Νέο αλαλούμ με την αναγραφή των τόκων από τραπεζικές καταθέσεις στις φορολογικές δηλώσεις πάει να δημιουργήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Προ ήμερων παράγοντας του υπουργείου ξεκαθάρισε ότι οι τόκοι που εισπράχθηκαν το 2013 θα δηλωθούν από το πρώτο ευρώ (μέχρι πέρυσι δηλώνονταν τόκοι καταθέσεων άνω των 250 ευρώ). Ομως χθες, και αφού έχουν υποβληθεί με ηλεκτρονικό τρόπο οι πρώτες 35.000 φορολογικές δηλώσεις, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν ξανά τα θέματα που έχουν προκύψει με την υποχρεωτική αναγραφή των τόκων καταθέσεων από το πρώτο ευρώ. Στόχος είναι, όπως είπε, να βρεθεί λύση και να μην πληρώσουν φόρους οι πολίτες που δεν έχουν εισοδήματα. Φαίνεται ότι στο υπουργείο οι φωστήρες άλλα λένε τη μία, άλλα λένε την άλλη. Ετσι κάπως γίνεται η οικονομική πολιτική της χώρας.
Οπως έχει γράψει επανειλημμένως η «δημοκρατία», οι φορολογούμενοι που θα δηλώσουν έστω ένα ευρώ από τόκους και κανένα άλλο εισόδημα θα πληρώσουν φόρο με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ.
Αποδείξεις
Επιπλέον θα πρέπει να εμφανίσουν αποδείξεις για τα τεκμαρτά εισοδήματα του 2013 και όχι για τα πραγματικά, που είναι μηδενικά. Διαφορετικά, θα φορολογηθούν επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων με 22%.
Πιο αναλυτικά, νέοι άνω των 18 και άνεργοι με μηδενικό εισόδημα θα πληρώσουν φόρο ακόμη και για ένα σεντ τόκο κατάθεσης. Θα φορολογηθούν για τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ. Σε κάποιες περιπτώσεις θα πληρώσουν φόρο 10% επί του τεκμαρτού και όχι επί του πραγματικού εισοδήματος, ενώ σε άλλες θα πρέπει να εμφανίσουν 750 ευρώ (το 25% του εισοδήματος) αποδείξεις.

