Το Δημόσιο χαρίστηκε στο «πουλέν» των εργολάβων!

Παρά το γεγονός ότι η εταιρία Σείριος του ομίλου Παρνασσός, που ανήκει στον επιχειρηματία Παν. Πανούση, είχε καταθέσει εγγυητική επιστολή ύψους περί τα 40.000.000 ευρώ (κατά πληροφορίες, με εγγυητή τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), το Ελληνικό Δημόσιο δεν τη δέσμευσε στην περίπτωση του Ολυμπιακού Κέντρου Αγίου Κοσμά. Αντ’ αυτού επέτρεψε στον επιχειρηματία, που μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελέγχουν και την κατασκευαστική εταιρία ΑΤΤΙΚΑΤ, να εκμεταλλεύεται επί χρόνια τη μαρίνα Αγίου Κοσμά χωρίς να καταβάλλει τα ενοίκια.

Τώρα που το διαιτητικό δικαστήριο επιδίκασε κατά της Σείριος και υπέρ της Ελληνικό Α.Ε. (στην οποία έχει περιέλθει το ακίνητο του Αγίου Κοσμά) το ποσό των 62.730.000 ευρώ, το Δημόσιο ψάχνει να βρει από πού θα πάρει τα χρήματα, αφού δεν πήρε όταν έπρεπε την εγγυητική επιστολή. Μοναδική δραστηριότητα της Σείριος είναι εδώ και μήνες η μαρίνα Αγίου Κοσμά, την οποία εκμεταλλευόταν χωρίς να πληρώνει το Δημόσιο, ενώ το άλλο περιουσιακό της στοιχείο (ο Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών «Σείριος» στην εθνικό οδό Αθηνών – Λαμίας) δεν λειτουργεί. Τα έσοδα στο εξάμηνο είναι μηδαμινά (ήταν περί το 1.300.000 στο τρίμηνο) με τις υποχρεώσεις στα 26.000.000 ευρώ. Το 2012 είχε έσοδα μόλις 3.140.000 ευρώ, τα 2.700.000 ευρώ εκ των οποίων προέρχονταν από τη διαχείριση της μαρίνας στον Αγιο Κοσμά, ενώ οι ζημίες μετά τους φόρους έφταναν τα 167.000 ευρώ.

Προτού ο Παν. Πανούσης βρεθεί στη σημερινή δύσκολη κατάσταση (προ ημερών συνελήφθη για άλλη μια φορά λόγω χρεών προς το Δημόσιο) ήταν ένα από τα «πουλέν» των κατασκευών. Τουλάχιστον έτσι μας πληροφορούσε η διοίκηση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (των Γ. Περιστέρη – Ν. Κάμπα), όταν τον Μάιο του 2007 πλήρωνε 22.700.000 ευρώ για το 21,4% των μετοχών της ΑΤΤΙΚΑΤ. Στόχος του Γ. Περιστέρη ήταν το Ολυμπιακό Κέντρο του Αγίου Κοσμά, την εκμετάλλευση του οποίου είχε αναλάβει η Σείριος, μια άλλη εταιρία του Παν. Πανούση. Η συμφωνία «που θα άλλαζε τους συσχετισμούς στην αγορά κατασκευών» (σημειώστε ότι στην τελευταία γενική συνέλευση της ΑΤΤΙΚΑΤ ο εκπρόσωπος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν εμφανίστηκε…) είχε ως κυρίως πιάτο τον Αγιο Κοσμά. Πράγματι, δύο μήνες μετά τη «στρατηγική συμφωνία» του Γ. Περιστέρη με τον Παν. Πανούση, υπεγράφη πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής μεταξύ της Σείριος και του Δημοσίου για την πολυετή εκμίσθωση του Ολυμπιακού Κέντρου στην παραλιακή.

Η πλευρά Πανούση επιχείρησε να ανατρέψει την αρχική συμφωνία και τις χρήσεις γης στον Αγιο Κοσμά και, όταν δεν τα κατάφερε, σταμάτησε τις επενδύσεις. Ο επιχειρηματίας προσπάθησε να αλλάξει τον συντελεστή δόμησης, ώστε να κατασκευάσει μεγάλο εμπορικό κέντρο, κάτι το οποίο απέτυχε. Το 2007, προτού η κρίση οδηγήσει σε μαρασμό τον όμιλο ΑΤΤΙΚΑΤ και ο Γ. Περιστέρης εγκαταλείψει τον Παν. Πανούση, υποστήριζε ότι, αν δεν κατασκευαστεί το εμπορικό, τότε η επένδυση δεν θα είναι βιώσιμη.

Η ολυμπιακή εγκατάσταση Αγίου Κοσμά έχει συνολική έκταση περίπου 425.000 τ.μ. και κτίρια συνολικής επιφάνειας 8.945,50 τ.μ. Βάσει του νόμου 3342/2005 επιτρέπονταν, μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση – εκμετάλλευση της μαρίνας, δυναμικότητας 1.170 σκαφών, η δημιουργία εμπορικών καταστημάτων, εστιατορίων και αναψυκτηρίων, η κατασκευή έως 30 υπνοδωματίων κατηγορίας 5 αστέρων, συνολικής επιφάνειας 1.400 τ.μ., η δημιουργία χώρων διεξαγωγής πολιτιστικών, αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων κ.λπ.

Το Δημόσιο όχι μόνο δεν δέχτηκε τις αλλαγές που πρότεινε η πλευρά Πανούση, αλλά στο τέλος, με νομοσχέδιο, ενέταξε τον Αγιο Κοσμά στο υπό παραχώρηση ακίνητο του Ελληνικού και κατήγγειλε τη σύμβαση παραχώρησης διάρκειας 45 ετών. Στον όμιλο Παρνασσός υποστηρίζουν, όπως φαίνεται και από τις ετήσιες εκθέσεις, ότι οι επενδύσεις δεν πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας της «μη νόμιμης και μη συμβατικής παράδοσης της χρήσης του Ολυμπιακού Κέντρου και την εκ τούτου αδυναμία εκμετάλλευσής του, κατά τους όρους της μισθώσεως». Υπήρχαν προσφυγές κατά της παραχώρησης από δημοτικές Αρχές της περιοχής, οι οποίες διεκδικούν τμήματα του ακινήτου.

Ο «Παρνασσός» είχε σταματήσει να πληρώνει ενοίκια από το 2010

Εξαιτίας της πολυετούς κόντρας (η Σείριος ουδέποτε προχώρησε στις επενδύσεις, ύψους περί τα 150.000.000 ευρώ, για τις οποίες είχε δεσμευτεί), ο όμιλος Παρνασσός είχε σταματήσει να πληρώνει ενοίκια από το 2010. Τα μισθώματα για τη διετία 2010-2011 που δεν είχαν καταβληθεί έφταναν τα 17.000.000 ευρώ. Από τον Ιούλιο του 2011, καθώς η διαιτησία ήταν σε εξέλιξη, το Δημόσιο δεν προχωρούσε ούτε καν στον καταλογισμό των μισθωμάτων. Οσο εξελισσόταν η διαιτησία, η Σείριος είχε έσοδα από τη μαρίνα. Μάλιστα οι χαμηλές χρεώσεις (οι εκπτώσεις άγγιζαν το 50%) είχαν προκαλέσει την αντίδραση γειτονικών ανταγωνιστών, όπως η μαρίνα Φλοίσβου που ελέγχεται από τον όμιλο Λάτση και τον τουρκικό όμιλο Dogus.

Σημειώστε ότι την ίδια τύχη είχε και μια άλλη πολυδιαφημισμένη παραχώρηση ολυμπιακού ακινήτου στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που παρουσιάζεται ακόμα και σήμερα από την ιστοσελίδα της ΓΕΚ. Πρόκειται για τη μακροχρόνια μίσθωση της εγκατάστασης Σλάλομ Κανόε Καγιάκ στο Ελληνικό από την κοινοπραξία ΓΕΚ – J&P ΑΒΑΞ – ΒΙΟΤΕΡ – Corfu Waterpark. Η κοινοπραξία είχε αναλάβει την εκμετάλλευση της εγκατάστασης για 30 χρόνια με ετήσιο μίσθωμα 3.500.000 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο κάθε έτος κατά την αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή πλέον 2% για τα πρώτα 15 έτη. Οπως συνέβη και στον Αγιο Κοσμά, η συμφωνία ακυρώθηκε με νομοθετική ρύθμιση, στο πλαίσιο του σχεδίου αξιοποίησης του Ελληνικού. Οι εργολάβοι αποχώρησαν σαν κύριοι, ρίχνοντας τις ευθύνες στο Δημόσιο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα