Αγιασμός με μόνο τέσσερις μαθητές!

Το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς χτύπησε χθες και στην ακριτική Τέλενδο, όπου τα «πρωτάκια» Χαραλάμπης και Βαλαντούλα στάθηκαν στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου, δίπλα στις άλλες δύο μαθήτριες, για την καθιερωμένη τελετή του αγιασμού. Η δασκάλα του σχολείου έφτασε στο γραφικό λιμανάκι του νησιού με καΐκι, καθώς ο μικρός «παράδεισος» των Δωδεκανήσων, έκτασης 4,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων, απέχει από το χωριό Μυρτιές της Καλύμνου μόλις 900 μέτρα. Τα δύο νησιά ήταν κάποτε ενωμένα, «ξεκόλλησαν» όμως εξαιτίας ενός ισχυρού σεισμού, που συνέβη πιθανότατα στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ.

Στο άγονο και πετρώδες νησάκι με τα καταγάλανα νερά και τους 32 μόνιμους κατοίκους δεσπόζει το οροπέδιο Ράχη, με υψόμετρο 460 μέτρα, ενώ ο μοναδικός οικισμός είναι χτισμένος γύρω από το λιμάνι και συνδέεται με την Κάλυμνο μέσω πλοιαρίων. Οδικό δίκτυο δεν υπάρχει, ενώ ολόκληρος ο βράχος της Τελένδου θεωρείται «καταφύγιο» αποδημητικών πτηνών και έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Το νησί μπορεί να φιλοξενήσει τους καλοκαιρινούς μήνες περισσότερους από 200 επισκέπτες, ενώ διαθέτει περίπου 10 καφενεία, ταβέρνες και ουζερί, που σερβίρουν φρέσκα ψάρια, κακαβιά, ντολμάδες και γλυκά του κουταλιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από 25-30 χρόνια το σχολείο της Τελένδου μετρούσε περισσότερους από 30 μαθητές, ενώ τα τελευταία χρόνια ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος προσπαθεί να ξαναφέρει στο νησί τους Τελενδιανούς που έφυγαν για την Κάλυμνο, τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και την Αθήνα.

Γεράσιμος Κόντος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα