Η αμοιβή εκ περιτροπής απασχόλησης εργαζομένων σε επιχειρήσεις θα προκύπτει σε σχέση με τις αποδοχές ενός συγκρίσιμου εργαζομένου με πλήρη απασχόληση, σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει συγκρίσιμος εργαζόμενος, η σύγκριση θα γίνεται με βάση τη συλλογική σύμβαση στην οποία θα υπαγόταν ο εργαζόμενος εάν είχε προσληφθεί με πλήρη απασχόληση. Αναλογικά δίνεται η δυνατότητα να υπολογίζονται οι ετήσιες ημέρες αδείας, το επίδομα αδείας και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.
Σε κάθε περίπτωση οι αποδοχές και τα δώρα θα είναι κουτσουρεμένα έναντι των αποδοχών πλήρους απασχόλησης.
Ο τρόπος υπολογισμού διακρίνεται ανάμεσα σε αμοιβή με μισθό και σε αμοιβή με ημερομίσθιο. Στην περίπτωση της αμοιβής με μισθό, εάν ο εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης λαμβάνει 1.200 ευρώ τον μήνα μεικτά και ο εκ περιτροπής απασχόλησης δουλεύει τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, τότε ο υπολογισμός των αποδοχών του γίνεται με βάση το ωρομίσθιο. Εάν εργάζεται 32 ώρες την εβδομάδα, τότε θα πρέπει να λαμβάνει 960 ευρώ τον μήνα μεικτά. Ομως, στην περίπτωση που ο εργαζόμενος αμείβεται με ημερομίσθιο, τότε οι μεικτές μηνιαίες αποδοχές του, με βάση τις ίδιες παραδοχές, είναι πολύ πιο περιορισμένες και φτάνουν στα 624 ευρώ.
Ανάλογος είναι και ο τρόπος υπολογισμού των ημερών αδείας και των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα. Για την άδεια, ο εργαζόμενος δικαιούται το 1/12 των 20 εργάσιμων ημερών, δηλαδή της νόμιμης προβλεπόμενης άδειας το πρώτο ημερολογιακό έτος. Για το δεύτερο έτος, δικαιούται άδεια κατ’ αναλογία με το 1/12 των 21 ημερών που είναι η νόμιμη προβλεπόμενη άδεια. Αντίστοιχα, για το τρίτο ημερολογιακό έτος η άδεια του προκύπτει ως αναλογία με το 1/12 των 22 ημερών της προβλεπόμενης άδειας. Βέβαια, οι υπολογισμοί εξαρτώνται από τις πραγματικές εργάσιμες ημέρες που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια ενός έτους. Η άδεια χορηγείται μαζί με το ανάλογο επίδομα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 13 ημερομίσθια.
Ως δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει ποσό ανάλογο των ωρών απασχόλησής τους έναντι της πλήρους απασχόλησης. Εάν, για παράδειγμα, το δώρο Πάσχα είναι για εργαζόμενο με πλήρη απασχόληση και 40 ώρες την εβδομάδα μισός μισθός, για τον εργαζόμενο εκ περιτροπής με 32 ώρες είναι τα 32/40 του μισού μισθού. Αντίστοιχα, για δώρο Χριστουγέννων ο ίδιος εργαζόμενος θα λάβει τα 32/40 ενός πλήρους μισθού.
Στέλιος Κράλογλου