Αλλαγές (επί αλλαγών) στα ληξιπρόθεσμα

«Βελτιώσεις στις ισχύουσες ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς η υφιστάμενη ρύθμιση -όπως εφαρμόζεται- είναι αποτρεπτική για τους περισσότερους φορολογουμένους.Ενα από τα αγκάθια για τους οφειλέτες που θέλουν να υπαχθούν στη ρύθμιση είναι η υποχρεωτική υποβολή δηλώσεων της τελευταίας πενταετίας (εισόδημα, ΦΠΑ) και η πληρωμή του αναλογούντος φόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το να προστίθεται αυτός ο φόρος στο ποσό της ρύθμισης, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες.

Οι αλλαγές στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα. Στο τραπέζι του διάλογου θα βρεθούν και άλλες προτάσεις όπως:

-Η δυνατότητα ένταξης και των παλιότερων οφειλών (πριν από τις 31/12/2012) στην πάγια ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών, με την οποία διακανονίζεται μόνο το χρέος που δημιουργήθηκε εντός του 2013. Σήμερα οι παλιές οφειλές μπορούν να διευθετηθούν με την ύστατη ρύθμιση των 48 δόσεων. Ομως οι δόσεις μειώνονται ανάλογα με τον μήνα ένταξης (48 δόσεις για όσους εντάχθηκαν τον Ιούλιο, 47 για όσους εντάχθηκαν τον Αύγουστο κ.ο.κ.).

-Το ενδεχόμενο να μειωθεί το επιτόκιο 8,75% που πληρώνουν κάθε μήνα όσοι εντάσσονται σε κάθε ρύθμιση.

-Τη χαλάρωση των απαιτήσεων καταγραφής και δέσμευσης της περιουσίας των φορολογουμένων (π.χ. η ρήτρα για εμπράγματες εγγυήσεις από ένα ύψος οφειλής και πάνω).

-Η παροχή «μπόνους» για όσους επιλέγουν να εξοφλούν εφάπαξ τη βασική οφειλή τους.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της τρόικας στο ενδεχόμενο αλλαγών, παρότι οι ρυθμίσεις δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Σημειώνεται ότι οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για χρέη προς την Εφορία έχουν πολλές «γκρίζες ζώνες»:

-Το Δημόσιο μπορεί να κάνει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου, ακόμη και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση.

-Η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση 15%.

-Εφόσον ο οφειλέτης τεθεί εκτός ρύθμισης, υποχρεούται να καταβάλει ολόκληρο το υπόλοιπο της οφειλής.

Επίσης, η υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις νέες ρυθμίσεις δεν αναστέλλει το μέτρο της κατάσχεσης απαιτήσεων του οφειλέτη εις χείρας τρίτων.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα