«Δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος»

Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σύμφωνα με όσα είπε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας οποίος, σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις του προϊσταμένου του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, δήλωσε ότι απαιτείται μια νέα δραστική παρέμβαση των εταίρων μας στην Ευρώπη για το χρέος!

Παρά τις τόσες θυσίες των Ελλήνων, το χρέος της «γενικής κυβέρνησης» παραμένει μη βιώσιμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σταϊκουρας, το χρέος στο τέλος του 2013 θα εκτοξευτεί στα 320 δισ. ευρώ ή στο 174% του ΑΕΠ, όταν στο τέλος του 2009 ήταν 299,7 δισ. ευρώ ή 129,7% του ΑΕΠ!

Η παραδοχή του κ. Σταϊκούρα για την αύξηση του χρέους στα 320 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013 δείχνει ουσιαστικά ότι το ελληνικό χρέος διατηρεί μια έντονα ανοδική τάση, παρά την εφαρμογή μιας τόσο αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που έχει οδηγήσει στην πλήρη οικονομική εξαθλίωση τους περισσότερους πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια, βάσει των διαρκών αναθεωρούμενων Μνημονίων. Δείχνει επίσης ότι οι προηγούμενες παρεμβάσεις, όπως η αναδιάρθρωση που έγινε στις αρχές του 2012, δηλαδή το «κούρεμα» κατά 53,5% ομολόγων συνολικής αξίας άνω των 210 δισ. ευρώ, που βρίσκονταν στα χέρια ιδιωτών πιστωτών και στα χαρτοφυλάκια ελληνικών τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων, πανεπιστημίων και λοιπών φορέων του Ελληνικού Δημοσίου, όχι μόνο δεν οδήγησε σε δραστική μείωση του χρέους, αλλά δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα υπερχρέωσης στο ελληνικό κράτος!

Επιπλέον, η ομολογία του κ. Σταϊκούρα ότι το χρέος της «γενικής κυβέρνησης» θα φτάσει τα 320 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013 δείχνει ότι δεν θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, σύμφωνα με την οποία το χρέος της «γενικής κυβέρνησης» μέχρι το τέλος του 2013 θα περιοριζόταν στα 318,8 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε στην ίδια ομιλία του ότι μετά την αναδιάρθρωση (PSI) που έλαβε χώρα στις αρχές του 2012, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της «γενικής κυβέρνησης», δηλαδή ένα ποσό που αντιστοιχεί σε 290 δισ. ευρώ περίπου, βρίσκεται πλέον στα χέρια των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου!

Στέλιος Κράλογλου



Και ο υπουργός στον κόσμο του!

Στον δικό του μαγικό κόσμο εξακολουθεί να ζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος χθες από τη Βουλή εξέπεμψε μήνυμα ότι τα πράγματα όχι απλώς πάνε καλά, αλλά και πολύ καλύτερα από τους στόχους. Κάπως έτσι, την ώρα που το δημόσιο χρέος δείχνει να βγαίνει εκτός ορίων, χθες, κατά τη συζήτηση της κύρωσης σύμβασης παραχώρησης για τα Λαχεία, ο κ. Στουρνάρας προκάλεσε έκπληξη ακόμα και σε κυβερνητικούς βουλευτές με την υπεραισιοδοξία που εξέπεμψε.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία έχουν σαφώς θετικό πρόσημο και ελπίζω να συνεχίσουν έτσι. Οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι σύμφωνα με τους στόχους, αλλά και από την πλευρά των στοιχείων της παραγωγής έχουμε ορισμένα στοιχεία που μας δημιουργούν αισιοδοξία, και ιδιαίτερα από την πλευρά του τουρισμού. Φαίνεται ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, τότε η πρόβλεψη για το εθνικό προϊόν (σ.σ.: ΑΕΠ) φέτος θα κυμανθεί μέσα σε εύρος ίσως καλύτερο από τις θετικές προβλέψεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας. Ο υπουργός Οικονομικών ωστόσο έδειξε ανήσυχος για τις εξελίξεις στη Συρία,υποστηρίζοντας πάντως ότι συνολικά για την Ελλάδα οι ειδήσεις θα είναι θετικές.

Η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής που επεξεργάστηκε τη σύμβαση για τα Λαχεία ήταν πάντως επεισοδιακή, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αποχώρησαν από τη διαδικασία, λέγοντας ότι δεν θέλουν να νομιμοποιήσουν με αυτό τον τρόπο ούτε τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου ούτε όλη τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων. Ακούγοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει διαπλοκή, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος του ΠΑΣΟΚ θύμισε τις θερινές διακοπές του Αλέξη Τσίπρα σε σπίτι επιχειρηματία, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση, η οποία έληξε μόνο όταν αποχώρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το συνολικό όφελος του Δημοσίου θα είναι 524.000.000 ευρώ, καθώς θα εισπραχθούν άμεσα 190.000.000 συν 334.000.000, τα οποία θα είναι η διαφορά από αυτά που θα έπαιρνε το Δημόσιο ως κρατικό όφελος από αυτά που παίρνει τώρα με τη σύμβαση. Το νομοσχέδιο πέρασε από την επιτροπή με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στη σημερινή συνεδρίαση στην αίθουσα της Ολομέλειας.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα