Η Κομισιόν κρύβει έρευνα – κόλαφο!

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται ότι έχει πλέον πληγεί ανεπανόρθωτα, καθώς, όπως δείχνει μια νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε με εντολή των Βρυξελλών, μόλις το 31% των πολιτών που ζει εντός των ορίων της Ενωσης εμπιστεύεται την Ε.Ε. Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε σε 32.000 ανθρώπους, δείχνει καθαρά ότι χρειάστηκαν ελάχιστα χρόνια για να μειωθεί δραματικά η εμπιστοσύνη των πολιτών, καθώς το 2007, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, το 57% των ανθρώπων έλεγε ότι εμπιστεύεται την Ε.Ε. και μόλις το 32% απαντούσε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον θεσμό.

Την έρευνα δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η οποία μάλιστα υποστηρίζει ότι, ενώ η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δαπανήθηκε γι’ αυτήν κονδύλι, τα απογοητευτικά αποτελέσματα δεν ανακοινώθηκαν στο δελτίο Τύπου το οποίο εκδόθηκε για τους δημοσιογράφους. Αντιθέτως, στο δελτίο Τύπου, που είχε τίτλο «Μεγαλύτερη δόση οπτιμισμού», η Επιτροπή εστιάζει στις θετικότερες προοπτικές που φαίνεται ότι εμφανίζει η ευρωπαϊκή οικονομία. Τα στοιχεία που δείχνουν την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών, όπως υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα, είναι θαμμένα μέσα στην έκθεση των 200 σελίδων.

«Παρά όσα κατά καιρούς λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι σαφές ότι η εμπιστοσύνη στην Ε.Ε. μειώνεται» ανέφερε στην «Daily Mail» ο Βιντσένζο Σκαρπέτα, που μετέχει στο think tank «Ανοιχτή Ευρώπη». «Η τελευταία δημοσκόπηση αποκαλύπτει το μέγεθος του πλήγματος που έχουν δεχτεί οι πολίτες της Ε.Ε., ιδίως στον Νότο, γεγονός που τους κάνει να χάνουν την πίστη ότι η Ενωση μπορεί να λειτουργήσει θετικά στον τόπο τους» καταλήγει ο Σκαρπέτα. Παραδοσιακά, οι Βρετανοί ήταν οι πιο ευρωσκεπτικιστές και παραμένουν σε μεγάλο βαθμό, καθώς μόνο το 20% δήλωσε ότι εμπιστεύεται την Ε.Ε., ενώ αντιθέτως το 68% δήλωσε ότι δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στον θεσμό. Η Βρετανία όμως δεν είναι μόνη της πια στον ευρωσκεπτικισμό. Μαζί της συμπορεύονται -και σε κάποιες περιπτώσεις την ξεπερνούν- χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κύπρος, δηλαδή χώρες που έχουν υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες του κοινού νομίσματος και εμφανίζουν ακόμη χαμηλότερα ποσοστά. Στην Κύπρο, για παράδειγμα, μόνο το 13% των πολιτών εμπιστεύεται την Ενωση, ενώ αντίθετα το 83% δεν μοιάζει να εμπιστεύεται πλέον καθόλου τον θεσμό.

Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι οι πολίτες της Ενωσης νιώθουν ότι η ευρωπαϊκή ελίτ αγνοεί τις απόψεις τους, ενώ σε ποσοστό 55% θεωρούν ότι τα χειρότερα στην οικονομική κρίση βρίσκονται μπροστά.

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα