Κινητικότητα: Ποιοι θα χάσουν, ποιοι κερδίζουν

Καθοριστικές για την υλοποίηση του προγράμματος της κινητικότητας αναμένεται να είναι οι ημέρες ως το τέλος Αυγούστου, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι εν μέσω θέρους και των… μπάνιων του λαού (σ.σ.: ρήση που καθιέρωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου), οι συσκέψεις στη Β. Σοφίας δεν σταματούν, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται ως την Τρίτη να βρίσκεται στο υπουργείο του.

Δεν πρέπει να διαφεύγει από κανέναν ότι έως τις 23 Αυγούστου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανά υπουργείο της έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες θα καταργούνται οργανικές θέσεις. Με βάση την αξιολόγηση των δομών των υπουργείων ή των εποπτευόμενων φορέων, θα εκδοθούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που θα προσδιορίζουν την κατάργηση διοικητικών δομών, αλλά και οργανικών θέσεων, από όπου θα προκύψει το πλεονάζον προσωπικό. Εως τις 16 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των φακέλων των υπαλλήλων με την καθοριστική συνδρομή του ΑΣΕΠ και έτσι θα προκύψει το προσωπικό που θα τεθεί σε κινητικότητα.

Στις 31 Ιουλίου τα υπουργεία απέστειλαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και στον γενικό γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρη Βαρτζόπουλο τους κλάδους, τις ειδικότητες και τα τμήματα από τα οποία θα προκύψει το πλεονάζον προσωπικό. Με βάση τα σχέδια στελέχωσης των υπουργείων, οι γενικοί γραμματείς θα πρέπει να παρουσιάσουν τον λεπτομερή σχεδιασμό με τον οποίο θα προκύπτει ο αριθμός του προσωπικού ανά ειδικότητα και κλάδο που θα τεθεί σε κινητικότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία», ανά υπουργείο η συμμετοχή είναι η εξής: Παιδείας: 1.500, Εσωτερικών: 3.000 (πρόκειται για τους δημοτικούς αστυνομικούς), Εθνικής Αμυνας: 500, Υγείας: 1.500, Δημόσιας Τάξης: 500, Εργασίας: 600, Οικονομικών: 400, Δικαιοσύνης: 50, Ναυτιλίας: 50, Πολιτισμού: 500, Υποδομών: 750, Αγροτικής Ανάπτυξης: 130, Εξωτερικών 20, Ανάπτυξης: 100, Τουρισμού: 100, Περιβάλλοντος: 100 και Μακεδονίας – Θράκης: 20.

Υπενθυμίζεται ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν τεθεί σε κινητικότητα οι πρώτοι 12.500 υπάλληλοι, ενώ έως το τέλος του χρόνου άλλοι 12.500. Ηδη βρίσκονται σε καθεστώς κινητικότητας 4.289 υπάλληλοι (2.114 εκπαιδευτικοί του υπουργείου Παιδείας, 2.122 σχολικοί φύλακες του υπουργείου Εσωτερικών και 53 οδηγοί και τεχνικοί του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης).

Διευκρίνιση

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες αυτών που εξαιρούνται της κινητικότητας πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι έχουν οι ίδιοι αναπηρία 67% εξαιρούνται. Οσοι έχουν προστατευόμενα μέλη με 67% και το μέλος έχει φορολογητέο εισόδημα 12.000 ευρώ και πάνω δεν εξαιρούνται.

Κινητικότητα: Ποιοί χάνουν, ποιοι κερδίζουν

Νέοι με υψηλά προσόντα που προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ είναι οι πλέον ευνοημένοι της αξιολόγησης των υπαλλήλων στο πλαίσιο της κινητικότητας, καθώς και πολύ δύσκολα θα ενταχθούν σε διαθεσιμότητα και, αν ενταχθούν, θεωρείται βέβαιο ότι θα επιστρέψουν σε άλλο πόστο του Δημοσίου, ενώ οι μεγάλοι χαμένοι που έχουν αυξημένες πιθανότητες να βγουν σε διαθεσιμότητα και ελάχιστες να επιστρέψουν είναι οι υπάλληλοι χαμηλών προσόντων, όσοι έχουν διοριστεί εκτός ΑΣΕΠ ή όσοι συμβασιούχοι έχουν μονιμοποιηθεί με Προεδρικά Διατάγματα, αλλά κυρίως όσοι έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα.

Χαρακτηριστική του τρόπου μοριοδότησης των προσόντων είναι η βαθμολογία δύο υπαλλήλων της ίδιας κατηγορίας, για παράδειγμα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία» καταγράφει δύο συγκρίσεις, ενός υπαλλήλου με άριστα προσόντα, αλλά με σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα στην… πλάτη του και ενός άλλου με αρκετά λιγότερα προσόντα, ο οποίος όμως είναι υπόδειγμα υπαλλήλου.

Πιο συγκεκριμένα, ο ένας (Πίνακας 1) έχει πάρει το πτυχίο του με άριστα (5 μόρια), έχει δεύτερο τίτλο σπουδών (3 μόρια), διδακτορικό (7 μόρια), μεταπτυχιακό (4 μόρια), γνωρίζει άριστα μια ξένη γλώσσα (3 μόρια), έχει προϋπηρεσία 9 χρόνων (4,5 μόρια), διορίστηκε μέσω γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (30 μόρια), ενώ έχει και άριστη υπηρεσιακή αξιολόγηση (10 μόρια). Αυτός ο υπάλληλος, ο οποίος έχει υποπέσει σε σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα, πριν από την αφαίρεση μορίων συγκεντρώνει συνολικά 66,5 μόρια.

Ενας άλλος (Πίνακας 2) συνάδελφός του της ίδιας κατηγορίας, που πήρε το πτυχίο του με 6 (3 μόρια), έχει δεύτερο τίτλο σπουδών (3 μόρια), γνωρίζει μια ξένη γλώσσα απλώς καλά (1 μόριο), έχει προϋπηρεσία 9 χρόνων (4,5 μόρια), διορίστηκε κατά προτεραιότητα μέσω ΑΣΕΠ με κριτήρια και διαδικασία του αρ. 18 του Ν. 2119/1994 (25 μόρια) και η υπηρεσιακή του αξιολόγηση είναι χαμηλή και του διασφαλίζει 4 μόρια. Συγκεντρώνει συνολικά 40,5 μόρια, 24 λιγότερα από τον άλλο συνάδελφό του.

Φαίνεται λοιπόν ότι από την αξιολόγηση ο προσοντούχος υπάλληλος προηγείται κατά πολύ από τον λιγότερο προσοντούχο συνάδελφό του και είναι αυτός που κινδυνεύει λιγότερο. Η βαθμολογία αυτή ωστόσο μπορεί να ανατραπεί, καθώς για πρώτη φορά με την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη εισάγεται η αρνητική βαθμολογία των υπαλλήλων για παραπτώματα που έχουν τελεσιδικήσει στα πειθαρχικά συμβούλια. Ετσι στο συγκεκριμένο παράδειγμα, αν ο υπάλληλος που έχει τα περισσότερα προσόντα και προηγείται στη βαθμολογία έχει υποπέσει σε παράπτωμα για το οποίο τιμωρήθηκε με προσωρινή παύση από τρεις ως 12 μήνες με πλήρη στέρηση αποδοχών, του αφαιρούνται 30 μόρια και έτσι η βαθμολογία του από 66,5 πέφτει στα 36,5 μόρια και είναι πλέον αυτός που κινδυνεύει περισσότερο με έξοδο από το Δημόσιο.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα