Ψάχνουν «χρυσάφι» στη φθηνή εστίαση!

Μακριά από τα σουβλάκια και τις τυρόπιτες, κλασικές επιλογές σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «μικρή εστίαση», οι εξ ανάγκης επιχειρηματίες έχουν εκσυγχρονιστεί λανσάροντας donutsάδικα, hotdogάδικα και αλυσίδες καφέ που θέλουν να ξεπεράσουν τα Starbucks, αλλάζοντας (ξανά) τα δεδομένα στην αγορά της εστίασης.

Τα βασικά πλεονεκτήματα των νέων επενδύσεων στην εστίαση (franchising ή μη) συνοψίζονται στη χαμηλή τιμή, συνήθως 0,60 ευρώ έως 1,40 ευρώ για τα hot dogs και τα donuts και από 1 έως 3 ευρώ για τον καφέ, στον μειωμένο ΦΠΑ, καθώς στην πλειονότητα πρόκειται για καταστήματα takeaway, και στη χαμηλή αρχική επένδυση (από 3.000 ευρώ για τα ανεξάρτητα donutsάδικα). Κάπως έτσι άνοιξαν εκατοντάδες μαγαζιά -συνήθως αντιγραφείς μιας άλλης ιδέας ανεξαρτήτως επωνυμίας- κατακλύζοντας την επικράτεια.

Αν και οι προηγούμενες «επιτυχημένες» επιχειρηματικές ιδέες, όπως τα καταστήματα που πουλάνε cupcakes και παγωμένο γιαούρτι, φαίνεται να ξεφούσκωσαν πολύ γρήγορα, παντός είδους «πονεμένοι» (άνεργοι, επιχειρηματίες που έκλεισαν τις εταιρίες τους, εισοδηματίες κ.λπ.) φιλοδοξούν ότι τα donuts, τα hot dogs και o μοντέρνος καφές θα αποτελέσουν τη νέα κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

Να σημειωθεί ότι τα καταστήματα με παγωμένο γιαούρτι την πρώτη χρονιά (2012) έκαναν ημερήσιο τζίρο έως και 3.000 ευρώ, ειδικά εκείνα που βρίσκονταν σε σημεία υψηλής προβολής. Για φέτος οι προβλέψεις κάνουν λόγο για τζίρους από 500 έως 1.000 ευρώ την ημέρα, δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση έως τρεις φορές λιγότερα ακαθάριστα έσοδα. Το αρνητικό αυτό παράδειγμα δεν φαίνεται να πτοεί τους φιλόδοξους επιχειρηματίες, γι’ αυτό και τα νέα μικρά και εξειδικευμένα καταστήματα όχι μόνο αντιστέκονται στη γενικότερη μιζέρια, αλλά αναπτύσσονται με νέα σημεία, αποτελώντας το «talk of the town» στις περιοχές όπου ανοίγουν.

Βέβαια, με δεδομένο ότι το μεικτό περιθώριο ανά τεμάχιο για τα donuts διαμορφώνεται στα 0,13-0,15 ευρώ και ότι τα περισσότερα καταστήματα λειτουργούν δύο τρεις ώρες το απόγευμα, για να επιβιώσει μια τέτοια επιχείρηση πρέπει να πουλάει περισσότερα από 300 donuts την ώρα! Οσο αυξάνεται ο ανταγωνισμός, πάντως, τα νούμερα αυτά είναι λίγο δύσκολο να «πιαστούν», εάν μάλιστα δεν συνδυαστούν και με την πώληση μεγάλων ποσοτήτων (με το κιλό).

 

Το φαινόμενο Nanou (του Γ. Νανούρη) που ζήλεψε ακόμα και η Εύη Βατίδου

Στον «κλάδο» των καταστημάτων donuts κυρίαρχο brand είναι τα Nanou Donuts του Γιάννη Νανούρη, τα οποία λειτουργούν σε ώρες… φροντιστηρίου αγγλικών (7.00 με 9.30 κάθε βράδυ). Εχοντας φτάσει να κάνει μέχρι και κληρώσεις για των ποιων θα ικανοποιηθεί η αίτηση προκειμένου να ανοίξουν νέο κατάστημα Nanou Donuts, ο Γιάννης Νανούρης μοιάζει σαν να έχει βρει την κότα με τα χρυσά αβγά. Μάλιστα, ήταν τέτοια η ανταπόκριση, που πλέον η εταιρία Nanou Donuts House ενημερώνει τους ενδιαφερομένους πως αποφάσισε ότι δεν θα δοθούν άλλα καταστήματα franchise, ευχαριστώντας όλους όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον συνεργασίας!

Ο Γιάννης Νανούρης, η εταιρία του οποίου διαθέτει δύο εργαστήρια και υπό την επωνυμία Nanou Donuts προμηθεύει περισσότερα από 70 καταστήματα, ασχολείται με τα donuts από το 1979, υποστηρίζοντας ότι η αρχή του είναι «ό,τι βάλεις θα βγάλεις». «Bγάζω το καλύτερο, σε ποιότητα, donut της αγοράς γιατί χρησιμοποιώ τις καλύτερες πρώτες ύλες επί 33 ολόκληρα χρόνια» τονίζει.

Τη δόξα του Γιάννη Νανούρη φαίνεται ότι εζήλωσαν πολλοί, οι οποίοι αναπτύσσονται είτε μέσω δικαιόχρησης (franchise) είτε ανεξάρτητα. Βασική τους ομοιότητα η τιμή, που είναι κολλημένη στα 0,60 ευρώ ανά (χορταστικό) τεμάχιο.

Για παράδειγμα, τα donnas donuts αποτελούν εξειδικευμένα καταστήματα donuts σε χαμηλές τιμές λιανικής, ενώ δίνουν τη δυνατότητα για επιπλέον προϊόντα και ροφήματα/καφέδες. Λειτουργούν με ευέλικτο ωράριο, ανάλογα με τη θέση του καταστήματος, είτε λίγες ώρες ημερησίως είτε και σε κανονικό ωράριο, όταν το επιθυμεί ο δικαιοδόχος και η εμπορική περιοχή είναι κατάλληλη.

Την ίδια ώρα η αλυσίδα Yummy Donuts and more επεκτείνεται, έχοντας ήδη παρουσία σε έξι περιοχές της Αττικής. Μέχρι και η πρώην κυρία Κούγια και πρώην μοντέλο Εύη Βατίδου άνοιξε donutsάδικο στο Σύνταγμα.

Τα καφέ που έβαλαν στόχο τα Starbucks

Συνήθως με ξενόγλωσσο σλόγκαν και μεγάλη παρουσία στα social media, οι ελληνικές αλυσίδες καφέ φιλοδοξούν να κατακτήσουν κορυφές που ούτε η πιο γνωστή αλυσίδα του κλάδου στον κόσμο, η Starbucks, κατάφερε.

Πρωτοπόρα σε αυτή την κατηγορία τα Mikel Coffee Company του Λαρισαίου Λευτέρη Κυριακάκη. Ξεκινώντας από σερβιτόρος σε καφετέριες, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα, όπως ο «συνάδελφός» του Howard Schultz των Starbucks, ιδρύοντας την αλυσίδα Mikel, που αναπτυσσόμενη με το θεσμό του franchise ήδη διαθέτει 50 καταστήματα, με προοπτική μέχρι τέλους του έτους να φτάσει τα 70.

Με την ίδια ταχύτητα αναπτύσσεται και η ελληνική αλυσίδα καφεκοπτείων και coffee to go. Από τις αρχές του 2013 Η αλυσίδα μετρά 25 νέα καταστήματα στο ενεργητικό της, ανεβάζοντας τοΝ συνολικό αριθμό τους στα 102.

Επέκταση σχεδιάζει και η έτερη λαρισαϊκή αλυσίδα, η Bruno Coffee Stores, η οποία δημιουργήθηκε από τον Κωνσταντίνο Αναστασίου, παλιό συνεταίρο του Λευτέρη Κυριακάκη της Mikel Coffee. Κι όλα αυτά όταν οι επιχειρηματίες της εστίασης δηλώνουν ότι, λόγω της κρίσης, η πτώση των πωλήσεων κυμαίνεται σε 35%-40% σε ετήσια βάση…

Λουκάνικα για όλο το 24ωρο

Αντίθετα με τα donutsάδικα, τα hotdogάδικα νέας κοπής και αισθητικής λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και όχι λίγες ώρες το απόγευμα. Με συμπιεσμένη αρχική επένδυση της τάξεως των 30.000-50.000 ευρώ, αλλά όχι τόσο μικρή όσο των καταστημάτων donuts, που ακόμη και με λύσεις «πακέτο» (έτοιμα μαγαζιά με μισθωτήριο και άδεια λειτουργίας) δεν ξεπερνούν τα 25.000 ευρώ, τα hotdogάδικα βασίζονται επίσης στις χαμηλές τιμές, συνήθως 0,70 έως 1,40 ευρώ και σπανίως έως 3,90 ευρώ.

Το μενού τους περιλαμβάνει, πέρα από το hot dog, σφολιατοειδή, σάντουιτς, γλυκά, κρέπες, αναψυκτικά, καφέδες, ακόμη και frozen yogurt ή soft παγωτά. Η γκάμα δε των hot dogs αφορά διαφορετικά είδη λουκάνικου, με αρκετές επιλογές σε κλασικές (μουστάρδα, κέτσαπ, μαγιονέζα) ή πιο προχωρημένες (π.χ. ντιζονέζ, bbq) sauces.

Σε κάθε περίπτωση, τα περιθώρια μεικτού κέρδους είναι επίσης συμπιεσμένα, λόγω της χαμηλής τιμής, και το κέρδος προκύπτει από τις μεγάλες καταναλώσεις, καθώς με τα 1.500 hot dogs ανά ημέρα, που είναι ένας καλός μέσος όρος, και με τα συμπληρωματικά προϊόντα δημιουργείται ένας ημερήσιος τζίρος άνω των 2.000 ευρώ.

Ξανθή Γούναρη

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img