Νέα αύξηση κατέγραψε η ανεργία τον Ιούλιο, φτάνοντας το 27,6%, από 27,5% που ήταν τον Ιούνιο και 25% που ήταν πριν από έναν χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), οι άνεργοι έφτασαν το 1.374.054 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 126.451 άτομα μέσα σε έναν χρόνο και κατά μόλις 729 άτομα μέσα σε έναν μήνα. Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. σημειώνει ότι παρατηρείται σταθερότητα το τελευταίο τρίμηνο στο εκτιμώμενο ποσοστό ανεργίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει σημειωθεί αντιστροφή της τάσης, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς της ΕΛ.ΣΤΑΤ., για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει το πλήθος των μηνιαίων εκτιμήσεων να είναι πολύ μεγαλύτερο. Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι εν μέσω καλοκαιριού και παρά την αυξημένη εποχική απασχόληση λόγω τουρισμού το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε δεν αποτελεί καθόλου ενθαρρυντικό σημάδι.
Στα επιμέρους στοιχεία της ανεργίας ξεχωρίζει το ποσοστό νέων ανέργων που φτάνει το 55,1% στις ηλικίες 15-24 ετών. Στην παραγωγική κατηγορία 25-34 ετών, η ανεργία φτάνει το 36,2% και το 24,1% στην κατηγορία 35-44 ετών. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 136.714 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012 και κατά 14.219 άτομα συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2013. Σαφώς υψηλότερη είναι η ανεργία στις γυναίκες (31,1% από 28,8% που ήταν πέρυσι) σε σχέση με τους άνδρες (25% από 22,1% πριν από έναν χρόνο). Αύξηση παρουσίασε και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός, δηλαδή όσοι δεν εργάζονται, αλλά ταυτόχρονα δεν αναζητούν εργασία. Συγκεκριμένα, σε αυτή την ειδική κατηγορία παρατηρήθηκε αύξηση 21.830 ατόμων συγκριτικά με πριν από έναν χρόνο και αύξηση 7.863 ατόμων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Σε επίπεδο περιφερειών το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (30,5%) καταγράφηκε τον Ιούλιο σε Ηπειρο – Δυτική Μακεδονία. Ακολουθεί με μικρή διαφορά (29,9%) η Μακεδονία – Θράκη και με 27,9% η Αττική, ενδεικτικό ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας το αντιμετωπίζουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
Μόνο 145.865 παίρνουν το επίδομα
Σύμφωνα με τα στοιχεία ανεργίας του ΟΑΕΔ για τον μήνα Αύγουστο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έχουν φτάσει το 1.004.545 άτομα, από τους οποίους όμως μόλις 145.865 λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. εκθέτοντας τον υπ. Εργασίας κ. Βρούτση που πανηγυρίζει για το πλεόνασμα των «προσλήψεων». Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012 παρατηρείται αύξηση εγγεγραμμένων ανέργων κατά 95.709 άτομα, ενώ σε σχέση με τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους υπάρχει μικρή μείωση ανέργων κατά 14.445 άτομα. Το 50% των εγγεγραμμένων ανέργων (520.978 άτομα) είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή παραμένουν χωρίς δουλειά για χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών. Στην ηλικιακή ομάδα 30-54 ετών βρίσκονται έξι στους δέκα εγγεγραμμένους ανέργους.
Βασίλης Αγγελόπουλος

