Αιματοκύλισμα με εντολή της «λευκής χήρας»

«Αν με βρουν είμαι λευκός… άρα είμαι νεκρός». Ηταν τα λόγια ενός από τους επιζώντες της τρομοκρατικής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Westgate του Ναϊρόμπι. Η ιστορία μοιάζει για άλλη μια φορά να κάνει κύκλους και να διανέμει διαφορετικά τους ρόλους. Οι επισκέπτες του εμπορικού εκτελέστηκαν γιατί δεν ήταν σε θέση να απαγγείλουν το Κοράνι ή να αρθρώσουν το όνομα της μητέρας του προφήτη Μωάμεθ. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο ένοπλος δράστης πυροβολούσε εν ψυχρώ όσους ήταν ανίκανοι να ανταποκριθούν στο αυτοσχέδιο «τεστ ισλαμισμού»… δηλαδή δεν ήξεραν να διαβάζουν στα αραβικά και δεν γνώριζαν τη σωστή απάντηση στο ένα και βασικό ερώτημά του.

Πίσω όμως από την αφρικανική τρομοκρατική επίθεση, όπως προκύπτει, μάλλον κρύβεται ένας «δυτικός εγκέφαλος». Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ο ενορχηστρωτής της δολοφονικής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο στην πρωτεύουσα της Κένυας είναι η Σαμάνθα Λιούθγουεϊτ, Βρετανίδα -κόρη στρατιωτικού- που ασπάστηκε το Ισλάμ στην εφηβεία της και βρίσκεται στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους ανθρώπους του κόσμου.

Οπως υποστηρίζουν τα σχετικά δημοσιεύματα, τα οποία επικαλούνται δηλώσεις αξιωματούχων της Κένυας, η τρομοκρατική επίθεση της οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ, των Σομαλών ισλαμιστών μαχητών, πραγματοποιήθηκε υπό τις εντολές μιας γυναίκας, η οποία φέρεται να είναι η «λευκή χήρα», η 29χρονη Βρετανίδα, γνωστή από τη συμμετοχή της -παρέα με τον σύζυγό της- στην τρομοκρατική επίθεση στο μετρό του Λονδίνου το 2005. Το όνομά της έχει επιπλέον συνδεθεί με την επίθεση με χειροβομβίδα σε ένα γεμάτο με τουρίστες μπαρ της Κένυας, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.

Οπως σημείωνε το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», η λευκή γυναίκα φορούσε βέλο και έδινε οδηγίες στους δράστες στην αραβική γλώσσα.

Η τρομοκρατική επίθεση απειλεί τις τουριστικές φιλοδοξίες της Κένυας, σημειώνει η διαδικτυακή έκδοση της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro». Η αφρικανική χώρα, η οποία στόχευε σε αύξηση 10%, απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών να μη «βάλουν συναγερμό» στους ταξιδιώτες τους, σημειώνοντας ότι «η ζωή συνεχίζεται κανονικά παρά αυτό το γιγαντιαίο και σοβαρό γεγονός». Και ας έχει επανειλημμένως απειλήσει η σομαλική οργάνωση Αλ Σεμπάμπ ότι θα εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον των ουρανοξυστών του Ναϊρόμπι και «μαλακών στόχων», όπως νυχτερινά κέντρα και ξενοδοχεία δημοφιλή στους δυτικούς που διαμένουν στο Ναϊρόμπι. Προς το παρόν η Αλ Σεμπάμπ, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα, κράτησε την πρώτη της υπόσχεση: να πλήξει το εμπορικό κέντρο Westgate, το οποίο είναι δημοφιλές στην κοινότητα των ξένων που ζουν στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας.

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα