CNN: Υπόκλιση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα!

Η ελληνική κλασικιστική ομορφιά έκανε και πάλι το θαύμα της. Η αξεπέραστη δυναμικότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονται τοποθετημένα στο Μουσείο της Ακρόπολης, αποθεώθηκε από το αμερικανικό δίκτυο CNN, που «χάρισε» στα ελληνικά αριστουργήματα μια θέση στους 10 σημαντικότερους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ευρώπης.

«Το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού κλασικισμού εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο στα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης» επισημαίνει ο ειδησεογραφικός κολοσσός στο εκτενές ρεπορτάζ του, «πλέκοντας» το εγκώμιο τόσο στην ελληνική τέχνη όσο και στο ίδιο το πολιτιστικό ίδρυμα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

«Η θέση των γλυπτών στην Αίθουσα του Παρθενώνα του Μουσείου επιτρέπει στον επισκέπτη να αναδημιουργήσει πιστά την αρχική σύνθεση του ναού που είναι ορατός από τον χώρο» καταλήγει το ρεπορτάζ, χωρίς ωστόσο να γίνεται καμία αναφορά στα ελληνικά μάρμαρα που υπάρχουν στο Βρετανικό Μουσείο.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το CNN κάνει ιδιαίτερη μνεία σε ελληνικό μνημείο και έργο τέχνης. Πριν από αρκετούς μήνες ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης κατέλαβε τη 2η θέση ανάμεσα σε 962 μνημεία όλου του πλανήτη στη λίστα με τους ομορφότερους πολιτιστικούς χώρους.

Ποια είναι τα έργα τέχνης όμως που συναποτελούν τη δεκάδα των ευρωπαϊκών μουσειακών θησαυρών; Ο ενδιαφέρων κατάλογος περιλαμβάνει χαρακτηριστικές δημιουργίες που φέρουν την υπογραφή των μεγαλύτερων καλλιτεχνών.

Εξ αυτών είναι φυσικά και ο εξαιρετικός πίνακας του Ρέμπραντ «Νυχτερινή περίπολος», ο οποίος είναι τοποθετημένος σε περίοπτη θέση στο Μουσείο του Αμστερνταμ, αλλά και η «Γκερνίκα», το αντιπολεμικό έργο του Πάμπλο Πικάσο, το οποίο κοσμεί το μουσείο τέχνης «Βασίλισσα Σοφία» της Μαδρίτης.

Ακόμη, στην ίδια λίστα συναντάμε το εντυπωσιακό άγαλμα του έφιππου Μάρκου Αυρήλιου, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Καπιτωλίου της Ρώμης, αλλά και τον περίφημο «Νεκρό Χριστό», που φιλοτέχνησε ο Αντρέα Μαντένια και περιλαμβάνεται μεταξύ των εκθεμάτων της Πινακοθήκης του Μιλάνου. Τέλος, μεταξύ των αριστουργημάτων υπάρχει ο περίφημος πίνακας «Η σχεδία της Μέδουσας» του Ζερικό, ο οποίος κοσμεί το Μουσείο του Λούβρου, αλλά και το έργο με την «Παναγία με το Θείο Βρέφος και τους Αγγέλους», το οποίο είναι στην Πινακοθήκη Ουφίτσι της Φλωρεντίας.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα