Ε9: Πως θα δηλωθούν αυθαίρετα, ημιυπαίθριοι

Πολλές παγίδες κρύβει φέτος η συμπλήρωση της δήλωσης ακινήτων Ε9 (του 2013), καθώς θα πρέπει να δηλωθεί οποιαδήποτε μεταβολή στην ακίνητη περιουσία που έγινε μέσα στο 2012, αλλά όπως επίσης και όλα τα κτίσματα που νομιμοποιήθηκαν με τις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα ή τους ημιυπαίθριους χώρους.

Υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση Ε9 είναι όσοι φορολογούμενοι είχαν μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους το 2012. Θα πρέπει, επίσης, όλοι να επικαιροποιήσουν και να οριστικοποιήσουν την εικόνα τής εκτός σχεδίου και οικισμού μη δομημένης ακίνητης περιουσίας τους, καθώς με βάση τη δήλωση Ε9 θα φορολογηθούν για πρώτη φορά και τα αγροτεμάχια.

Οι νομιμοποιήσεις

Για πρώτη φορά θα δηλωθούν οι νομιμοποιήσεις και οι τακτοποιήσεις αυθαίρετων κτισμάτων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τους φορολογουμένους.

Συγκεκριμένα, κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

-Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του υπόχρεου, είναι απαραίτητα ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης, καθώς και το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου.

-Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομητέων ακινήτων αναγράφονται ο ΑΦΜ ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος, καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.

-Αν έχει γίνει η οποιαδήποτε μεταβολή σε ακίνητο εντός του έτους 2012, θα πρέπει να αναγράφονται η ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.), που αποδεικνύει τη μεταβολή.

Τα τετραγωνικά

Οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτιρίων και κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων θα πρέπει να δηλώσουν το σύνολο των τετραγωνικών του ακινήτου (μαζί με ό,τι τακτοποιήθηκε), που σημαίνει ότι στο εξής θα φορολογούνται για περισσότερα τετραγωνικά μέτρα και θα πληρώνουν υψηλότερους φόρους.

Οσοι νομιμοποίησαν ακίνητα ή χώρους θα πρέπει να προσέχουν τα εξής κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9:

Ν. 3775/2009: (Νόμος Σουφλιά):

-Οι κλειστοί ημιυπαίθριοι προστίθενται στους κύριους χώρους.

-Τα αυθαίρετα κτίσματα αναγράφονται στην πραγματική τους κατάσταση.

Ν. 3843/2010: (Νόμος Μπιρμπίλη):

-Δεν απαιτείται η προσθήκη ημιυπαίθριων χώρων στους κύριους, εφόσον δεν απαιτείται η αναγραφή του εν λόγω ακινήτου στο Ε9 από άλλη αιτία.

-Οταν απαιτείται η αναγραφή στο Ε9 ακινήτου από άλλη αιτία, κατά την αναγραφή του συμπεριλαμβάνονται στους κύριους χώρους του ακινήτου και τα τ.μ. του ημιυπαίθριου.

-Δεν απαιτείται η αναγραφή των τακτοποιούμενων χώρων, λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης, εφόσον δεν απαιτείται η αναγραφή του εν λόγω ακινήτου στο Ε9 από άλλη αιτία.

-Οταν οι τακτοποιούμενοι χώροι, λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης, δεν έχουν δηλωθεί στο Ε9, οι χώροι αυτοί αναγράφονται στη δήλωση Ε9 ως χώροι κύριας χρήσης.

Ν. 4014/2011: (Νόμος Γ. Παπακωνσταντίνου):

-Αυθαίρετα κτίσματα δηλώνονται στο Ε9 στην πραγματική τους κατάσταση το επόμενο από την τακτοποίηση έτος.

-Οι κλειστοί ημιυπαίθριοι προστίθενται στους κύριους χώρους.

Οικόπεδα, χωράφια

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9, στον δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr), και να δηλώσουν τυχόν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2012. Επίσης, εξίσου σημαντικό (και υποχρεωτικό) είναι να οριστικοποιήσουν και, εφόσον απαιτείται, να τροποποιήσουν την εικόνα τής εκτός σχεδίου μη δομημένης ακίνητης περιουσίας τους (εκτός σχεδίου και οικισμού οικόπεδα, χωράφια, βοσκότοποι, λατομεία κ.ά.).

Με την επικαιροποίηση των στοιχείων θα ξεκινήσουν μαζικές διασταυρώσεις για τον έλεγχο της εγκυρότητας των στοιχείων που έχουν δηλωθεί.

Επίσης, η βάση των δεδομένων που θα δημιουργηθεί θα αξιοποιηθεί για την επιβολή του Νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα