Πίστη στο μεγαλείο της Μεγαλόχαρης!

Με θρησκευτική ευλάβεια, κατάνυξη και συμμετοχή πλήθος προσκυνητών από τη Μακεδονία, την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο ολοκληρώθηκαν χτες στη Παναγία Σουμελά οι λατρευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου της Παναγιάς των Ποντίων.

Δεκάδες Ελληνοπόντιοι ανέβηκαν στην Καστανιά Ημαθίας, στις πλαγιές του Βερμίου, για τιμήσουν τη Μεγαλόχαρη σε μια πανηγυρική θεία λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονας, παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου, ενώ ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας, την οποία μετέφεραν στα χέρια νεολαίοι ποντιακών σωματείων.

Το ιδιαίτερο στις φετινές εκδηλώσεις ήταν η παρουσία των βαλσαμωμένων καρδιών του αρχηγού της Επανάστασης του 1821 Αλέξανδρου Υψηλάντη και του αδελφού του Γεωργίου, που παραχωρήθηκαν από το Αμαλίειο ορφανοτροφείο, από τον Ναό των Ταξιαρχών της Αθήνας στην Παναγία Σουμελά.

Πολλοί και οι πολιτικοί εκπρόσωποι που ανέβηκαν στο Βέρμιο για τις εορταστικές εκδηλώσεις. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης, που συνοδευόταν από τους βουλευτές και στελέχη του κόμματός του, όπως η Κατερίνα Μάρκου και ο Γιάννης Αμοιρίδης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής, ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Γκιουλέκας, καθώς και οι βουλευτές Αλέξης Μητρόπουλος και Παναγιώτης Κουρουμπλής, που εκπροσωπούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, πολλοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, όπως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουτζόγλου, ο πρόεδρος της ΠΕΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, της Εκκλησίας, φορέων της περιοχής και ποντιακών σωματείων, καθώς και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Σε δήλωσή του ο κ. Καράογλου τόνισε ότι η μεγάλη θρησκευτική γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου αποτελεί σημείο αναφοράς για τον απανταχού Ελληνισμό, στέλνοντας μήνυμα πίστης και ελπίδας, το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του και πρόεδρος του σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης αναφέρθηκε στην προσφορά του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της οικογένειάς του, ενώ για ακόμη μια χρονιά δόθηκε υποτροφία από το πανελλήνιο προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» στη μαθήτρια Μαρία Ομπεζίδου, στη μνήμη των παιδιών που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στις 13 Απριλίου του 2003.

Αρνητικά σχολιάστηκαν πάντως τόσο η σχεδόν μη παρουσία του ΠΑΣΟΚ (παραβρέθηκε μόνο το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος Αντώνης Σαουλίδης) και οι εκτός τόπου και χρόνου αντιμνημονιακές κορόνες του κ. Μητρόπουλου κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στο επίσημο γεύμα, κορόνες στις οποίες απάντησε ο κ. Τζιτζικώστας, τονίζοντας ότι για να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα χρειάζεται πάνω απ’ όλα ενότητα.

Νίκος Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα