Τέλος χρόνου για 300.000 δηλώσεις

Πάνω από 300.000 φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν στο TAXISnet μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα -και μετά τις 8 το πρωί- όσες δηλώσεις υποβληθούν θα θεωρούνται εκπρόθεσμες και θα επιβαρύνονται με πρόστιμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, έως χθες είχαν υποβληθεί 5.500.000 φορολογικές δηλώσεις, άρα οι 300.000 που απομένουν θα πρέπει να υποβληθούν σήμερα και αύριο. Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Οικονομικών παρέτεινε έως το τέλος του χρόνου την ισχύ των υφιστάμενων κωδικών που χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι για να έχουν πρόσβαση στο TAXISnet. Οσοι όμως δεν έχουν προμηθευτεί τον αναγκαίο κλειδάριθμο από την Εφορία θα πρέπει να το κάνουν ως τις 31/12 καθώς από το επόμενο έτος δεν θα λειτουργούν οι παλαιοί κωδικοί πρόσβασης στο TAXISnet.

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος θα έχει ως συνέπεια τη μη αναγνώριση των μειώσεων φόρου που προκύπτουν από την έκπτωση του 10% συγκεκριμένων δαπανών του φορολογουμένου, την επιβολή πρόσθετου φόρου 2,5% επί του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος και επιπλέον την επιβάρυνση με προσαυξήσεις επί του κανονικού οφειλόμενου φόρου.

Στα ντουλάπια των εφοριών παραμένουν στοιβαγμένοι περισσότεροι από 280.000 φάκελοι με δικαιολογητικά φορολογικών δηλώσεων, καθώς το προσωπικό των εφοριών δεν επαρκεί για να κάνει παράλληλα και τους έλεγχους και τις εκκαθαρίσεις (στο TAXISnet). Οι έλεγχοι σε φορολογικές δηλώσεις θα συνεχιστούν έως και τις 16 Σεπτεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι στοίβες θα αυξηθούν, οι εκκαθαρίσεις θα γίνονται με ρυθμό χελώνας και όσοι ελέγχονται θα αργήσουν πολύ να πάρουν το εκκαθαριστικό τους!

Οι εφοριακοί λένε ότι οι εκκαθαρίσεις φορολογικών δηλώσεων -κανονικά- είναι δουλειά των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Ετσι δίνουν προτεραιότητα στους ελέγχους και απαντούν στον κόσμο ότι είναι άγνωστο πότε θα μπορέσουν να κάνουν τις εκκαθαρίσεις στο TAXISnet, το οποίο, σημειωτέον, άνοιξε για τους εφοριακούς με σημαντική καθυστέρηση.

 

Παράταση έως 6 Σεπτεμβρίου για την 1η δόση

Παρατείνεται ως την ερχόμενη Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της πρώτης δόσης του ΦΑΠ για το 2011 και το 2012. Η προθεσμία και για τις δύο πληρωμές έληγε χθες. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «η παράταση δίνεται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, δεδομένου ότι αρκετοί υπόχρεοι ενημερώθηκαν τις τελευταίες μέρες για την προθεσμία καταβολής των δόσεων».

Το υπουργείο υπενθυμίζει επίσης ότι οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν το σύνολο του φόρου που τους αναλογεί δικαιούνται της έκπτωσης 1,5% που προβλέπεται.

Ο ΦΑΠ καταβάλλεται σε επτά μηνιαίες δόσεις για λόγους διευκόλυνσης των φορολογουμένων και ο φόρος φυσικών προσώπων πληρώνεται σε τρεις δόσεις.

Σημειώνεται ότι για τη δόση φόρου εισοδήματος οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν 500.000.000-550.000.000ευρώ, για την πρώτη δόση του ΦΑΠ για το 2011 περίπου 70.000.000 ευρώ και για την πρώτη δόση του ΦΑΠ για το 2012 άλλα 70.000.000 ευρώ.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα