Υστερα από ολονύχτιο θρίλερ ο Αγγελος Φιλιππίδης επέστρεψε τελικά χθες το πρωί σε ελληνικό έδαφος, παρουσιάστηκε ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς Γιώργου Ανδρεάδη και την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να απολογηθεί για τις βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.).
«Υλοποίησα τη δέσμευσή μου να επιστρέψω στην Ελλάδα επισπεύδοντας τις διαδικασίες, αν και θα μπορούσα να παρατείνω για αρκετό διάστημα την παραμονή μου στην Τουρκία» ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα λόγια του πρώην προέδρου του Τ.Τ. ενώπιον του ανακριτή κ. Ανδρεάδη, με στόχο να υπογραμμίσει ότι επέστρεψε με δική του πρωτοβουλία. Και αυτό διότι εισαγγελικές πηγές, επικαλούμενες σχετικό έγγραφο της Ιντεπόλ, επέμεναν χθες ότι ο κατηγορούμενος για απιστία και απάτη εις βάρος του Δημοσίου δεν ήρθε οικειοθελώς αλλά απελάθηκε.
Αντίθετα, ο Α. Φιλιππίδης και ο συνήγορός του Θανάσης Βαρλάμης υποστηρίζουν ότι ήταν επιλογή του πρώην επικεφαλής του Τ.Τ. την περίοδο 2007-2009 να παρουσιαστεί ενώπιον των ελληνικών δικαστικών Αρχών και να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Επικαλούνται μάλιστα έγγραφο το οποίο κατατέθηκε στη διεύθυνση του τμήματος Αλλοδαπών της Αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο τόσο η δικηγόρος του Σεϊντά Γιλντιρίμ όσο και ο ίδιος δηλώνουν την επιθυμία να έρθει στην Ελλάδα. Ειδικότερα ο κ. Φιλιππίδης αναφέρει: «Επιθυμώ να επιστρέψω αμέσως στην Ελλάδα, όπως δήλωσα και στο δικαστήριο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φιλιππίδης αφέθηκε ελεύθερος από το ιδιότυπο καθεστώς κράτησης στο οποίο βρισκόταν, στις 12 το βράδυ της Τρίτης. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν πηγές από το περιβάλλον του, ταξίδεψε χωρίς συνοδεία αστυνομικών και χρησιμοποιώντας το διαβατήριό του (το οποίο σε περίπτωση απέλασης θα του είχε αφαιρεθεί). Οπως ανέφερε ο κατηγορούμενος σε δημοσιογράφους στην Ευελπίδων, ενημερώθηκε από τις τουρκικές Αρχές ότι στις 9 χθες το πρωί θα ενεργοποιούνταν το δεύτερο ένταλμα σύλληψης εις βάρος του και, καθώς γνώριζε ότι κάτι τέτοιο θα καθυστερούσε τις διαδικασίες, αποφάσισε τελικά να γυρίσει αμέσως.
Σε κάθε περίπτωση οι δικαστικές Αρχές αναμένουν τον πλήρη φάκελο της υπόθεσης από την Τουρκία μεταφρασμένο, προκειμένου να διευκρινιστεί πλήρως υπό ποιο καθεστώς έφτασε στην Ελλάδα ο κ. Φιλιππίδης.
Βάσω Παλαιού


