ΟΑΕΔ: Κόβει οικογενειακά επιδόματα

Τα οικογενειακά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, αλλά και τα επιδόματα μητρότητας, η εισφορά υπέρ στράτευσης και η εισφορά υπέρ του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ) φαίνεται ότι οδεύουν προς κατάργηση, λόγω της μείωσης κατά 3,9% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Η απαίτηση της τρόικας να εφαρμοστεί άμεσα η συγκεκριμένη περικοπή, αν είναι δυνατόν μέχρι το καλοκαίρι, επισπεύδει τις αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας. Οι μεγάλοι «χαμένοι» των περικοπών θα είναι οι μερικές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα μέσω ΟΑΕΔ, αλλά και γυναίκες που θα βρεθούν στο εξής σε κατάσταση λοχείας.

Η εργοδοτική εισφορά που καταβάλλεται από τους εργοδότες προς τον ΟΑΕΔ αντιστοιχεί στο 1% του μισθού των εργαζομένων, οι οποίοι επίσης συνεισφέρουν το 1% για τις παροχές αυτές. Το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει να καταργηθεί και αυτή η εισφορά. Στην περίπτωση που η τρόικα δεχτεί να εφαρμοστεί η περικοπή αυτή, οι απώλειες για τον ΟΑΕΔ ανέρχονται σε περίπου 250.000.000 ευρώ ετησίως. Εάν τα κονδύλια αυτά πάψουν να εισέρχονται στον Οργανισμό, σχεδόν αυτόματα δημιουργείται πρόβλημα με την παροχή των οικογενειακών επιδομάτων, αλλά και των επιδομάτων μητρότητας. Χωρίς στήριξη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αρμόδιοι παράγοντες της Κοινωνικής Ασφάλισης θεωρούν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, από το καλοκαίρι και μετά, να συνεχίσουν να καταβάλλονται οι συγκεκριμένες παροχές.

Ασφαλισμένοι

Ειδικά το οικογενειακό επίδομα χορηγείται σε εργαζομένους που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Προϋπόθεση για την καταβολή της εν λόγω παροχής είναι να μην προβλέπεται η χορήγησή της μέσα από τη συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου ή να είναι μικρότερη από τα ποσά που χορηγεί ο ΟΑΕΔ. Στην περίπτωση αυτή ο εργοδότης δεν καταβάλλει το συγκεκριμένο επίδομα και ο εργαζόμενος το λαμβάνει από τον Οργανισμό. Για ένα παιδί, το οικογενειακό επίδομα που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ ανέρχεται στα 8,22 ευρώ τον μήνα, για δύο παιδιά φτάνει στα 24,65 ευρώ, για τρία παιδιά στα 55,47 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Οι δικαιούχοι του οικογενειακού επιδόματος του ΟΑΕΔ έχουν υπερβεί τους 50.000 το τελευταίο έτος, λόγω και της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων. Η επικράτηση των ατομικών συμβάσεων έχει οδηγήσει τους εργαζομένους να λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα, όχι από την επιχείρηση που εργάζονται αλλά από τον ΟΑΕΔ.

Για να καλυφθεί η μνημονιακή υποχρέωση για μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει στην τρόικα να υπάρξει κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς υπέρ στράτευσης (1%) και υπέρ του ΛΑΕΚ (0,75%), που απευθύνεται σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Πρόκειται για εισφορές που εισπράττονται από το ΙΚΑ και θεωρητικά θα έπρεπε να αποδίδονται στον ΟΑΕΔ. Το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας όμως, με τα γνωστά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, αξιοποιεί συχνά τα έσοδα από τις συγκεκριμένες εισφορές, για να χορηγεί συντάξεις. Συνεπώς, πιθανή κατάργηση των εισφορών αυτών θα προκαλέσει πονοκέφαλο καταρχάς στην ηγεσία του ΙΚΑ, που θα πρέπει να αντλήσει από άλλες πηγές κονδύλια για να καλύψει τις δεδομένες ανάγκες για συντάξεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις στις 19 Δεκεμβρίου του 2013 ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε τη στήριξη θέσεων εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, κάνοντας χρήση κονδυλίων του ΛΑΕΚ, που ανέρχονται σε 65.000.000 ευρώ. Ουσιαστικά, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να διατηρήσουν σταθερό το εργατικό δυναμικό τους, με τον ΟΑΕΔ να επιδοτεί ένα μέρος από τις εισφορές και τον μισθό των εργαζομένων. Εάν καταργηθεί η συγκεκριμένη εισφορά, ανοίγει ο δρόμος για να αυξηθούν οι απολύσεις σε επιχειρήσεις που έως τώρα δεν θα έκαναν κάτι τέτοιο, έχοντας τη στήριξη του ΟΑΕΔ.Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα