Στο μικροσκόπιο οι 32 δικογραφίες

Για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της χώρας ένα κόμμα μπαίνει στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης και ερευνάται για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Η πρώτη τη τάξει εισαγγελέας της χώρας Ευτέρπη Κουτζαμάνη έδωσε χθες παραγγελία να διερευνηθεί σε ανώτατο εισαγγελικό επίπεδο εάν υπάρχουν στοιχεία στη δράση της Χρυσής Αυγής που συγκροτούν το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Η ενέργεια αυτή ήρθε μετά τα στοιχεία που απέστειλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, τα οποία προέρχονται από 32 δικογραφίες με πρωταγωνιστές υποστηρικτές, μέλη ή βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Ηδη από την προηγούμενη Παρασκευή η κυρία Κουτζαμάνη είχε δώσει εντολή να διαβιβαστούν και οι 32 δικογραφίες της «λίστας Δένδια», για να ακολουθήσει τελικά χθες η παραγγελία της προς τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη προκειμένου να αρχίσει άμεσα την έρευνα.

Ο τελευταίος καλείται να διαπιστώσει εάν από τη συνένωση των δικογραφιών και την αξιολόγηση όλου του υλικού προκύπτει δράση μιας «εγκληματικής οργάνωσης» στους κόλπους της Χρυσής Αυγής.

Στη δικογραφία θα συσχετιστούν (έπειτα από σχετική εντολή και του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου) και οι συνεντεύξεις νυν και πρώην μελών της Χρυσής Αυγής, όπως τις παρουσίασε η εφημερίδα «Εθνος», και από τις οποίες προκύπτει «στρατιωτική δομή, οργάνωση και εγκληματικές δράσεις ακόμα και από ανώτερα στελέχη της».

Κομβικό ρόλο θα παίξει, βέβαια, εάν οι εν λόγω μαρτυρίες επιβεβαιωθούν και ενώπιον του εισαγγελέα. Μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης, ο κ. Βουρλιώτης έχει εντολή να συντάξει πορισματική αναφορά και να την υποβάλει στην κυρία Κουτζαμάνη. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής εξέτασης η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι.

Δικονομικά, πάντως, υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθεί από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών και να οριστεί εφέτης ανακριτής για την υπόθεση (στο παρελθόν αυτός ο δρόμος έχει ακολουθηθεί στις υποθέσεις της 17 Νοέμβρη, της Μονής Βατοπαιδίου, της Siemens, των ομολόγων κ.ά.).

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα