Θολό τοπίο και μετά το debate

Αν ήταν αγώνας μποξ, θα περίμενε κανείς λήξη με νοκ άουτ. Κι αυτό γιατί πολλοί θεωρούσαν τον Πέερ Στάινμπρουκ εύκολο αντίπαλο για την «προπονημένη» Ανγκελα Μέρκελ. Το τηλεοπτικό debate των δύο πολιτικών αντιπάλων όμως, που δεν αποκλείεται να συγκυβερνήσουν, αποδείχτηκε μια μάχη πιο δύσκολη από τις συνηθισμένες. Παρά το γεγονός ότι ήταν σχετικά ήπια, για τα ελληνικά δεδομένα έως και «ανύπαρκτη», ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών μπορεί να μην κέρδισε στα σημεία, αλλά σίγουρα κέρδισε έστω και οριακά τις εντυπώσεις. Στη δημοσκόπηση των ARD/infratest, αμέσως μετά τη λήξη της τηλεμαχίας, το 49% των τηλεθεατών δήλωσε ότι πείστηκε περισσότερο από τον Στάινμπρουκ έναντι ενός 44% που βρήκε πιο ισχυρή την εμφάνιση της Μέρκελ. Aλλη δημοσκόπηση του ZDF έδειξε ότι η κυρία Μέρκελ κέρδισε στο debate με 40% έναντι 33% του Στάινμπρουκ. Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι «μπορεί να υπάρξει ένα επόμενο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα», αλλά κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τι θα περιλαμβάνει το πακέτο αυτό και η τελική διαμόρφωσή του θα εξαρτηθεί από τις εκτιμήσεις της τρόικας. Είναι σαφές ότι θα βοηθήσουμε. Το θέμα είναι όμως πώς βοηθάει κανείς. Βοηθάει με το να λυπάται για τη δύσκολη κατάσταση; Ή βοηθάει με το να προτρέπει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;» διερωτήθηκε. «Από την πλευρά του, ο Στάινμπρουκ ζήτησε ένα σχέδιο Μάρσαλ 2 για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες, που, όπως είπε, τις συνέθλιψε η Μέρκελ με τη λιτότητα. Η Μέρκελ δήλωσε ότι η Ελλάδα εισήχθη στο ευρώ χωρίς να έχει συμπληρώσει όλους τους όρους. «Είπα από την αρχή ότι είμαστε σε μια ένωση κοινής ευθύνης» απάντησε ο Στάινμπρουκ. Για τη γερμανική οικονομία η Μέρκελ ανέφερε ότι «η Γερμανία είναι η μηχανή της ανάπτυξης, η Γερμανία είναι η άγκυρα της σταθερότητας και θα ήθελα να συνεχίσει σε αυτή την πορεία». Ο Στάινμπρουκ δήλωσε ότι θέλει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη «κοινωνική δικαιοσύνη» και ότι θα ήθελε να εισάγει έναν νέο κατώτερο μισθό σε εθνικό επίπεδο.

Για επιπλέον οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, ύψους τουλάχιστον τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος του 2014, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, ωστόσο, απέρριψε για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, καθώς και την αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω του ΕΜΣ.

Ο υποψήφιος των φιλελευθέρων και πρώην υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε, κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές στην Ελλάδα, δήλωσε: «Ας δούμε πρώτα πώς θα εξελιχθούν οι μεταρρυθμίσεις. Κανείς δεν είπε ποτέ ότι η Ελλάδα θα έχει λύσει όλα τα προβλήματά της μέχρι τα τέλη του 2014, θα ήταν λάθος να δώσουμε λευκή επιταγή».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα