Η αποχώρηση του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη από το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Οι διαφοροποιήσεις του είχαν αρχίσει εδώ και πολύ καιρό, χωρίς να είναι άσχετες με την εσωκομματική σύγκρουση παπανδρεϊκών και βενιζελικών. Η απόφασή του να παραιτηθεί μάλιστα σε αυτή τη συγκυρία, με αφορμή το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, συνδυάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, με την πρόθεση του πρώην πρωθυπουργού να κλιμακώσει κατά το προσεχές διάστημα την αντεπίθεσή του στον Ευάγγελο Βενιζέλο, οδηγώντας την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ στα άκρα.
Ο κ. Αρσένης μπορεί βέβαια να παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, αλλά, επειδή τα 20.000 ευρώ που λαμβάνει μηνιαίως ως αμοιβή είναι πάρα πολλά, παρέμεινε «πιστός» στο Ευρωκοινοβούλιο. Η δικαιολογία που χρησιμοποίησε για το γεγονός ότι δεν παραδίδει την έδρα και τα προνόμιά του ήταν ότι «η παραίτησή μου θα ήταν προδοσία προς τα κινήματα πολιτών που παλεύουν ανυπεράσπιστα απέναντι σε μία κυβέρνηση, η οποία είναι αποφασισμένη να καταστείλει οποιαδήποτε αντίδραση».
Αν και εμφανίζεται ως εκφραστής των «κινημάτων πολιτών», η πραγματικότητα είναι ότι ο 36χρονος σήμερα Κρίτων βρέθηκε το 2009 ευρωβουλευτής ελέω… μητρός.
Η μητέρα του, η Μαρία Αρσένη, υπήρξε για πάρα πολλά χρόνια βουλευτής και υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, αλλά περισσότερο απ’ όλα στενή πολιτική και εσωκομματική φίλη του Γιώργου Παπανδρέου από τη δεκαετία του 1980. Διετέλεσε επίσης νομάρχης, γενική γραμματέας, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, ενώ κατάφερε να βγει «αλώβητη» και από την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Σημίτη, μια και ήταν επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας στον Οργανισμό Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου.
Ο Κρίτων Αρσένης, με σπουδές μηχανικού Χωροταξίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το 1998, σε ηλικία μόλις 21 ετών -και ενώ μεσουρανούσε πολιτικά και εσωκομματικά η μητέρα του-, πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στο υπουργείο Δημοσίων Εργων της Κύπρου και την άνοιξη του 2001 πραγματοποίησε πρακτική άσκηση και έρευνα για την πτυχιακή του εργασία στην έδρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου, προφανώς με τη βοήθεια των διασυνδέσεων της μητρός του. Παραμένει άγνωστο αν, για να μπορέσει να κάνει μεταπτυχιακό στη Διεθνή Ανάπτυξη στη Σχολή Κένεντι του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, είχε τη στήριξη του Γ. Παπανδρέου.
Αυτό πάντως που προκαλεί εντύπωση -αν και το αποκρύπτει από το επίσημο βιογραφικό του στην ιστοσελίδα του- είναι ότι τον Ιούλιο του 2002 φέρεται ότι ήταν «ο πρώτος μη Τούρκος εργαζόμενος στην ιστορία του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας στην Αγκυρα». Στη συνέχεια πέρασε από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΜΚΟ), ενώ το 2007 έγινε μέλος του Εθνικού Συμβούλιου Χωροταξίας.
Το καλοκαίρι του 2009 η τοποθέτησή του στην όγδοη θέση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε έκπληξη για όσους δεν γνώριζαν τις πολύ καλές σχέσεις του Γ. Παπανδρέου με τη Μ. Αρσένη. Η επιλογή του βέβαια προβλήθηκε τότε ως στοιχείο εντυπωσιακής ανανέωσης, ενώ ο νεαρός Κρίτων με τα μακριά μαλλιά και το «οικολογικό» στιλ βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Από τότε έως σήμερα η δράση του έχει περιστραφεί σχεδόν αποκλειστικά γύρω από τις… φάλαινες, την αποδάσωση του Αμαζόνιου, τη διατήρηση των απειλούμενων φυτών κ.ά. Μία από τις τελευταίες μάλιστα ερωτήσεις του ήταν αυτή με την οποία ζητούσε να παγώσουν οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, καθώς, όπως είπε, τρομάζουν οι φάλαινες. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Αρσένης υποστηρίζει στην ερώτησή του ότι «οι σεισμικές έρευνες με σόναρ, οι οποίες θα διεξάγονται καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου για ένα τρίμηνο, ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τα κητώδη, όπως τα δελφίνια και οι φάλαινες, ενώ είναι πιθανό να παρατηρηθούν μαζικοί ξεβρασμοί τους στις ακτές. Αλλωστε τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας που έχουν ληφθεί αποκλίνουν από οριζόμενα στην Οδηγία 92/43 και στο Πρωτόκολλο ACCOBAMS».
Με τους οικολόγους
Η αλήθεια είναι πάντως ότι και οι άλλοι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πλην της Συλβάνας Ράπτη, ανήκουν στο αντιβενιζελικό στρατόπεδο. Παλαιότερα είχε ακουστεί ότι ο κ. Αρσένης συζητούσε με τους Οικολόγους προκειμένου να συνεργαστεί μαζί τουε εν όψει των επόμενων ευρωεκλογών. Τώρα που η παπανδρεϊκή πτέρυγα «κινείται», θα περιμένει, κατά τις πληροφορίες, τις εξελίξεις, ενώ υπαρκτό είναι και το σενάριο σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε έχουν κάνει και άλλα στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ.