Σε… «Α.Τ. Μπάτε, σκύλοι, αλέστε» θα μπορούσε κάλλιστα να μετονομαστεί το αστυνομικό τμήμα στον Αγιο Δημήτριο στην Αθήνα, καθώς οι αποδράσεις κρατουμένων είναι πλέον συχνό φαινόμενο. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι το βράδυ της Δευτέρας απέδρασε σαν κύριος ο τέταρτος κρατούμενος τις τελευταίες 20 ημέρες.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σε καμία από τις αποδράσεις οι κακοποιοί δεν φαίνεται ότι… δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα να βγουν από το κτίριο του αστυνομικού τμήματος! Η περίπτωση του Α.Τ. Αγίου Δημητρίου απασχολεί τα υψηλά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ., με τους ανώτερους αξιωματικούς να ερευνούν τι ακριβώς συμβαίνει και κυρίως ποια λύση θα δοθεί, και μάλιστα άμεσα.
Ειδικότερα, ο πιο πρόσφατος… πονοκέφαλος για τους αστυνομικούς του τμήματος είναι ένας νεαρός Αλβανός, ο οποίος είχε συλληφθεί μαζί με τον συνεργό του στις 11 πρωί της Δευτέρας της προηγούμενης εβδομάδας επειδή, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, είχαν εντοπιστεί να κλέβουν μια μοτοσικλέτα στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Στις 8.45 το βράδυ και ενώ οι αστυνομικοί μετέφεραν τον Αλβανό στο κρατητήριο από τον πρώτο όροφο του τμήματος, όπου του πήραν δαχτυλικά αποτυπώματα, εκείνος κατάφερε να σπρώξει τους αστυνομικούς και να τρέξει προς την έξοδο ανενόχλητος.
Στη συνέχεια ξεκίνησε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό του δραπέτη και ένα τέταρτο αργότερα άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, που κλήθηκαν να συνδράμουν στις προσπάθειες των συναδέλφων τους, τον εντόπισαν στο ρέμα της Πικροδάφνης, πυροβόλησαν μία φορά στον αέρα για εκφοβισμό, αλλά ο Αλβανός κατάφερε να ξεφύγει και πάλι.
Στη διάρκεια της καταδίωξης, οι πάνοπλοι αστυνομικοί καλούσαν τους κατοίκους να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και κυρίως να μην ανοίγουν την πόρτα σε αγνώστους.
Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Απριλίου δύο Αλγερινοί και ένας Αφγανός είχαν σκάψει τον τοίχο του κελιού και είχαν αποδράσει από το ίδιο αστυνομικό τμήμα.
Νίκος Δεμισιώτης


