Συμφορά από το μπάρμπεκιου!

Μαύρο τοπίο άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές που τις τελευταίες ημέρες μαίνονταν σε Ρόδο, Σέριφο και Κρήτη, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές σε δασικό πλούτο, καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο. Από το βράδυ της Κυριακής οι μόνες ενεργές εστίες ήταν αυτές της Ρόδου, καθώς στις περιοχές Σκιαδί και Μεσαναγρό οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς, με συνέπεια οι κάτοικοι στην επικίνδυνη ζώνη να μείνουν ξάγρυπνοι για ακόμη ένα βράδυ. Παρά ταύτα, χθες το μεσημέρι οι πυροσβέστες κατάφεραν να περικυκλώσουν το μέτωπο, γεννώντας ελπίδες ότι θα δώσουν τέλος στον πύρινο εφιάλτη, που από το απόγευμα του Σαββάτου -οπότε εκδηλώθηκε- μετέτρεψε σε στάχτη 50.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

Οι Αρχές πάντως τα μεσάνυχτα της Κυριακής συνέλαβαν έναν 40χρονο υπαξιωματικό του Στρατού, που υπηρετεί στη Ρόδο, ως υπαίτιο για την εκκίνηση της πύρινης λαίλαπας. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστική, ο 40χρονος Μ.Κ. κατηγορείται ότι έψηνε με φίλους του κοντά στο δάσος της περιοχής Ιστριος, με αποτέλεσμα τμήμα της θράκας να έρθει σε επαφή με ξερόχορτα και να εξελιχθεί στη μεγάλη πυρκαγιά. Ο συλληφθείς -για εμπρησμό από αμέλεια- λόγω της ιδιότητάς του μεταφέρθηκε χθες στην Αθήνα προκειμένου να οδηγηθεί στο Στρατοδικείο. Ο ίδιος πάντως φέρεται ότι αρνείται τις κατηγορίες.

Οσον αφορά τα ανοιχτά μέτωπα πυρκαγιών, σε ύφεση βρίσκεται από τα ξημερώματα της Δευτέρας η φωτιά που μαινόταν από το Σάββατο στη Μεσαρά του Ηρακλείου Κρήτης. Οι φλόγες, με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, έμειναν μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού, όμως προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε θερμοκήπια και ελαιώνες. Για τον λόγο αυτό σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε χθες το απόγευμα σύσσωμες οι τοπικές Αρχές της περιοχής αποφάσισαν να προβούν σε κινήσεις ώστε να κηρυχθεί ως πυρόπληκτη η περιοχή.

Στη Σέριφο, τέλος, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρέμειναν επί ποδός και χθες, υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων. Κάτοικοι και φορείς υποστηρίζουν ότι η φωτιά -που ξεκίνησε από την Πέμπτη- έκαψε χιλιάδες στρέμματα και ζώα, ενώ αξιοσημείωτες είναι οι απώλειες των ιστορικών κτηρίων του παλαιού Διοικητηρίου, των μεταλλείων και της Αστυνομίας, καθώς και δύο σπιτιών.

Κώστας Καντούνης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα