Σήμερα και αύριο θα βρεθούν ενώπιον των ανακριτών ο Ευσταθίου και ο Παπαχρήστος, ο οποίος επικαλείται «προβλήματα μνήμης»

Στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου επέστρεψε την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς το πρώτο χρηματικό ποσό (συνολικά 7.039.000 ευρώ) από τις… μίζες Κάντα, ενώ σήμερα και αύριο θα βρεθούν ενώπιον των ανακριτών διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλου δύο αντιπρόσωποι εταιριών, ο Πάνος Ευσταθίου και ο Δημήτρης Παπαχρήστος (ο οποίος ήδη διά του δικηγόρου επικαλείται… αμνησία), που κατονομάστηκαν στην απολογία-«φωτιά» του Αντώνη Κάντα, αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών την περίοδο 1996-2002.

Και οι δύο κατηγορούμενοι, σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, προτίθενται να συνεργαστούν με τις δικαστικές Αρχές, ωστόσο μένει να φανεί ποια στάση θα κρατήσουν τελικά στις απολογίες τους. Οσον αφορά τον Δ. Παπαχρήστο, εκπρόσωπο της γερμανικής WEGMANN (η εταιρία εμπλέκεται και στη σύμβαση για τα Leopard), μπορεί ο συνήγορός του Αλέκος Παπαντωνίου να ξεκαθαρίζει ότι ο 78χρονος θα εισφέρει όλα όσα γνωρίζει στην αυριανή απολογία του, ωστόσο, την ίδια στιγμή επιμένει στα περί προβλημάτων μνήμης του πελάτη του, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι αντιμετωπίζει «φοβερά προβλήματα υγείας», μεταξύ των οποίων και αμνησία.

Ο Δ. Παπαχρήστος συνελήφθη ύστερα από ένταλμα που εξέδωσε ο ανακριτής διαφθοράς Σ. Γεωργουλέας, για την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH 2000. Σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, ο Δ. Παπαχρήστος τού έδωσε συνολικά 750.000 ευρώ μίζα, εκ των οποίων τα 100.000 ευρώ σε μετρητά. Την Τρίτη ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή για αύριο. Σύμφωνα με τον συνήγορό του, και αυτός επιθυμεί να συνεργαστεί με τις Αρχές.

Σήμερα θα απολογηθεί για βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες σχετικά με μίζες εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται ότι έδωσε για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων (υποβρύχια και asrad) ο 83χρονος Πάνος Ευσταθίου, αντιπρόσωπος γερμανικής εταιρίας. O κατηγορούμενος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος 83χρονος μεσάζων, που βρισκόταν για καιρό στο μικροσκόπιο των διωκτικών Αρχών, (ελληνικές και γερμανικές Αρχές είχαν κάνει έφοδο στο γραφείο του στο Κολωνάκι το καλοκαίρι του 2013), φέρεται, σύμφωνα με την απολογία του Α. Κάντα, ότι τον δωροδόκησε με μίζα 1.500.000 ευρώ προκειμένου να μη φέρει αντιρρήσεις στην προμήθεια από τη χώρα μας των αντιπυραυλικών Asrad και των υποβρυχίων.

Για Υγεία – Παιδεία

Σημειωτέον ότι όσον αφορά την επιστροφή χρημάτων που έλαβε ως μίζες ο Α. Κάντας τα 7.039.000 ευρώ κατατέθηκαν στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, που άνοιξε για πρώτη φορά στη χώρα μας για την επιστροφή χρημάτων από εγκληματικές ενέργειες εις βάρος του Δημοσίου. Οπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με απόφαση της κυβέρνησης το εν λόγω ποσό θα διατεθεί για τις ανάγκες του χώρου της Υγείας και της Παιδείας, ενώ σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης του προφυλακισμένου Α. Κάντα, Γιάννη Μαντζουράνη και Ηλία Μπίσια, «η επιστροφή στο Δημόσιο των 7.039.000 ευρώ επιβεβαιώνει τη δέσμευση που ανέλαβε ο κ. Κάντας να συνδράμει στο έργο της Δικαιοσύνης και αποτελεί απόδειξη ειλικρινούς μεταμέλειας». Οπως επεσήμαναν μάλιστα, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ακολουθήσει εντός των επόμενων ημερών η επιστροφή και επιπλέον χρημάτων από το εξωτερικό. 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα