«Συνδετήρας» σώζει τους υπερτασικούς!

Συσκευή που μοιάζει με συνδετήρα και εμφυτεύεται στη βουβωνική χώρα υπόσχεται να σώζει τις ζωές των υπερτασικών. Το λεγόμενο ROX, το οποίο αγκιστρώνεται σε δύο αιμοφόρα αγγεία, εντοπίζει και την παραμικρή άνοδο στην πίεση του αίματος και αμέσως εκτρέπει τη ροή τού υπό πίεση αίματος από μια αρτηρία σε μία φλέβα του μηρού, χαμηλώνοντας έτσι την πίεση.

Η μέθοδος προορίζεται για άντρες και γυναίκες που αντιμετωπίζουν επίμονη υπέρταση, την οποία δυσκολεύονται να ρυθμίσουν παρά τον συνδυασμό διαφορετικών φαρμάκων αλλά και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Η τοποθέτηση της συσκευής γίνεται με γενική αναισθησία και η διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα. Η πρωτοποριακή αυτή τεχνική έχει δοκιμαστεί ήδη σε έναν 56χρονο ασθενή. Οπως εξήγησε ο καθηγητής Αντρε Ενγκ του πανεπιστημίου του Λέστερ, που πραγματοποίησε την επέμβαση, η πίεση του ασθενούς έπεσε γρήγορα, με αποτέλεσμα να πάρει εξιτήριο την επόμενη κιόλας μέρα. «Ξέρω ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς, όμως έχω δει σημαντική μείωση στις τιμές της πίεσής μου. Εχω εντυπωσιαστεί» δήλωσε ο ασθενής, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Στα άμεσα σχέδια της επιστημονικής ομάδας είναι να ξεκινήσει μεγαλύτερης κλίμακας κλινικές δοκιμές με Βρετανούς ασθενείς και σε περίπτωση που αποδειχτούν εξίσου επιτυχημένες, η συσκευή εκτιμάται ότι θα περάσει σε ευρεία εφαρμογή έως το 2017.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η επαναστατική θεραπεία θα αποτελέσει χείρα βοηθείας για ασθενείς που έχουν δοκιμάσει όλες τις συνταγογραφημένες φαρμακευτικές αγωγές, αλλά παρ’ όλα αυτά η πίεσή τους παραμένει ανεξέλεγκτη. Η ανεξέλεγκτη υπέρταση μπορεί ως γνωστόν να οδηγήσει σε άλλες νόσους με ολέθριες συνέπειες» εξήγησε ο δρ Ενγκ.

Η υπέρταση τριπλασιάζει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε νεφρούς και μάτια, ενώ συνδέεται και με τον αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Οι ασθενείς προσπαθούν αρχικά να την αντιμετωπίσουν με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως η μείωση του νατρίου στην διατροφή τους και η γυμναστική και σε περίπτωση που αυτά δεν αποδειχτούν αποτελεσματικά προχωρούν στη φαρμακευτική αγωγή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα