Μείωση 10% των γεννήσεων λόγω Μνημονίου

Μειωμένες κατά 10% εμφανίζονται οι γεννήσεις νεογνών στη χώρα μας, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία που τηρούνται στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και τα οποία διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη. Οι μειώσεις αφορούν την τελευταία πενταετία και δείχνουν ότι, ενώ το 2007 ο αριθμός γεννήσεων ανερχόταν σε 111.926, τα επόμενα χρόνια σταδιακά περιορίστηκε, για να φτάσει το 2012 σε 100.980.

Σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στον ελληνικό πληθυσμό αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες και επιδεινώνεται σημαντικά την τελευταία περίοδο, λόγω της έντονης οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η συνεχής μείωση των αριθμών των γεννήσεων, η έντονη μεταβολή (μείωση) των δεικτών γεννητικότητας και αναλογίας γεννήσεων ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας δηλώνουν την κορύφωση του προβλήματος, με αρνητικές προοπτικές εξέλιξης».

Οι μετανάστες

Πάντως, εκτός από τους ποσοτικούς δείκτες, υπάρχουν και ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν το δημογραφικό πρόβλημα της υπογεννητικότητας, όπως για παράδειγμα, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας γάμου και κατά συνέπεια, η γέννηση παιδιών σε μεγαλύτερες ηλικίες των γονέων, η ανισοκατανομή των γεννήσεων ανά περιφέρεια της χώρας (μείωση των γεννήσεων στον αγροτικό πληθυσμό) και η σημαντική συμμετοχή γεννήσεων από οικογένειες μεταναστών.

Οπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία καταγραφής γεννήσεων ζώντων νεογνών που τηρούνται στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών, η μείωση του αριθμού αυτών αγγίζει το 10% την τελευταία πενταετία. Πιο συγκεκριμένα, το 2007 ο αριθμός γεννήσεων ανερχόταν σε 111.926, το 2008 σε 118.302, το 2009 σε 117.933, το 2010 μειώθηκε αισθητά σε 114.766, ενώ το 2011 περιορίστηκε σε 107.200 και το 2012 έπεσε σε 100.980.

Σκοπός του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού είναι η διενέργεια ερευνών σχετικών με την ψυχική και τη σωματική υγεία των παιδιών, και η αξιοποίηση των πορισμάτων προς όφελος του παιδιού με προτάσεις στην Πολιτεία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα