Βάιντμαν.

Την περασμένη εβδομάδα, βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να δώσει στη Γαλλία επιπλέον περιθώριο δύο ετών, ώστε να μειώσει το έλλειμμα του ΑΕΠ της κάτω του 3%, εξαιτίας της κακής οικονομικής προοπτικής της χώρας. Απόφαση που συνοδεύτηκε από τις δηλώσεις του πάντα συγκρατημένου Σόιμπλε, ο οποίος αναγνώρισε ότι «οι οικονομικές δομές της Γαλλίας είναι διαφορετικές από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα της Γερμανίας».

Την ώρα που το Βερολίνο παρέδιδε για ακόμη μία φορά μαθήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο Γιοργκ Ασμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αμέσως μετά τις συστάσεις Μπαρόζο προς το Βερολίνο, προειδοποιούσε ότι η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη της γηραιάς ηπείρου, διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει και πάλι ο «ασθενής της Ευρώπης», εάν δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις!

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,1% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, γλιτώνοντας κυριολεκτικά παρά τρίχα την ύφεση. «Νομίζω ότι υπάρχουν καλοί λόγοι να πιστεύει κανείς ότι το δεύτερο τρίμηνο θα είναι καλύτερο από το πρώτο» δήλωσε, ωστόσο, ο Ασμουσεν σε εκδήλωση που έγινε πρόσφατα για ξένους δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα