Ο δύσκολος αγώνας του Κουμουτσάκου στην Αττική, τα εμπόδια, οι τρικλοποδιές και οι περιοδείες που ξεκινάει προσεχώς

«Η ζωή είναι απρόβλεπτη και γι’ αυτό ενδιαφέρουσα» φέρεται ότι είπε ο Αντώνης Σαμαράς στον Γιώργο Κουμουτσάκο πριν από λίγες ημέρες στο Στρασβούργο, όταν οριστικοποιήθηκε η υποψηφιότητα αυτού για τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής. Και οι προσεχείς εκλογές ειδικά στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας σίγουρα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με πλήθος υποψηφίων -οκτώ τον αριθμό- να έχουν ριχτεί στη μάχη της προσέλκυσης ψηφοφόρων και της αποδόμησης των αντιπάλων τους. Ο αγώνας αυτός είναι πολύ δύσκολος και ο κ. Κουμουτσάκος το γνωρίζει καλά αυτό. Πέρα από το γεγονός ότι ξεκινά τελευταίος την προεκλογική του εκστρατεία -ένεκα και της δυστοκίας που υπήρξε για την εξεύρεση του κατάλληλου υποψηφίου από την πλευρά της Ν.Δ.-, αρκετά είναι τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει. Καταρχάς, αυτή καθεαυτήν η κομματική του ταυτότητα, καθώς η δυσφορία των πολιτών για την ασκούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή,  αποτυπώνεται έντονα στις δημοσκοπήσεις με τα χαμηλά ποσοστά της Ν.Δ. Επίσης, είναι δεδομένο ότι δεν διαθέτει εμπειρία από εκλογικές μάχες, ενώ «αναγκάζεται» να πολιτευτεί σε μια περιοχή την οποία δεν γνωρίζει.

Την κατάσταση έχουν δυσχεράνει και στελέχη της Ν.Δ. (όπως και «συστημικά» μέσα μαζικής ενημέρωσης), που όλο το προηγούμενο διάστημα δήλωναν με απόλυτο τρόπο τη στήριξή τους στον απερχόμενο περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τώρα, παρά τις προφανείς επίσημες τοποθετήσεις τους, θα σταθούν έμπρακτα και δυναμικά στο πλευρό του κ. Κουμουτσάκου. Το ίδιο συμβαίνει και με αρκετούς «γαλάζιους» δημάρχους -Ανδρέα Παχατουρίδη, Διονύση Χατζηδάκη, Νίκο Χιωτάκη, Θ. Μεθενίτη, Γ. Μαρινάκη κ.ά.-, που όπου βρεθούν κι όπου σταθούν δηλώνουν την εκτίμησή τους στο πρόσωπο του κ. Σγουρού. Την περασμένη Τετάρτη συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη στη Συγγρού, με σκοπό τη συστράτευση υπέρ της υποψηφιότητας Κουμουτσάκου, όλοι συμφώνησαν να πράξουν τα δέοντα γι’ αυτό, ωστόσο η καχυποψία ακόμα και υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος είναι δεδομένη. Και μάλλον όχι άδικα, καθώς μετά τη σύσκεψη δήμαρχος από τους συμμετέχοντες έλεγε στην «κυριακάτικη δημοκρατία»: «Ο Γιώργος έχει ευπρέπεια και ευρωπαϊκό στιλ, αλλά ίσως δεν φτάνει μόνο αυτό».

Ενα πράγμα έχει στο μυαλό του αυτή τη στιγμή ο κ. Κουμουτσάκος, πώς θα περάσει στον δεύτερο γύρο ακόμα και ως δεύτερος, καθώς, όπως υποστηρίζουν στο «γαλάζιο στρατόπεδο», στη συνέχεια όλα επαναπροσδιορίζονται και οι πιθανότητες τελικής νίκης θα είναι αυξημένες. Για να το καταφέρει βέβαια αυτό, χρειάζεται συγκεκριμένη και αποτελεσματική στρατηγική, η οποία -όπως και το πρόγραμμά του για την ερχόμενη πενταετία- καταστρώνεται αυτές τις ημέρες στα γραφεία της Ν.Δ. στη λεωφόρο Συγγρού. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται παρεμβάσεις του στα ΜΜΕ και συνεχείς περιοδείες σε κάθε γωνιά της περιφέρειας, συχνά συνοδεία βουλευτών και στελεχών της Αττικής (πρώην Υπολοίπου), της Α’ και της Β’ Αθηνών καθώς και της Α’ και Β’ Πειραιά. Στα υπέρ του, όπως λένε στο κυβερνών κόμμα, είναι το ήπιο προφίλ του (πρώην διπλωμάτης άλλωστε), που μπορεί να κερδίσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους και από άλλους ιδεολογικούς χώρους, την ίδια ώρα που είναι δεδομένο ότι ως «καραμανλικός» θα έχει τη μέγιστη δυνατή βοήθεια των στελεχών που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό. Από τα «όπλα» του, που θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει κατά τον προεκλογικό αγώνα, είναι η καλή γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων, άρα και η δυνατότητα απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων αλλά και της ευρύτερης συνεργασίας της περιφέρειας με την Ε.Ε. Από την άλλη, δεν προτίθεται να αποδομήσει κάθε έργο των προηγούμενων διοικήσεων, αλλά θα έχει, όπως λέει, ως βάση τα όποια θετικά έχουν γίνει ως τώρα και θα έρθει να λειτουργήσει δημιουργικά από εκεί και πέρα. Βασικό του μέλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να επιχειρήσει να πείσει τους πολίτες ότι το δίλημμα «Μνημόνιο – αντιμνημόνιο» στην πραγματικότητα δεν υφίσταται, και το μόνο ερώτημα που πρέπει να τίθεται είναι πόσο αποτελεσματικός για τον τόπο μπορεί να είναι ο επόμενος περιφερειάρχης, σε μια μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή, με τις περιφέρειες να καλούνται να διαχειριστούν τεράστια κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Και κόντρα με τον Πειραιώς

Ο κ. Κουμουτσάκος έχει να αντιμετωπίσει, πάντως, δύο ακόμα εμπόδια στην προσπάθειά του. Το ένα είναι ο πολυκερματισμός της Κεντροδεξιάς, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει στην περιφέρεια «αντάρτης» της Ν.Δ., όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές. Ενδεικτικές είναι οι υποψηφιότητες από χώρους συγγενικούς της Ν.Δ., όπως του Παύλου Χαϊκάλη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Νίκου Νικολόπουλου, ανεξάρτητου βουλευτή, τον οποίο θα στηρίξει και η Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό του Βύρωνα Πολύδωρα, ενώ ψήφους «δυσφορίας» θα λάβει και ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος. Το δεύτερο εμπόδιο είναι ο πόλεμος που του κήρυξε ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, επειδή ο απερχόμενος ευρωβουλευτής είχε στηρίξει στο Ευρωκοινοβούλιο τον Χάρτη Πορείας της Ε.Ε. κατά της ομοφοβίας και των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Μάλιστα, σύμμαχο στην επίθεση αυτή ο κ. Σεραφείμ βρήκε στο πρόσωπο του Νίκου Νικολόπουλου, αντιπάλου του κ. Κουμουτσάκου στην Περιφέρεια Αττικής.

Φίλιππος Πανταζής

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα