Κόλπο Αττικής Οδού και στην Ολυμπία

Το μοντέλο της Αττικής Οδού (με σφραγίδα Σουφλιά) που τους επέτρεψε να λάβουν τα τελευταία χρόνια μερίσματα άνω των 100.000.000 ευρώ από την πίσω πόρτα εφαρμόζουν οι εργολάβοι και στην περίπτωση της Ολυμπίας Οδού, του πρώτου από τα οδικά έργα που αναμένεται να «ξεκολλήσει». Σε αντίθεση με τους άξονες Μαλιακός – Κλειδί και Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, στους οποίους η διαχείριση των διοδίων γίνεται από την εταιρία που έχει υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο, στην Ολυμπία Οδό εφαρμόζεται ένα άλλο μοντέλο: Οι εργολάβοι που συμμετέχουν στο έργο (η γαλλική Vinci, η γερμανική Hochtief και οι ελληνικοί όμιλοι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και J&P ΑΒΑΞ) έχουν ιδρύσει μια άλλη εταιρία, την Ολυμπία Οδός Λειτουργία.

Η τελευταία είναι, μάλιστα, εξαιρετικά κερδοφόρα παρά το γεγονός ότι τα έργα έχουν σταματήσει και οι εργολάβοι λαμβάνουν γενναίες αποζημιώσεις για την επανεκκίνησή τους. Στην ουσία η Ολυμπία Οδός Λειτουργία έχει αναλάβει τη διαχείριση των διοδίων και του οδικού άξονα από την Ολυμπία Οδός Α.Ε., με την τελευταία να της καταβάλλει σημαντικά ποσά. Ετσι οι κατασκευαστές βγάζουν χρήματα από τη μία τσέπη και τα βάζουν στην άλλη. Αρκετοί αναρωτιούνται γιατί ο τότε αρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς επέτρεψε να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη, νόμιμη κατά τα άλλα, μέθοδος μόνο σε αυτό το έργο στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι ισχυροί εργολάβοι.

Οπως και στην περίπτωση της Αττικής Οδού, που μέσω της εταιρίας Αττικές Διαδρομές οι εργολάβοι εισέπραξαν περί τα 100.000.000 ευρώ μερίσματα (ενώ η Αττική Οδός Α.Ε. δεν έχει μοιράσει ούτε ευρώ, ώστε να μην προκύπτει κέρδος που θα οδηγήσει στην ταχύτερη επιστροφή της στο Δημόσιο), η Ολυμπία Οδός Λειτουργία μοιράζει μερίσματα. Περισσότερα από 4.000.000 ευρώ έχουν ήδη λάβει ως μερίσματα οι μέτοχοί της για την περίοδο 2009-2011. Το 2011είχε κέρδη περί τα 4.500.000 ευρώ, χωρίς να μοιράσει μέρισμα, ενώ δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα ο ισολογισμός για το 2012, που ήταν επίσης κερδοφόρος. Την ίδια στιγμή, η Ολυμπία Οδός Α.Ε., η εταιρία που έχει υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο για τον άξονα Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα (και μελλοντικά για το τμήμα Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα), παρουσιάζει μεγάλες ζημιές. Μάλιστα, προ μηνών ζητήθηκε η έκτακτη συνδρομή του Δημοσίου ώστε να μη χρεοκοπήσει. Στη χρήση 2012 η εταιρία εμφάνισε ζημιές περί τα 57.800.000 ευρώ, ενώ στα 30.200.000 ευρώ είχαν φτάσει οι ζημιές του 2011.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα