Οι 1.929 θέσεις που καταργούνται σε εννέα υπουργεία

Την -αναμενόμενη- κατάργηση 1.929 πλεοναζουσών οργανικών και προσωποπαγών θέσεων, μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού, μέσω Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ειδικότερα, με τις αποφάσεις που συνέταξαν και απέστειλαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταργούνται οι ακόλουθες θέσεις ανά υπουργείο:

1. Υπουργείο Οικονομικών (595)

2. Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (100)

3. Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (100, ενώ με νομοθετικές ρυθμίσεις θα καταργηθούν άλλες περίπου 300 θέσεις στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων και άλλες 300 στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας)

4. Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (560)

5. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (100)

6. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (150)

7. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (131)

8. Υπουργείο Τουρισμού (140)

9. Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου (20)

Να σημειωθεί ότι στις αποφάσεις δεν περιλαμβάνονται τόσο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας (400 θέσεις), καθώς αναμένεται η δημοσίευση του ΦΕΚ που θα εξαιρεί τα μέλη οικογενειών θανόντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και οι 1.500 του υπουργείου Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση των εν λόγω θέσεων γίνεται σε εκτέλεση σχετικών αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, της 23ης Ιουλίου, της 26ης Αυγούστου και της 13ης Σεπτεμβρίου 2013 και πραγματοποιείται έπειτα από τεκμηρίωση που στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης υπουργείων και φορέων.

Σε εκτέλεση των σχετικών αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης έχουν καταργηθεί επίσης θέσεις 2.114 εκπαιδευτικών, 2.234 σχολικών φυλάκων, 53 υπαλλήλων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και 1.672 υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση (λόγω μεταφοράς αρμοδιοτήτων) που ψηφίστηκε τον Ιούλιο από τη Βουλή, στις 23 Σεπτεμβρίου 2013 καταργούνται οι συνολικά 3.521 θέσεις της Δημοτικής Αστυνομίας.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν τις προαναφερθείσες θέσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας, με την εξαίρεση όσων πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 90 του νόμου 4172/2013. Η πρώτη φάση του προγράμματος κινητικότητας περιλαμβάνει 12.500 δημοσίους υπαλλήλους και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2013.

Στις περιπτώσεις όπου καταργούνται θέσεις του ίδιου κλάδου ή και ειδικότητας, η επιλογή του προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης θέσης θα διενεργηθεί έπειτα από αξιολόγησή του, με βάση την αποτίμηση των προσόντων όλων των υπαλλήλων του κλάδου ή και της ειδικότητας όπου ανήκουν οι καταργούμενες θέσεις του φορέα.

Στις 2 και τις 12 Αυγούστου 2013 εκδόθηκαν από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη δύο υπουργικές αποφάσεις για τον καθορισμό της διαδικασίας επιλογής των υπαλλήλων που τίθενται σε κινητικότητα, καθώς και των προς μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων, των κριτηρίων επιλογής, κατάταξης και μοριοδότησής τους.

Η αποτίμηση των προσόντων γίνεται βάσει αντικειμενικής μοριοδότησης από το ΑΣΕΠ. Η εν λόγω διαδικασία βασίζεται σε τέσσερις αρχές – αξιοκρατία στον τρόπο εισαγωγής του υπαλλήλου στο Δημόσιο, αξιοσύνη σε σχέση με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, αυστηρότητα στον έλεγχο αρνητικής συμπεριφοράς στην υπηρεσία και εμπιστοσύνη στη νέα γενιά των δημοσίων υπάλληλων.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα