Διαδηλωτές υπέρ της απόσχισης (αλα Κριμαία) από το Κίεβο και της προσάρτησης στο άρμα της Μόσχας

Το κουβάρι των ραγδαίων εξελίξεων στην Ουκρανία άρχισε να ξετυλίγεται ξανά χθες και μάλιστα με τον πιο βίαιο τρόπο, ελάχιστες ημέρες μετά την ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας – την οποία φαίνεται να επιθυμούν κι άλλες ρωσόφωνες πόλεις που φωνάζουν υπέρ της απόσχισης τους από το Κίεβο και υπέρ της προσάρτησής τους στο άρμα της Μόσχας.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα σε φιλορώσους διαδηλωτές και στις δυνάμεις ασφαλείας των ουκρανικών πόλεων Ντόνετσκ, Λουχάνσκ και Χάρκοβο, όπου χιλιάδες πολίτες κρατώντας ρώσικες σημαίες προχώρησαν σε καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Μόσχας. Στο Ντόνετσκ, φιλορώσοι πολίτες κατάφεραν να εισβάλουν στην έδρα της επαρχιακής διοίκησης κρατώντας πανό στα οποία ανέγραφαν «δώστε μας δημοψήφισμα (σαν κι εκείνο της Κριμαίας)» και να υψώσουν την ρωσική σημαία στο δεκαόροφο κτίριο. Ενταση υπήρξε όμως και στην πόλη Λουχάνσκ, όπου επίσης κατελήφθη κτίριο από φιλορώσους διαδηλωτές που νωρίτερα είχαν συγκρουστεί με τις αστυνομικές δυνάμεις. Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης χθες και στο Χάρκοβο.

Η σύσκεψη

Εξαιτίας των γεγονότων ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ακύρωσε το ταξίδι του στην Λιθουανία και συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλείς των υπηρεσιών ασφαλείας για να χειριστεί την κατάσταση. Την ίδια ώρα ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ δεν δίστασε να κατηγορήσει ανοικτά τον Βλάντιμιρ Πούτιν πως είναι ο άνθρωπος που υποκινεί τις ταραχές στην ανατολική Ουκρανία.

Εξελίξεις όμως υπήρχαν το σαββατοκύριακο και σε ότι αφορά στον οικονομικό πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία. Μόνο που αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Μόσχας να τραβήξει το ήδη τεντωμένο σκοινί των κυρώσεων.

Μετά το «ενεργειακό» μαχαίρι που έβαλε την περασμένη εβδομάδα η Μόσχα στον λαιμό του Κιέβου, επιβάλλοντας αυξήσεις φωτιά στην τιμή πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία, το Σάββατο η Gazprom διά στόματος του προέδρου της Αλεξέι Μίλερ έσπευσε να δηλώσει ότι η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει αναδρομικά ένα ποσό της τάξης των 11 δισ. δολαρίων· ένα ποσό που αντιστοιχεί στην έκπτωση που απολάμβαναν οι Ουκρανοί στην τιμή του φυσικού αερίου και η οποία είχε γίνει στη χώρα τους την τελευταία τετραετία.

Από την πλευρά της πάντως η Ουκρανία δεν έδειξε διατεθειμένη το Σάββατο να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι τον ενεργειακό πόλεμο που της κήρυξε η Ρωσία. «Η Ρωσία απέτυχε να κυριεύσει την Ουκρανία με στρατιωτική επίθεση. Εξαπολύει τώρα το σχέδιο να κυριεύσει την Ουκρανία με την επίθεση μέσω του αερίου και της οικονομίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ.

Η Ανγκελα Μέρκελ, παρά τις τελευταίες εξελίξεις, για ακόμη μια φορά φρόντισε να διατηρήσει τη διακριτική -φαινομενικά αποφασιστική όμως- στάση που κρατά η Γερμανία απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. «Αν το χέρι (της Ρωσίας) απλωθεί και πάλι στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε οικονομικές κυρώσεις» δήλωσε το Σάββατο η καγκελάριος – αλλά έμεινε εκεί. Αλλωστε η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο λειτουργεί καταλυτικά στον τρόπο αντίδρασης του Βερολίνου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα