Σκελετοί με… δεσμά στο Φάληρο

Ενα μεγάλο έργο, με επίκεντρο τον άνθρωπο, θεμελιώνεται στο Δέλτα του Φαλήρου, σε μια «έκρηξη» δημιουργικών δυνάμεων με τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Στην εκδήλωση παρουσίασης του εργοταξίου, με αφορμή την έναρξη του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Κοινωφελή Δράση που διοργανώνει (χθες και σήμερα) το Ιδρυμα Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», ο Γιάννης Τροχόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έκανε λόγο για κορυφαία σύμπραξη του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα, με μόνο μέτρο τον άνθρωπο.

Τιτάνιο έργο

Επτά γερανοί, που σύντομα θα γίνουν 10, συνολικά 100 εξειδικευμένα μηχανήματα ανύψωσης, 150 μηχανικοί και 500 εργαζόμενοι, που σύντομα θα τριπλασιαστούν, εργάζονται πυρετωδώς κάτω από τον αττικό ήλιο θέτοντας τα θεμέλια ενός από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα στην Ελλάδα, που μόλις ολοκληρωθεί θα συστήσει κοιτίδα πολιτισμού δίπλα στη θάλασσα: Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», όπου θα στεγαστούν η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη, η νέα Εθνική Λυρική σκηνή και το Πάρκο, έχει ήδη αρχίσει να αποκτά υπόσταση.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι χωματουργικές εργασίες, το έργο έχει περάσει στη φάση της θεμελίωσης, για την οποία επιστρατεύονται πρωτοπόρες μέθοδοι, όπως η λεγόμενη «οπλισμένη γη», στην οποία χρησιμοποιούνται γεωυφάσματα αντί τοίχου αντιστήριξης, όπως εξήγησε κατά την περιήγηση στο εργοτάξιο ο αναπληρωτής διευθυντής του έργου Ελπιδοφόρος Παππάς.

Δεν πρόκειται, άλλωστε, για τη μοναδική καινοτομία του έργου, το οποίο θα «κοσμηθεί» από ενεργειακό στέγαστρο, που θα τροφοδοτεί τη λειτουργία ολόκληρου του κέντρου με τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Το αρχαϊκό νεκροταφείο

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να λειτουργήσει και το Κέντρο Επισκεπτών, όπου θα μπορούν να προσέρχονται οι πολίτες και να ενημερώνονται για την πορεία των εργασιών αλλά και για τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Στο αρχαϊκό νεκροταφείο που βρίσκεται στην περιοχή έχουν προσώρας εντοπιστεί 697 τάφοι, εκ των οποίων οι 390 σε λακκοειδείς σχηματισμούς και οι 248 σε αμφορείς, όπου τοποθετούνταν τα νεκρά παιδιά, ενώ ορισμένοι σκελετοί έχουν βρεθεί σε ελεύθερη ταφή και κάποιοι φέρουν δεσμά.

Για σημαντικές αρχαιολογικές πληροφορίες που έρχονται στο φως μίλησε η Στέλλα Χρυσουλάκη, προϊσταμένη της ΚΣΤ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων και υπεύθυνη της Αρχαιολογικής Ομάδας που πραγματοποιεί τις ανασκαφές στο εργοτάξιο.

Χρυσάνθη Λαμπροπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα