Ο τραπεζίτης του Λονδίνου που έχει τον ανθρωποδιώκτη στις επενδύσεις

Από την εποχή που δήλωνε τραπεζίτης στο Λονδίνο ως πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μ. Βρετανίας μέχρι την περίοδο που κυκλοφορούσε στην Αττική ως πολιτευτής, ο Νότης Μηταράκης είχε πάντα μικρή σχέση με τη δύσκολη ελληνική πραγματικότητα. Ως παλαιός χρηματιστηριακός αναλυτής την εποχή της «φούσκας» στις αγορές πιθανώς νομίζει ότι μπορείς να δηλώνεις ό,τι θέλεις, να υπόσχεσαι οτιδήποτε και στο τέλος να μη δίνεις λογαριασμό σε κανέναν. Το ίδιο ακριβώς μοντέλο εφαρμόζει και κατά τη θητεία του ως υφυπουργός Ανάπτυξης. Πολλές και βαρύγδουπες ανακοινώσεις, δηλώσεις και διαρροές που συνοδεύονται από ανύπαρκτο έργο και αρκετές γκάφες.

Παρά τις σπουδές σε κορυφαία πανεπιστήμια όπως της Οξφόρδης και το INSEAD, που περιλαμβάνονται στο βιογραφικό του, ο Νότης Μηταράκης επιμένει να λειτουργεί ως πολιτευτής προηγούμενων δεκαετιών.

Αφού μεγαλούργησε ως «πρόεδρος» στο Λονδίνο, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το 2011 εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος Αττικής. Λίγους μήνες νωρίτερα, η επιλογή του ως αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας είχε χαρακτηριστεί έκπληξη από ανθρώπους που τον γνώριζαν σε Αθήνα και Λονδίνο. Η πολιτική του καριέρα απογειώθηκε και στις δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών και λίγο αργότερα ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Ανάπτυξης.

Η θητεία του στο υπουργείο Ανάπτυξης, σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία, είναι αντίστοιχη των προσδοκιών όσων τον γνωρίζουν από παλιά: Πολλά λόγια, αλλά καθόλου έργο. Οι πλέον «κακεντρεχείς» επισημαίνουν ότι ανέθεσαν το καθήκον προσέλκυσης επενδύσεων σε έναν άνθρωπο που στην ουσία λειτουργεί ως φόβητρο για τους ξένους επενδυτές.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το περίφημο λιμάνι κρουαζιερόπλοιων που θα κατασκευάζονταν στο Φάληρο: Ο Νότης Μηταράκης είχε ανακοινώσει από φέτος την άνοιξη, μέσω τηλεοπτικών εμφανίσεων, ότι ο διαγωνισμός θα προκηρυσσόταν «εντός οκτώ εβδομάδων» και ας του έλεγαν άπαντες ότι είναι δύσκολο να βρεθούν δύο δισεκατομμύρια. Τελικά το έργο ματαιώθηκε προ ημερών με απόφαση του πρωθυπουργού, που είχε πιστέψει στην αρχή τα μεγάλα λόγια του αρμόδιου υφυπουργού.

Το ίδιο έχει συμβεί και με πολλές από τις υπόλοιπες προαναγγελίες επενδύσεων του Νότη Μηταράκη: Από την περίφημη δήθεν στρατηγική συμφωνία ελληνικής εταιρίας με κινεζικό κολοσσό (που στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ασχολείται κυρίως με τη διοργάνωση γάμων στη Σαντορίνη…) για την προσέλκυση Κινέζων αγοραστών κατοικιών μέχρι τους Ελληνοαμερικανούς που δήθεν ετοιμάζονται να επενδύσουν στις ελληνικές τράπεζες.

Το γραφείο του κ. Μηταράκη ασχολείται επισταμένα με την καλλιέργεια του μύθου των «μεγάλων επενδύσεων», με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις ακόμα και μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, τα οποία αναγκάζονται να απολογούνται για τις υπερβολές του συγκεκριμένου υφυπουργού.

Το κλίμα αμφισβήτησης για την ανάθεση στον Ν. Μηταράκη του κρίσιμου έργου προσέλκυσης ξένων επενδυτών κορυφώθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Εκεί φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων. Η παρουσία του προκάλεσε ουκ ολίγα αρνητικά σχόλια μεταξύ των εκπροσώπων πανίσχυρων ομίλων με τους οποίους συναντήθηκαν τα κυβερνητικά στελέχη. Οι αμετροεπείς δηλώσεις που ακολούθησαν ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Από τότε ο υφυπουργός Ανάπτυξης «παίζει άμυνα», αλλά συνεχίζει τις διαρροές για δήθεν επενδυτές που συνωστίζονται στα ελληνικά σύνορα. Εν τω μεταξύ, προσπαθεί επί μήνες να «αποστειρώσει» τον νέο οργανισμό προσέλκυσης επενδύσεων που θα δημιουργηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να τον «κουμπώσει» στα μέτρα της παρέας του. Ακόμα και όταν τον πήρε χαμπάρι η τρόικα και διαμαρτυρήθηκε στην κυβέρνηση, ο Ν. Μηταράκης επέμεινε ότι αυτό το μοντέλο πρέπει να εφαρμοστεί. Μέχρι πότε, όμως, θα συνεχίζει ανενόχλητος το καταστροφικό έργο του;

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα