Ο Ν. Κακλαμάνης και οι άλλοι αντάρτες του καλοκαιριού!

Ως μάννα εξ ουρανού αντιμετωπίζουν στις ηγεσίες των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ το κλείσιμο της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή, αφού οι αντοχές των κυβερνητικών βουλευτών δείχνουν να εξαντλήθηκαν. Οσα έγιναν το βράδυ της Πέμπτης με τα «γαλαζοπράσινα» αντάρτικα κατά την ψηφοφορία της τροπολογίας για τους εκπαιδευτικούς είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις των βουλευτών, ενώ από πολλούς θεωρήθηκαν η πρώτη προειδοποιητική βολή προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την περασμένη εβδομάδα και η έναρξη των Θερινών Τμημάτων της Βουλής έκαναν πολλούς να πιστέψουν ότι τα δύσκολα πέρασαν και ότι -κοινοβουλευτικά τουλάχιστον- η κυβέρνηση θα περνούσε ένα ήσυχο καλοκαίρι. Πριν όμως αλέκτορα φωνήσαι ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε το θαύμα του οδηγώντας σε παράκρουση τους νεοδημοκράτες βουλευτές. Κι αυτό γιατί λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου -πάνω που οι «γαλάζιοι» βουλευτές πίστεψαν ότι ξεμπέρδεψαν- θυμήθηκε ότι για να πάρει η χώρα τη δόση η Βουλή θα έπρεπε να ψηφίσει ως προαπαιτούμενα ακόμη ένα φορολογικό νομοσχέδιο για πρόστιμα, κατασχέσεις κ.λπ. αλλά και μια τροπολογία με την οποία δεν θα τη γλιτώσουν από τη διαθεσιμότητα ούτε καν οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους.

Το βράδυ της Τετάρτης, όταν οι βουλευτές έμαθαν ότι μαζί με το φορολογικό θα έπρεπε να ψηφίσουν και την τροπολογία για τους εκπαιδευτικούς, η κατάσταση έδειξε να βγαίνει εκτός ορίων. Το τηλέφωνο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θανάση Μπούρα «πήρε φωτιά» από εξαγριωμένους βουλευτές που μετέχουν στο Α’ Θερινό Τμήμα και οι οποίοι του ζητούσαν να διαμηνύσει στο Μαξίμου ότι οι αντοχές εξαντλήθηκαν. Ο Γιώργος Βλάχος μάλιστα τηλεφώνησε στον κ. Μπούρα και επικαλούμενος το βαρύ πρόγραμμα που είχε ως πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ζήτησε από μόνος του αντικατάσταση. Φρόντισε όμως στην ίδια επικοινωνία να ξεκαθαρίσει ότι δεν ήταν διατεθειμένος να ψηφίσει ούτε το φορολογικό ούτε την τροπολογία. «Εχω εξαντληθεί. Θανάση, σε παρακαλώ να με αντικαταστήσεις με άλλον συνάδελφο. Δεν σου κρύβω ότι θα με απαλλάξεις και από τον πειρασμό να καταψηφίσω την τροπολογία και να έχουμε άλλα» φέρεται ότι είπε ο κ. Βλάχος λίγη ώρα πριν από την ψηφοφορία το πρωί της Πέμπτης.

Την ίδια ώρα χαμός γινόταν και στο εντευκτήριο. Σε πηγαδάκι «γαλάζιων» βουλευτών μάλιστα ακούστηκαν βαρύτατες εκφράσεις για το οικονομικό επιτελείο. «Τι πράγματα είναι αυτά; Μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα. Μας είπαν ότι με το πολυνομοσχέδιο τελειώσαμε και τώρα μας φέρνουν νέες κατηγορίες για διαθεσιμότητα» ακούστηκε χαρακτηριστικά από βουλευτές που ένιωσαν ότι τους εμπαίζουν.

Παρά τις πολλές ενστάσεις, το γεγονός ότι οι περισσότεροι συνήθεις υποψήφιοι αντάρτες είχαν τοποθετηθεί στο Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής έκανε την ηγετική ομάδα της Κ.Ο. να πιστέψει ότι στην ψηφοφορία της Πέμπτης δεν θα υπήρχαν παρατράγουδα, κι ας ήταν αρκετοί οι βουλευτές που είχαν διαμαρτυρηθεί. Οταν μάλιστα είδαν ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι ΑΝ.ΕΛ. ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας, ένα μακρόσυρτο «ουφ» ανακούφισης ξέφυγε θεωρώντας ότι τα δύσκολα τελείωσαν. Τα γεγονότα βέβαια τους διέψευσαν, καθώς την ώρα της ψηφοφορίας, μολονότι η ψήφος τους δεν γινόταν να προσμετρηθεί, ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Δημήτρης Κυριαζίδης φρόντισαν να στείλουν ηχηρό μήνυμα, καθώς παρέμειναν στην αίθουσα και φώναξαν «παρών».

Εμπειροι κοινοβουλευτικοί εκτίμησαν ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που το κοινοβουλευτικό δυστύχημα έφτασε πιο κοντά από ποτέ για την κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί ποτέ πριν άλλη ψηφοφορία για προαπαιτούμενο δόσης δεν έφτασε τόσο κοντά στο θρίλερ, ενδεικτικό κι αυτό της πίεσης που νιώθουν πλέον οι βουλευτές της Ν.Δ. Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώθηκε είναι ότι δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι, αν και ψήφισαν την τροπολογία, είδαν με ικανοποίηση τη διαφοροποίηση των συναδέλφων τους. Αυτό πάντως που διαψεύστηκε κατηγορηματικά ήταν ότι η κίνηση των τριών (Βλάχου – Κακλαμάνη – Κυριαζίδη) αποτέλεσε μήνυμα της καραμανλικής πτέρυγας. Ο ίδιος ο Γ. Βλάχος μάλιστα διέψευσε τέτοια σενάρια χαρακτηρίζοντάς τα αστεία, όπως διέψευσε και δήθεν διαρροή που είδε το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με την οποία ο Κώστας Καραμανλής φερόταν ότι διεμήνυσε ότι δεν ξαναψηφίζει άλλα μέτρα. Οσοι πάντως συνομιλούν με τον πρώην πρωθυπουργό γνωρίζουν πολύ καλά ότι παρακολουθεί στενά τα γεγονότα με επαυξημένη ανησυχία, κυρίως θέματα εθνικά αλλά και ό,τι έχει να κάνει με την ακίνητη περιουσία.

Οσα έγιναν στην ψηφοφορία της Πέμπτης πάντως σήμαναν κόκκινο συναγερμό στην ηγεσία της Κ.Ο. και, παρά το ξεκάθαρο μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά ότι όποιος καταψηφίσει προαπαιτούμενο θα διαγραφεί, όλοι έχουν αντιληφθεί ότι οι αντοχές της «γαλάζιας» Κ.Ο. έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. Αυτό μάλιστα που έδειξε να ανησυχεί το Μαξίμου πέρα από την καταψήφιση αυτή καθαυτήν είναι ότι και οι δύο αντάρτες (Κακλαμάνης και Κυριαζίδης) -κατά δήλωσή τους- αδιαφόρησαν για την επίπληξη του Θανάση Μπούρα, αρνούμενοι μάλιστα να μεταβούν στο γραφείο του, παρά το γεγονός ότι η εντολή ήταν σαφής. «Γυρίστε πίσω στη Βουλή όπου κι αν βρίσκεστε. Σας θέλει ο γραμματέας στο γραφείο του» έλεγε και ξανάλεγε η γραμματέας του κ. Μπούρα στους δύο βουλευτές. Εις μάτην.

Αυτό που επεσήμαιναν με νόημα πάντως από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι, παρότι το μήνυμα Σαμαρά αφορούσε προαπαιτούμενα, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να συγχωρήσει καμία διαφοροποίηση σε κανένα κρίσιμο νομοσχέδιο, ακόμα κι αν δεν αποτελεί προαπαιτούμενο. Λογικά επομένως, τα βλέμματα όλων πλέον στρέφονται στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και στο «καυτό» φθινόπωρο, όπου προσδιορίζονται τα επόμενα κρίσιμα νομοσχέδια.

Τι δείχνει το ολιγοήμερο κλείσιμο της Βουλής

Ενδεικτικό της πρόθεσης της κυβέρνησης να φέρει άμεσα νέο κρίσιμο νομοσχέδιο είναι το γεγονός ότι το κλείσιμο της Βουλής περιορίστηκε από τρεις εβδομάδες σε δύο (5-19 Αυγούστου) με τους αξιωματούχους της Βουλής να λένε ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που ζήτησε ανοιχτό το Κοινοβούλιο, καθώς προτίθεται να φέρει άμεσα νομοσχέδιο. Πιθανότατα το «φλέγον» είναι το νέο φορολογικό, που προτίθεται να καταθέσει το οικονομικό επιτελείο, με τις ρυθμίσεις να αφορούν νέες ποινές, κίνητρα για αποδείξεις αλλά και φόρους ακινήτων· στοιχείο που ενισχύει αυτό το σενάριο είναι και το γεγονός ότι την πρώτη εβδομάδα μετά τις διακοπές η Βουλή θα συνεχίσει σε λειτουργία Α’ Θερινού Τμήματος, στο οποίο έχουν τοποθετηθεί οι πιο «ήρεμοι» από τους βουλευτές. Παράλληλα, το φθινόπωρο αναμένεται η κατάθεση ενός νέου Μεσοπροθέσμου, το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τράπεζες, αποκρατικοποιήσεις αλλά και διευκρινιστικές ρυθμίσεις για κινητικότητα και διαθεσιμότητα.

Από την πλευρά τους πάντως οι βουλευτές δεν δείχνουν να κάνουν διαχωρισμό ανάμεσα σε προαπαιτούμενα ή μη και φαίνονται έτοιμοι να απασφαλίσουν σε κάθε «περίεργη» διάταξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η διάταξη για τις αποζημιώσεις των απολυμένων της ΕΡΤ, η οποία αποσύρθηκε κακήν κακώς και επανήλθε αναδιατυπωμένη έπειτα από το αντάρτικο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Ολα αυτά έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία του Μαξίμου, με αποτέλεσμα όλοι να πιστεύουν ότι εντός των επόμενων ημερών θα αναλάβει προσωπική δράση ο Αντώνης Σαμαράς συναντώντας προσωπικά ομάδες βουλευτών. Μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία του πρωθυπουργού θεωρείται ότι μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ψυχολογία των «γαλάζιων» βουλευτών και να ηρεμήσει τα πνεύματα εν όψει φθινοπώρου.

Τα Θερινά (τελικά) έγιναν εφιάλτης

Μπορεί στην κυβέρνηση να περίμεναν πώς και πώς τα Θερινά Τμήματα της Βουλής ώστε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να μην κινδυνεύσει, ωστόσο η λειτουργία της Βουλής με το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων μετατράπηκε σε μπούμερανγκ. Κατά τη διάρκεια των Θερινών η Ολομέλεια σπάει σε τρία τμήματα. Καθένα αριθμεί 100 βουλευτές, ενώ ανάλογα υποχωρούν και οι δυνάμεις των κομμάτων. Κάπως έτσι το 155 των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ μετετράπη σε 52. Ενας αριθμός που μπορεί φαινομενικά να εξασφαλίζει την πλειοψηφία, η αλήθεια είναι όμως ότι πλέον χρειάζονται μόλις δύο αντάρτες για να φέρουν τα πάνω κάτω. Εξ ου και στη Νέα Δημοκρατία έκαναν τον σταυρό τους που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησε ονομαστική για την τροπολογία των εκπαιδευτικών, αφού όλοι θεωρούσαν ότι τυχόν αρνητική ψήφος του Νικήτα Κακλαμάνη θα συμπαρέσυρε κι άλλους νεοδημοκράτες. Αν μάλιστα συνυπολογίσει κάποιος ότι και στο ΠΑΣΟΚ αντικατέστησαν λίγη ώρα πριν από την ψηφοφορία την επίφοβη Θ. Τζάκρη με άλλον «σίγουρο» βουλευτή, αντιλαμβάνεται ότι οι τρεις αρνητικές ψήφοι θα αρκούσαν για να μην περάσει η τροπολογία, με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν για την καταβολή της δόσης.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα