Η ανεργία ψηλά στην ατζέντα Σαμαρά

Για ένα εκτός… έδρας «καλό αποτέλεσμα», λίγες ημέρες προτού επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, ετοιμάζει «βαλίτσες» ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός -παρόλο που το ταξίδι-αστραπή στις Βρυξέλλες στις 17 Σεπτεμβρίου έχει θέμα την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε.- θα έχει την ευκαιρία να πει τα «καλά νέα» της ελληνικής οικονομίας στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, αλλά και να ανιχνεύσει τις προθέσεις της τρόικας.

Ο πρωθυπουργός, που θα συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τα θέματα της ελληνικής προεδρίας, Δημήτρη Κούρκουλα, θα έχει στόχο να πείσει και για την αναγκαιότητα να χαλαρώσει η… θηλιά των δανειστών από τη στιγμή που η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, έχοντας ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.

Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει ότι η αξιοπιστία της χώρας μας είναι πλέον δεδομένη, άρα είναι η ώρα, όταν τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, να τηρηθούν όσα είχαν αποφασιστεί στο τελευταίο Eurogroup και κυρίως η ρήτρα ανάπτυξης.

Ακριβώς αυτό το σημείο αποτελεί και κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας που ξεκινά τον Ιανουάριο του 2014.

Η ατζέντα της ελληνικής προεδρίας επικεντρώνεται στο τρίπτυχο: ανάπτυξη – απασχόληση – συνοχή.

Με την ανεργία να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλά κράτη-μέλη, πλήττοντας ιδιαίτερα τους νέους, και την ύφεση να απειλεί πάντα τις ευρωπαϊκές οικονομίες, η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο, ώστε να μη σκάσει το κανόνι των κοινωνιών που δοκιμάζονται. Αυτό τονίζουν από το Μαξίμου. Γι’ αυτό και πρέπει να αλλάξει το μείγμα και να βρεθεί μια «ισορροπία» μεταξύ πολιτικών δημοσιονομικής σταθερότητας και πολιτικών ανάπτυξης.

Επιδίωξη αποτελεί η εξισορρόπηση του χρονοδιαγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης με την εφαρμογή ενός ενισχυμένου και ρεαλιστικού Συμφώνου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μπορεί να έχει ισχυρό ρόλο αναφορικά με τα έργα εντάσεως εργασίας (π.χ. προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βασικές υποδομές, ενέργεια και κλίμα), με τη στήριξη και την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση, χρήσιμη θα ήταν η εκκίνηση του διαλόγου για τους θεματικούς τομείς που προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και, ταυτόχρονα, δημιουργία θέσεων απασχόλησης, (π.χ. μεταφορές, ενέργεια, ναυτιλία και, φυσικά, τουρισμός). Η παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντός των ερχομένων μηνών, σχετικής λευκής βίβλου θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο αυτού του εγχειρήματος.

Αλλά θέματα στην ατζέντα είναι:

-Η εμβάθυνση Ενωσης / Ολοκλήρωση ευρωζώνης

– Μετανάστευση, σύνορα και κινητικότητα

-Θαλάσσια πολιτική της Ε.Ε.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα