Πίκρα παρά τις εκπτώσεις στα μαγαζιά

Ούτε οι καλοκαιρινές εκπτώσεις κατάφεραν να βάλουν «φρένο» στην κατρακύλα του λιανικού εμπορίου, καθώς σε ορισμένες περιοχές η πτώση των πωλήσεων έφτασε έως και το 70%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η εικόνα της κίνησης της καλοκαιρινής αγοράς και των εκπτώσεων δεν ήταν ίδια σε όλες τις περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να διακρίνονται τέσσερις γεωγραφικές ζώνες ή «ταχύτητες» κατανάλωσης.

Στην πρώτη, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, καταγράφεται μια σταθερή μείωση της τάξεως του 15%-20%. Στη δεύτερη, στην ηπειρωτική χώρα, μια μέση μείωση 25%-35%. Στις παραμεθόριες ακριτικές περιοχές καταγράφηκε μια καταλυτική μείωση της τάξης του 40%-60%, ενώ οριακή μείωση 5%-10% παρατηρήθηκε στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές και σαφής σταθεροποίηση του τζίρου στα περσινά επίπεδα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, είναι κρίσιμο να σημειωθεί ότι σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο των εκπτώσεων 2012, όπου ο μέσος όρος μείωσης σε σύγκριση με το 2011 κυμάνθηκε στο -29%, οι φετινές εκπτώσεις παρουσίασαν οριακή βελτίωση, καταγράφοντας χαμηλότερο μέσο όρο μείωσης στο -25%.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η αυξημένη κίνηση από το τουριστικό ρεύμα ωφέλησε τελικά τα εμπορικά καταστήματα λιανικής κυρίως στις τουριστικές περιοχές της χώρας και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις αγορές των δημοφιλών νησιωτικών προορισμών.

Ενδεικτικά να σημειωθεί ότι η αγοραστική κίνηση κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων ήταν μειωμένη στην Αθήνα κατά 15%-20%, στη Θεσσαλονίκη 20%-30%, στον Πειραιά 20%-40%, στην Πάτρα 20%-25%, στο Βόλο 30%, ενώ στη Φλώρινα η πτώση ήταν η μεγαλύτερη στην επικράτεια και έφτασε το 70%. Υπήρξαν όμως και περιοχές στις οποίες η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα αυξήθηκε. Η Καλαμάτα και το Ρέθυμνο ήταν από τις «τυχερές».

Ακρίβεια

Η εσωτερική υποτίμηση απέτυχε να μειώσει τις τιμές, κυρίως σε τρόφιμα και βασικά αγαθά, κάτι που το έχουμε όλοι ανάγκη, σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ. Η συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι την τελευταία τριετία οι τιμές τροφίμων και αγαθών πρώτης ανάγκης δείχνουν «ακαμψία», η οποία οφείλεται αφενός στην απροθυμία των μεγάλων και αφετέρου στην αδυναμία των μικρών εμπόρων. Κάποιοι που μπορούν να μειώσουν τις τιμές δεν θέλουν και κάποιοι που δεν μπορούν αναγκάζονται να το κάνουν, καταλήγοντας όμως στο ίδιο λάθος και στη στρέβλωση των τιμών στην αγορά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα